pexels
WELLNESS

Yağ Çekme İşlemi Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

02 Tem 2021

Yağ çekme işlemi, bakterileri yok etmek ve ağız hijyenini sağlamak için, yağı ağızda çalkalamayı içeren eski bir uygulama olarak biliniyor. Genellikle Hindistan'dan gelen, geleneksel tıp yaklaşımı olan Ayurveda ile ilişkilendiriliyor. Araştırmalar yağ çekmenin ağızdaki bakterileri öldürebileceğini ve diş sağlığına katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Hatta birkaç hastalığın tedavisine yardımcı olabileceği bile iddia ediliyor. Yağ çekme işlemi ve faydaları hakkında merakınızı gidermek için, sizi bu yazımızı okumaya davet ediyoruz.

1.5 Bardak

pexels
Yağ çekmenin nasıl işlev gördüğü tam olarak netleştirilemese de bakterileri ağızdan "çektiği" iddia ediliyor. Ayrıca diş etlerine nem kazandırarak ve bakterileri azaltabilen tükürük üretimini artırarak ağız sağlığına da katkı sağlıyor. Bazı yağ türlerinin iltihabı ve bakterileri doğal olarak azaltabilen özellikler içermesi de bu katkıyı doğruluyor. Peki genel hatlarıyla yağ çekmenin faydaları nelerdir? 

pexels
Öncelikle yağ çekmek ağzınızdaki bakterileri öldürür. Normalde ağızda yaşayabilen yaklaşık 700 bakteri türü bulunur ve bunlardan bazıları diş çürümesine, ağız kokusuna ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Bazı çalışmalar, yağ çekmenin ağızdaki bu zararlı bakteri sayısını azalttığını gösteriyor. Ağızdaki bakteri sayısı azaldığında, ağız hijyeni desteklenir ve böylece bazı rahatsızlıklar önlenir. Bunun yanında yağ çekmek nefesi de ferahlatabilir. Maalesef ağız kokusu, nüfusun yaklaşık yarısını etkileyen bir durum olarak bilinir. Enfeksiyonlar, diş eti hastalıkları ve ağız hijyeni eksikliği ağız kokusuna sebebiyet verir. Ağız kokusuna karşı fırçalama yapmak ve klorheksidin gibi antiseptik kullanmak çözüm olabilir. Yapılan bazı araştırmalar ilginç bir şekilde, yağ çekmenin de klorheksidin kadar, ağız kokusunu azaltmada etkili olduğunu ortaya koyuyor.

unsplash
Ağız sağlığını tehdit eden bir başka durum da plak oluşumu olarak bilinir. Plak, dişler üzerinde bakteri, tükürük ve gıda parçacıklarından oluşan bir kaplama oluşturur. Bakteriler bu gıda parçacıklarını parçalamaya başlar ve asit meydana getirir. Bu asit de diş minesini yok edebilir. Yağ çekmek ağızdaki bakteri sayısını azalttığı için plak oluşumunu da engellemiş olur. Ağız kokusunun, çürüklerin ve plakların yanı sıra diş eti sağlığı da yağ çekme işlemi sayesinde korunur. Diş eti iltihabı, kolayca kanayabilen kırmızı, şiş diş etleri ile kendini gösterir. Plakta bulunan bakteriler, diş etlerinde kanama ve iltihaplanmaya neden olabileceğinden diş eti iltihabının önemli bir nedeni olarak bilinir. Neyse ki yağ çekme uygulaması iltihabı azaltmada büyük etki gösterir. Özellikle Hindistan cevizi yağı gibi iltihap önleyici özelliklere sahip belirli yağların kullanılması, diş eti hastalığına bağlı iltihabı etkin bir şekilde azaltır.

pexels
Peki yağ çekme işlemi nasıl yapılır? Gelin şimdi birkaç basit adımda yağ çekme işleminin nasıl yapıldığını öğrenelim. Yağ çekme işlemi oldukça kolaydır, ancak düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatalım. Öncelikle Hindistan cevizi, susam veya zeytinyağı gibi bir yağ seçin ve 1 yemek kaşığı yağı ölçün. 15-20 dakika boyunca yağı ağzınızda çalkalayın ve bu esnada yutmamaya dikkat edin. İşiniz bittiğinde yağı bir çöp kutusuna veya boş bir poşete tükürün. Lavaboya tükürmekten uzak durun. Çünkü lavaboya tükürmeniz, tıkanmaya neden olabilecek bir yağ birikimine neden olabilir. Bir şey yemeden veya içmeden önce ağzınızı suyla iyice çalkalamayı ihmal etmeyin. Bu adımları haftada birkaç kez tekrarlayarak sabah rutini haline getirin. 
Yağ çekme işlemi, sağlığın ağızda başladığına inanılarak atılan bir adım olarak algılanır. Ferah bir nefes, çürük olmayan beyaz dişler ve sağladığı diğer faydalar için siz de yağ çekme işlemini deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, yağ çekme işlemi ile ilgili şu an için araştırmalar sınırlıdır ve gerçekten, ne derece faydası olduğunu öğrenmek üzere daha fazla araştırma da gerektirir.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?