Önümüzdeki 5 gün boyunca
unplash.com
GASTRONOMİ

Zahmete Değecek: Taze Makarna

19 Eki 2021

Daha önce taze makarna yemediyseniz muhakkak denemelisiniz. Taze makarnayı daha önce tadanlar büyük olasılıkla zaten buradalar. Marketlerden aldığımız kurutulmuş makarna hem pratik hem de lezzetli elbette fakat tazecik, yeni yoğurulmuş ve henüz kurumamış hamurdan yapılmış bir makarna bambaşka bir deneyim. Hele ki üzerine damak tadınıza göre yapılmış bir sos ve peynir rendesi ile ziyafete dönüşebiliyor. Taze makarna deyince aklıma Ferzan Özpetek’in Bir Ömür Yetmez filmi düşüyor. Aşk acısını bolognez sosla harmanlayabilir, yeni bir aşka yelken açarken fesleğenin hissettirdiği tazelikten faydalanarak pesto sosunun lezzetinden yararlanabilirsiniz. Umutlu, yorgun, huzurlu, gergin, stresli, neşeli kısacası her anınıza eşlik edebilecek ve hatta her anınızı bir film karesine dönüştürebilecek taze makarna tarifiyle geldim. Uzun uzun mutfakta vakit geçirmeyi sevenlerdenseniz, arkadaşlarınıza özel lezzetler tattırmaya bayılıyorsanız basit gibi duran ama tek kişilik dev kadro diyebileceğimiz taze makarnayı denemek için kolları sıvayın derim. Ayrıca çocuklarla birlikte yapılabilecek şahane bir aktivite olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Hem yapılışı hem de arzu ettiğiniz şekilde keserek sunumuyla göz doldurabileceğiniz tarife geçelim.

1.5 Bardak

unplash.com
Bilmem siz de aynı fikirde misiniz ama ben uzun uzun pişen ve kokusu evi saran yemekleri çok seviyorum. Bir bayram günü sıcaklığını, kalabalık sofraları, uzun zamandır özlediğimiz bir arada olma halini anımsatıyor. Siz de aynı hisleri özlüyorsanız sevdiğiniz bir radyo kanalını açıp mutfağa geçin ve hazırlıklara başlayın. Taze makarna, malzemeleri çok basit olan ama yapımı biraz meşakkatli bir yemek. 6 kişilik bir sofra için 400 gram beyaz ya da tercihinize göre tam buğday unu için 4 yumurta gerekiyor. Malzemeyi azaltmak ya da arttırmak isterseniz her 100 gram un için 1 yumurta hesap etmelisiniz.

pexels.com
Unu, yoğuracağınız kaba ya da genişçe bir tezgâhınız varsa oraya koyun orta kısmını havuz gibi açın, içine yumurtaları kırın. Tabii hamur yoğurma makinanız varsa işiniz daha kolay, haznesine tüm malzemeleri koyun gerisini o halletsin. 1,5 çay kaşığı tuz ekleyin. Malzemeleri yoğurun. İlk başlarda “Ben nerede hata yapıyorum?” diye düşünebilirsiniz, susuz olduğu için yoğurması zor bir hamur, hata sizde değil hamur maalesef biraz yorucu bir sertlikte. Fakat yılmak yok, yola devam. Mümkün olduğunca derleyip topladığınız hamuru hareket ettirmekte zorlandığınız noktada elinizi zeytinyağıyla yağlayıp yoğurmaya devam edin. İyice toplandığından emin olduğunuz noktada hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Her parçayı streçleyip yarım saat dinlendirin. Bu işlem hamuru daha da sertleştirecek ve diri bir kıvama getirecek.

unplash.com
Yarım saat dinlendirdiğiniz hamur parçalarını eğer makarna makinanız varsa orada kalın ayardan başlayarak açın. En az 2 sefer makinadan geçirdikten sonra daha ince ayara alıp tekrar geçirin. Bu işlemi istediğiniz incelikte bir hamur elde edene kadar sürdürün. Fakat çok ince açmamaya özel gösterin. Gramaj olarak doygun bir hamur olmasında fayda var. Eğer makarna makinanız yoksa bu işlemi merdane ile yapabilirsiniz. Açmakta zorlandığınız noktada çok hafifçe zeytinyağı ekleyebilir açma işlemine öyle devam edebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar açtığınız hamuru bıçak yardımıyla 2 santimlik şeritler halinde kesebilir ya da hamurunuzu rulo haline getirerek de pratik bir şekilde kesebilirsiniz. Kestikten sonra hafifçe unladığınız tezgâha koymayı unutmayın.

unplash.com
Her hamur bezesinden çıkan makarnayı porsiyonluk olarak düşünüp öyle pişirebilirsiniz. Tabii makarna taze olduğu için pişerken yapışma olasılığı da artıyor. Bu yüzden suya muhakkak 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. İyice kaynamış suya makarnanızı atın. 7-8 dakika boyunca haşlayın. Bu noktada makarnayı hangi dirilikte sevdiğinize bağlı olarak pişirme süresini değiştirebileceğinizi unutmayın. Arzu ettiğiniz sosla ya da yalnızca tereyağı-peynir ikilisiyle tüketebilirsiniz. Eğer makarnalarınızı sebzeli ve vitaminli bir hale getirmek isterseniz de ıspanak, pancar, havuç gibi bol besinli ve  bol renkli sebzeyi ayrı ayrı haşlayıp püre haline getirip hamurunuza en başından ekleyebilir hem rengarenk hem de besleyici bir sonuç elde edebilirsiniz.


©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?