Pinterest
SCOPE

Tanrı Hermes: Yetenekli ve Sempatik Bir Düzenbaz

29 Nis 2022

Yunan mitolojisinde “tanrıların habercisi” olarak anılan, Roma mitolojisinde ise Merkür gezegenine adını vermiş Tanrı Merkür’e karşılık gelen Hermes için “10 parmağında 10 marifet” bir tanrı desek hiç de yanlışlık olmaz diye düşünüyoruz. Çünkü kendisi sadece habercililikten değil; aynı zamanda şans, ticaret, zenginlik, bereket, hayvancılık, sınırlar, seyahat, uyku, iletişim ve daha pek çok şeyden de sorumludur. Çobanların ve yolunu kaybetmişlerin kılavuzu, hırsızların tanrısıdır. Gezgin, şair ve sporcular da onun koruması altındadır. Ruhlar yer altına giderken eşlikçi olarak karşılarında Hermes’i bulur. Olimpos Dağı’ndaki tanrılar arasında en genç 2. tanrı olan Hermes, belki de bir tanrıya göre bile fazla işle meşgul olmaktadır.

En zeki tanrılar arasında yer alan Hermes, Zeus ile Mayıs ayına adını veren yağmur perisi Maia’nın oğludur. Arkadya’daki Killene Dağı’nda bir mağarada doğar ve doğduktan çok kısa bir süre sonra beşiğinden çıkıp etrafı dolaşmaya başlar. Gezerken bir kaplumbağa bulur ve onun kabuğundan lir yapar. Doğumunu kutlamak için bu lirle ezgiler çalmaya başlar. Böylece Hermes daha bebekken liri icat eder ve ilk müzisyen olur.

Hermes’in bebekken yaptığı bir başka şey ise nedendir bilinmez üvey kardeşi Apollo’nun inek sürüsünü kaçırmasıdır. Hermes, sürünün nereye gittiği bulunamasın diye ineklerin ayak izlerinde değişiklik yapar ve Apollo’nun işini bir hayli zorlaştırır. Ancak Apollo sonunda ineklerin Hermes’in mağarasına gittiğini öğrenir ve çok sinirlenir. Hermes’i Zeus’a şikayet eder. Hermes ise lirini çalar ve hem Zeus’u hem de Apollo’yu müziğiyle büyüler. Bunun üzerine Apollo, lir karşılığında sürüsünü Hermes’e vermeyi kabul eder. Bu olay sebebiyle Hermes hırsızlıkla ilişkilendirilir.

britannica.com
Hermes tanrıların en kurnazıdır ve karşısındakini nasıl etkileyeceğini çok iyi bilir. Sürüsünü çalmasına rağmen Apollo, Hermes kendisine liri verdiği için ona zenginlik ve refahın sembolü olan altın bir asa (caduceus) hediye eder. Bu kanatlı asa, tanrılar arası haberleşmede kullanılır. Aynı asa tanrıça İris’te de vardır ve tanrılara haber taşıma işinden o sorumludur. Hermes habercilik yapmaya başladıktan bir süre sonra ise İris bu görevden çekilir.

Hermes, Apollo’dan altın asayı alınca hemen denemek ister ve asayı birbiriyle dövüşen iki yılanın arasına fırlatır. Yılanlar asanın etrafına dolanır ve öylece kalır. Bu yüzden Hermes’in heykel ve çizimlerinde bu kanatlı asa hep yılanlarla birlikte tasvir edilir. Ek bir bilgi olarak Hermes’le eşleşen bu simge, sıklıkla tıp sembolüyle karıştırılır. Ancak tıp ile ilgili olan asa, Asklepios'un asasıdır ve bu asada tek yılan vardır. Buna rağmen Hermes’in asasını pek çok tıbbi kuruluşun logosunda görebilirsiniz.

worldhistory.org
Hermes’in kendinden emin tavrı ve yeteneğiyle Zeus’u da etkisi altına aldığını söylemiştik. Hermes’in kendisini Zeus’a sevdirmesinin mükafatı da büyük olur. Zeus onu hem kendi şahsi habercisi yapar hem de Olimpos Dağı’ndaki tanrıların arasına dahil eder. Böylece Zeus’un pek çok çocuğu arasında babasıyla yakınlık kurmayı başarabilen bir evlat olur ve birçok mitolojik hikayede önemli bir görev üstlenir.

Kanatlı asası ve kanatlı sandaletleriyle istediği yere hızlıca gidebilen Hermes’in özellikleri saymakla bitmez. Ateşi ve alfabeyi icat ettiği söylenir. Güreş ve koşu dahil birçok spor onun aklından çıkmadır. Dil ve konuşmada olduğu gibi diplomaside de oldukça iyidir. Akıl dolu bir hilebazlık ve sevimlilikle çevresinin sempati kazanmada fazlasıyla hünerlidir. Artemis ve Pan’ın da aralarında bulunduğu pek çok tanrı tarafından da sevilen bir tanrı olmuştur. Kısaca kendisine güvenmek zor olsa da bilgisi, yeteneği ve insanı kendine çeken mizacından etkilenmemek pek mümkün değil diyebiliriz.


Kaynaklar:



©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?