Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme (İletişim Yayınları, 2015)
ZOOM

Wilhelm Schmid ve "Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme"

30 Kas 2022

Mutlu olmanın sürekli olarak yüceltildiği bir toplumda yaşıyoruz. Peki mutsuz olmayı cesaretle kucaklayabilmenin bizim için "mutlu" bir haber olduğunu söylesek? Modern düşünür Wilhelm Schmid'in bu düşünceyi masaya yatırdığı "Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme" çalışmasına birlikte göz atalım.

Filmler, diziler, televizyon reklamları, şarkılar, kişisel gelişim kitapları ve çevremizdeki insanlar, hepsi birden, neden mutlu olmamız gerektiği üzerine hiç bitmeyen söylevler veriyor gibi hissediyorsanız yalnız değilsiniz. Toplumumuzun sosyo-kültürel ve ekonomik gerçeği, mutsuzsak neden bundan acilen kurtulmamız gerektiğine ve nasıl mutlu olabileceğimize dair mutluluk reçeteleri üretmeye dair bir düzen üzerine kurulu. Alman felsefeci Wilhelm Schmid, "mutluluğun bir ödev hâline geldiğini, normatif bir anlam kazandığını", bunun da -ironik olarak- bizi daha mutsuz hâle getirdiğini belirtiyor. Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme başlıklı çalışmasında bu düşüncenin katmanlarını masaya yatırıyor.

Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme (İletişim Yayınları, 2015)
Wilhelm Schmid, kitabına mutluluğun sürekli kovalanması gereken bir hedef gibi görülmesi fikrinden duyduğu rahatsızlığı belirterek başlıyor. Mutsuz olmanın hayattan koparılamaz bir gerçek olduğunu ve bunun farklı tezahürleri olduğunu vurguluyor. Hayatın -en azından anlamlı hayatların- böyle zıtlıklarla bir arada olduğunu hatırlatıyor. Mutluluk-anlam ilişkisine bakışını kitabın girişinde, şu sözlerle ifade ediyor:
 
Mutluluk önemlidir ama anlam daha önemlidir. Hayatta tek meselenin mutluluk olduğu, modern hayattaki anlam kaybını mutlulukla ikame etmek isteyenlerin masalıdır(...)
Schmid, kitabında mutluluğun ve mutsuz olmanın doğasını incelerken düşünce tarihinden önemli filozof ve psikologların mutluluk hakkındaki görüşlerine yer vermeyi, "mutluluk reçetesi" sunmak gibi bir iddiası olmadan, "mutsuzlukla beraber yaşabilmeye" dair kişisel görüşlerini paylaşmayı da ihmal etmiyor.
 
Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme, bir "mutsuzluk güzellemesi" değil; insanın farklı mutsuzluk hallerini masaya yatıran, bu duygudurumun doğasını felsefi olarak inceleyen bir kitap. Okurlarını kendi mutsuzluk hallerini incelemeye ve "mutluluk hegemonyası" karşısında sorgulayıcı bir tavır kazanmaya dair entelektüel bir davet. Bir başka deyişle; "mutluluk zorlantısı döngüsü" karşısında bir düşünsel başkaldırı. Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme, okurlarda pek çok önemli farkındalık yaratabilecek kısa ama etkileyici bir çalışma.

Wilhelm Schmid
Wilhelm Schmid kimdir?

1953 yılında Almanya'da doğan düşünür ve yazar. Berlin, Paris ve Tübingen'de felsefe eğitimi alan Schmid, birçok üniversitede çalıştı ve konuk akademisyen olarak görev yaptı, dersler verdi. "Felsefe ile iyileşmek" üzerine çalıştı, hatta Zürich'te bir hastanede bir dönem bu konu üzerine hastalarla çalıştı. Schmid, halen Erfurt Üniversitesi'nde dersler veriyor ve kitapları dünya çapında neredeyse bir milyon satmış bir yazar olarak üretimlerine devam ediyor, eserleri ülkemizde de dikkat çekiyor.

Schmid'in İletişim Yayınları bünyesinde dilimize kazandırılan birçok ufuk açıcı kitabı bulunmakta: Anne Baba ve Büyükanne Büyükbaba Olmanın Sevinçleri Üzerine (2018), Aşk (2020), Kendiyle Dost Olmak (2021), Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine (2021), Düşmanlığın Faydaları (2021), Seks Olmayınca (2021), Arkadaşlıktaki Saadete Dair (2021), Sakin Olmak (2021) ve Dokunmanın Gücü Üzerine (2022). ). Kitaplar hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mutsuz Olmak: Bir Yüreklendirme (İletişim Yayınları, 2015)
Wilhelm Schmid
Çeviri: Tanıl Bora

İnsanların, sürekli mutlu olmaları gerektiğine inandırıldığı bir çağda yaşıyoruz. Gazeteler, kitaplar, ilan panoları, reklam spotları
mutluluk üzerine söylenebilecek her şeyi tüketmiş halde... Mutlu olmak bir görev, ödev gibi algılanır oldu ve bu algı, tek başına, kişiler üstünde önemli bir stres kaynağı haline geldi. Adeta “mutluluk diktatörlüğü”nün tahakkümü altında yaşamaya başladık. Wilhelm Schmid mutluluğa gereğinden fazla anlam yüklendiğini söylüyor ve kitabında mutsuzluktan yana pozisyon alıyor.
Durup durup patlak veren mutluluk histerisinin sebepleri nelerdir? Hemen her gün farklı kanallarda rastladığımız mutluluk formülleri bizi gerçekte nasıl etkiliyor? Mutlu olmaya “çalışmak” acaba bireyleri ve toplumu daha mı mutsuz ediyor? Başarılı olmak, mutlu bir yaşamın olmazsa olmazı mıdır? Güzel ve anlamlı bir hayat sürmek ne demektir? Mutsuzluk, yaklaştığını fark ettiğimiz anda kaçmamız gereken modern bir veba mıdır? Mutsuzlukla baş etmek, hayatımızı ve kişiliğimizi nasıl zenginleştirir?
 
Kitapları dünya çapında on beş dile çevrilen felsefeci ve “mutluluk araştırmacısı” Wilhelm Schmid, Mutsuz Olmak’ta okurları iniş ve çıkışlarıyla hayatı bir bütün olarak kabul etmeye yüreklendirirken, karşılığında doyurucu ve anlamlı bir yaşam vaat ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?