WELLNESS

SWOT Analizini Günlük Hayatınızda Uygulayın

21 Kas 2021

Aslında işletmeler ve şirketleri odağına alıp iş, akademi hayatında kullanılan SWOT analizi yöntemi, kişiler bazında da aynı şekilde yapılabilir. Bireyin kendi iç dünyasına yakından bakıp tamamıyla dürüst olmasıyla ancak en verimli sonuca ulaşılabilen bu yöntem ile kendinizi yeniden keşfedebilirsiniz. Buna ek olarak herhangi bir olay karşısında nasıl bir tutum sergileyebileceğiniz konusunda da şartları somut bir şekilde göz önüne sermenizi sağlayan SWOT analizinin aslında hayatta karar almaya yardımcı bir özelliği de bulunmakta. Sözü daha fazla uzatmadan gelin sizleri günlük hayatınızda uygulamanız gereken bu yöntem ile tanıştıralım.

Neden SWOT?
Bu analiz yöntemini anlamak için önce SWOT kelimesindeki harflerin açılımlarına ve anlamlarına değinmemiz gerekmekte. S harfi “strength (güç)”, W harfi “weakness (zayıflık), O harfi “oppurtinities” (fırsatlar) ve son olarak da T harfi “threats” (tehditler/tehlikeler) olarak temsil ediliyor. 1960 yıllarında Harvard Üniversitesi’nde profesörlük yapan; Learned, Christensen, Andrews ve Guth tarafından geliştirilen SWOT analizi ile iç ve dış çevreden kaynaklanan tüm bu güçlü, zayıf, fırsat ve tehdit yönlerini saptamak için geliştiriliyor. Asıl amacı bir proje ya da işin olumlu ya da olumsuz yönlerini ele alıp derin bir değerlendirme yapmak olsa da bizlerin günlük hayatında da oldukça fayda sağlamakta.

SWOT Analizini Kendinize Nasıl Yapabilirsiniz?

Kendiniz üstünde böyle bir analiz yapmadan önce bilmelisiniz ki oldukça dürüst olmalısınız. Yaptığınız analizin yalnızca sizde kalacağını; bunun kendinizle olan baş başa bir çalışma olacağının bilincinde olarak yapmalısınız. Tercihen sessiz sakin bir ortam ya da sizi rahatlatıp odaklanmanızı sağlayan ses ve kokular yardımıyla oluşturulmuş rahat bir ortam belirlemelisiniz. Dikkat dağıtıcı dış etkenlerin sizi bölüp rahatsız etmeyeceğinden de emin olduktan sonra artık analize başlayabilirsiniz. 
Önünüze küçük olmayan, sizin hoşunuza giden tarzda bir kağıt ve kalem aldıktan sonra bu kağıdı kalemle çizerek dörde bölün ve dört adet kutucuk oluşturun. Bu kutulardan sol üsttekinin başına “S” yazın. Sağ üsttekinin başına “W”, sol alt köşedekinin başına “O” ve kalan köşedekinin başına da “T” yazın. Her birinin kelime olarak neleri temsil ediyor olduklarını söylemiştik. Şimdi sırada bu kutulara bu temsillere göre neleri nasıl yazmanız gerektiği aşaması var.

S kısmına kendi güçlü olduğunuzu düşündüğünüz yönlerinizi yazıyorsunuz. Bunu yapmak birçok kişi için kolay olurken yine de kendinize dürüst olmanız gerekte. Şunu iyi değerlendirin: Yazdığınız özelliğinizde gerçekten yeti sahibi misiniz ve çevrenizde de bu fark edilebilen bir özelliğiniz mi? Emin olduktan sonra güçlü yönleriniz arasına ekleyebilirsiniz. Gelelim W bölümüne. İşte çoğu insan için en şeffaflık ve derin düşünce gerektirip zaman alan kısmın burası olduğunu söyleyebiliriz. Zayıf ve eksik olan yönlerinizi yazmanız gereken bu bölümde, nelerin sizde daha iyi olmasını ya da nelerin geliştirilmeye açık olduğu yanlarınız olduğunu açıkça yazmalısınız. Unutmayın ki analiziniz bittikten sonra bu yönleriniz üstüne eğilmeniz gerekecek.

 Ardından O kısmına geçtiğimizde ise fırsatları değerlendiriyoruz. Kendinizde, hayatınızda ve yaptıklarınızda; karşınıza çıkan neleri size sunulan birer fırsat olarak görüyorsunuz? Bunları da bilinçli bir şekilde yazdıktan sonra en son kısım olan T harfine geçebilirsiniz. Bu bölümde yapmanız gereken şey ise hayatınızda ve kendinizde neleri birer tehdit olarak görüyorsanız yazmanız oluyor. Bunu aynı zamanda hangi konularda ve nelerde “kendi kendinizi sabote etmek” olduğunu düşünerek de yazabilirsiniz. Hangi özellikleriniz ile kendi beceri ve yetilerinizi; yapabilir olduklarınızı, değerinizi sabote edip kendiniz için bir tehdit oluşturuyorsunuz? Bu da oldukça dürüst bir şekilde düşünmeniz gereken bir kısım olurken, tüm dörtlüyü tamamladığınızda kendi içinize kağıt üstünden bakmanın iyi hissettireceğinden emin olabilirsiniz. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?