Moda ve yenilik her zaman birbirlerini tamamlayan kavramlar olarak karşımıza çıkıyor. Yeniliği ve fütürizmi birleştirerek kendilerine has tarzlarını oluşturan tasarımcılar Tokyo Moda Haftası’nda örneklerini sergiledi.
“Giyilebilir olmasını istedik. İnsanlar tül içeren tasarımları genel olarak biraz şaşalı görüyor. Biz ise gündelik hayata daha uygun hala getirmek istedik” Tasarımcı Viviano Sue, Shibuya'nın Hikarie Salonu'ndaki gösterisinin ardından bu sözleri sarf etti. Daha çok sevgi teması ile ön plana çıkmak isteyen tasarımcı, kalp baskılarını elbiselerin üzerine entegre etti. Sıcak pembe tonlarındaki paltoların kapitone detaylarına da bu kalp figürlerini akıllıca dahil etti. Ve bunların yanında çiçek desenli çanta haricinde ceketlerinin kollarına kalp şeklinde altın düğmeleri kullanarak sevgi temasını gayet şık bir şekilde işledi.
Vogue - Ashley Ogawa Clarke
Soshiotsuki
İlk koleksiyonunun üzerinden 10. yılı geçen Soshi Otsuki’nin 2023 koleksiyonu onun için adeta bir reşitlik anısıdır. 2013 yılında tasarımcı hala öğrenciydi, deneysel bir tasarım okulu olan Coconogacco'da eğitim görmeden önce Bunka Moda Koleji'nden mezun oldu ve ardından LVMH Ödülü'ne aday gösterildi. O zamandan beri, kendi işini yürüten bir tasarımcıdır Soshi Otsuki. 2013 koleksiyonuna Final Homme adı verildi ve moda okuluna giderken gözlemlediği sırada bekleyen iş adamlarından ilham aldığını belirtti.
Yeni koleksiyonu ise eskisinin devamı olarak yani Final Homme 2 ismini alarak karşımıza çıktı. İş insanlarından ilham alındığı ilk bakışta anlasılan bu koleksiyonda oldukça akılcı yöntemler ile birlikte takım elbiseler ve çeşitli formal kıyafetler yorumlandı.
Vogue - Ashley Ogawa Clarke
Takahiromiyashita – The Solist
Tokyo Ulusal Müzesi'nin koridorlarında sunulan Hyokeikan aslen Taisho Veliaht Prensi'nin düğününe ev sahipliği yapmak için inşa edilmiş olan bu mekanda Miyashita'nın bir buçuk yıldır ilk pist gösterisi sergilendi. Romantizm duygusunun ön planda olduğu bu koleksiyonda sert ayakkabılar dışında, çoğunlukla diz üstü biten kıyafetlerde kabarık yelekler veya katmanlı kadife takım elbise ceketleri bulunmaktaydı. Koleksiyon sunumu esnasında Miyashita'nın uzun süredir birlikte çalıştığı Akira Kosemura tarafından bestelenen nazik piyano müziği salonlarda sürüklendi.
Vogue - Ashley Ogawa Clarke
Hyke
Hyke’nin yükselişi yavaş yavaş çağdaş moda dünyasında kendini kabullendirmeye ve yerine sağlamlaştırmasını sağlıyor. Ancak Hideaki Yoshihara ve Yukiko Ode pek fazla ün peşinde değiller. On yıldır askeri esintili teknoloji giysilerinin doğal olarak kadınsı yorumunu yapıyorlar ve daha önce yaptıklarına düzenli bir şekilde dayanarak ilerliyorlar. Akıllıca ince ayarlar yaparak her mevsimi taze şekilde yorumlamayı başarıyorlar. Bu sezon bu ince ayarlamalar birkaç yeni parçanın yanı sıra mevcut stillerde ince kumaş güncellemeleri şeklinde karşımıza çıkıyor.
Örneğin, tek renkli maxidresslerin üzerindeki lekeli noktalar aslında küçük grafik karelerden oluşuyor ve kareler, Chacoli ile işbirliği içinde yapılan el çantalarında delikler şeklinde de kendini gösteriyor. Daha çok koyu renklerin hakim olduğu bu koleksiyonda kırmızı rengi ve tonları da kullanıldı. Bu parçaların asıl çekiciliği, gerçekten faydacı bir işlevi olmasıdır. Parka paltolar rüzgar geçirmez, nefes alabilen ve hafif bir pertex kalkan malzemeden yapılırken, haki ve siyah tulumlar akıcı bir hafifliği korumayı başaran kalın bir örgüden yapılmıştı bunların yanında hem şık hem de çabuk kuruyan, nemi emen soalon kumaştan üretilmiş ekose elbiseler göze çarpıyordu.
Vogue - Ashley Ogawa Clarke
Fetico
Tasarımcı Emi Funayama, son birkaç ayını ikonik 1972 müzikal Kabaresini yeniden izleyerek geçirdi ve bu koleksiyon için Liza Minelli'nin kahramanı Sally Bowles'dan ilham aldı. İç çamaşırı şeklinde dikişleri olan bazı kot pantolonların yanında, uzun kollu örme mini elbiseler ve bodysuit kesimler kendilerini belli ediyordu. Vücudun kıvrımlarını vurgulamak için kuş tüyü paltoların dahi belleri kemer yardımı ile sıkılmıştı.