Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
reverehealth.com
SCOPE

Tourette Sendromu Nedir?

28 Mar 2023

Daha önce hiç gözünüz seğirdi mi? Eğer seğirdiyse ne kadar rahatsız edici olduğunu ve geçmesi için ne kadar sabırsızlandığınızı da hatırlıyorsunuzdur… Peki sizden bağımsız bir şekilde hareket eden kaslarınızın birçok sebeple kalıcı olabileceğini ve ortaya çıkan tiklerin Tourette Sendromu olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz? Hadi gelin bu sendromun nasıl ve neden ortaya çıktığını birlikte inceleyelim…

2 Bardak
Beynimiz, sırlarla dolu yapısıyla bazı kaslarımızı sürekli olarak hareket halinde tutarken bazı kaslarımızı harekete geçirmek için efor sarf eder. Anlık olarak beynin verdiği sinyaller, kasların kasılmasına sebep olur ve insanların istediği gibi hareket etmesi, bu sayede mümkün olur. Peki ya beynimiz komutları doğru bir şekilde alamasaydı, gerekli yerlere sinyalleri gönderemeseydi veya bu bağlantıların arasında bir kopukluk olsaydı ne olurdu? 

orvosilexikon.hu
İşte bu sorunun cevabı, Tourette Sendromu’nda saklı. 1825 yılında ilk kez tanımlanan ve Fransız nörolog Georges Albert Edouard Brutus Gilles de la Tourette’dan adını alan bu sendrom, uzun süreli motor ve vokal tiklerle karakterize, nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkıyor ve pek çok kişi tarafından “Tik hastalığı” olarak adlandırılıyor.
Nörobiyolojik ve kalıtsal rahatsızlıklar arasında yerini alan Tourette Sendromu, istemsiz kasılmalar veya çıkarılan seslerle kendini gösteriyor ve genellikle sinir sistemindeki bozukluklarla ilişkilendirilse de genetik aktarımlar da aktif rol oynuyor. Hastalığa sebep olan genler, anne-babadan çocuğa geçebiliyor ve ilk belirtiler, çocuk 3-4 yaşlarındayken kendini gösteriyor.

credihealth.com
Hızlı, tekrarlayan ve kontrol edilemeyen kas hareketleri bazen burun çekme, boğaz temizleme, bazen de göz kırpma, omuz silkme ve bazı uzuvların istemsiz hareket etmesi gibi durumlarla örneklendirilebilirken, sendromun psikolojik rahatsızlıklarla da tetiklendiği düşünülüyor. Bu sebeple belirtilerin saptandığı dönemlerde, çocukların bir psikoloğa götürülmesi gerektiği vurgulanıyor. 

netdoctor.co.uk
Sendromun tanısı, herhangi bir test ile konulamadığından fiziksel tepkilerin göz ardı edilmemesi önemli. Çocukların genellikle küçük yaşlarda dikkat çekmek için bazı hareketler yapması ve bu hareketleri sürekli tekrarlaması, ebeveynlerin “Çocuk işte, aklınca oyun oynuyor” gözüyle, söz konusu hareketleri görmezden gelmesine sebep olabiliyor. Tabii bazı durumlarda inkar mekanizması da devreye giriyor ve insanlar, bariz semptomları olmasına rağmen çocuklarına bu rahatsızlığı yakıştıramadıklarından (?) bir şey yokmuş gibi davranıyorlar. 

lorrainedriscoll.com
İstemsiz çıkan ani ve yüksek sesler, bağırma, öksürme, mırıldanma veya bazı kelimelerin sürekli tekrarlanması şeklinde kendini gösterebilirken “bazı” kelimelerden kasıt yetişkinlerde, çoğu zaman küfür olabiliyor. Hayliyle hissedilen mahcubiyet, sendromun sosyal hayatı nasıl baltalayabileceğinin de bir göstergesi. Çevresindeki insanların rahatsızlıkla ilgili bilgilendirilmelerine rağmen otobüse binmek veya alışveriş yapmak gibi rutin işlerin tek başına yapılması zorlaşıyor çünkü bazı kontrolsüz eylemler, yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebiliyor…

Erkek çocuklarında Tourette Sendromu’nun görülme sıklığı, kız çocuklarından fazla ve bahsettiğimiz belirtiler, 10’lu yaşlarda genellikle artışa geçiyor. 19-20’li yaşlar ise tiklerin şiddetinin azaldığı yaşlar olarak kabul ediliyor ve bunun en büyük sebebinin psikolojik destek almak olduğu yönünde görüşler var. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yoğun stres anlarında, çeşitli anksiyete türlerinde, aşırı heyecanlanma, aşırı yorgunluk veya korkutucu deneyimler sonucunda tikler artış gösterebildiği için bir travma sonucunda ortaya çıkması muhtemel vakalar, psikologlar yardımıyla kontrol altına alınabiliyor. Davranışsal tedavilerin yanında ilaç tedavisi de işin içine dahil olabilirken, hafif-orta ve yüksek şeklinde derecelendirilen tiklerin dozuna göre uygun tedavi belirleniyor. 

thestar.com.my
Nörobiyolojik yapılarda görülen bir bozukluk sebebiyle ortaya çıksa da direkt olarak hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç veya uygulanabilecek bir tedavi bulunmuyor. Yüz kişiden birinde görülen nadir bir rahatsızlık olması da belki ilk tanısından günümüze kadar tedavisine odaklanılmamasındaki bir sebeptir. Fakat bu sendroma sahip kişilerin özellikle sosyal hayatlarının ne kadar kısıtlandığı göz önüne alındığında, günümüz teknolojilerinden faydalanılması gerektiği gözler önüne seriliyor… 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?