Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
dereliye restorant
GASTRONOMİ

Türkiye’nin Lezzet Haritası – 1. Bölüm

01 Şub 2023

Türkiye büyük bir coğrafyada tarihi çok eskilere dayanan bir ülkedir. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmış olması nedeniyle gastronomi açısından zenginleşmiştir. Bu kültürel birikim ve farklılıklar, şimdilerde insanların yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olan yemek kültürlerine de yansımıştır. Türk mutfağı, Osmanlı Saray mutfağı ile birleşerek günümüze kadar oldukça geniş bir yapıya bürünmüştür. Türkiye'nin coğrafi konumu ve sahip olduğu bereketli toprakları sayesinde, ülkenin her yerinde farklı yemek çeşitleri ile karşılaşmak mümkündür.

pinterest
Türkiye; coğrafi sınırları bakımından büyük bir ülke olması, farklı iklim kuşaklarının yaşanması ve kültürel mirasının çok çeşitlilik göstermesi sebebiyle geniş bir mutfak kültürüne ev sahipliği yapmaktadır. Yedi ayrı coğrafi bölgeden oluşan ülkemiz, her bölgesinde kendine özgü, zengin ve yöresel yemek çeşitleri barındırmaktadır.

yemek.com
İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu Bölgesi tam 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer almaktadır. Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Kırıkkale, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Çankırı illerini bünyesinde bulunduran İç Anadolu bölgesinde, bu yüzden olacak ki fazlaca yemek çeşidi bulunduruyor. İç Anadolu Bölgesine özgü bazı yemekleri sizlerle paylaşıyoruz.
Bu arada Ankara deyip geçmeyin, kendine özgü tam 93 çeşit yemek çeşidi barındırıyor. Paylaştıklarımız bunlardan sadece birkaçı…

lezzetli yemekler
Ankara; Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körüKayseri; mantı, pastırma, yağlama, fırın arası, üzüm yemeği

Konya; etli ekmek, bamya çorbası, düğün yemeği 

Nevşehir; Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt 

Niğde; Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası

Sivas; Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu

Eskişehir; Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası

Karaman; Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.

Kırşehir: Keykef, temal

Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma


pinterset
Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep ve Batman illerini kapsamaktadır. Bu bölgeye özgü tam 398 çeşit yemek bulunmaktadır. Bu bölgede yer alan Gaziantep kendi başına tam olarak 291 çeşit yiyecek ve içecekle, Türkiye’nin en zengin mutfağı unvanını kapıyor. 

yemek.com
Gaziantep; Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep'in ünlü yemeklerinin bazılarından.

Elazığ; Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit, gah

Siirt; Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı

Mardin; Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye

Batman; Bumbar, Şam börek, perde pilavı, bu bölgeye ait yemeklerden sadece bazıları.

pinterest
Ege Bölgesi

Ege Bölgesinde; İzmir, Manisa, Kütahya, Aydın, Uşak, Balıkesir’in bazı ilçeleri ve Bursa’nın bazı ilçeleri yer almaktadır. Ege Bölgesi denince ilk olarak akla birbirinden güzel zeytinyağlı yemekler gelmektedir fakat daha iç taraflarda yine hamurlu ve etli yemeklerde bulunmaktadır. Ege Bölgesi kendi içinde 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahiptir.

pinterest
İzmir; Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı

Manisa; Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

Kütahya; Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı

Balıkesir; Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi

Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı

pinterest
Doğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürmektedir. Her yörenin kendine ait bir ayrı birer tadı bulunmaktadır. Kimi bölge daha hafif zeytinyağlı ağırlıklıyken kimi bölge daha hamur ağırlıklı kimisi ise daha etli yemekleri ile meşhurdur… Yedi ayrı coğrafi bölgeden oluşan ülkemizin üç bölgesini ve bu bölgelere ait bazı yemeklerini sizler için derledik. Doğu Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesinin lezzet haritasını 2. bölümümüzde sizlerle paylaşacağız. 


©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?