Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pexels
SPOR

Sporcuların Yorgun Hissetmelerinin Nedenleri

26 Oca 2023

Hayatlarımız her zaman inişler ve çıkışlardan oluşur. Kimi zamanlar sabahları erken kalkıp güne başlamak için can atarız. İşe gider işten sonra arkadaşlarla buluşur dışarıda gezer üstüne birde spor salonuna gidip bir antrenman çıkardıktan sonra eve gider ve uyuruz. Bazı zamanlar aynen böyle dolu dolu geçen günlerimiz olsa da bazı zamanlar tam tersi yorgun, depresif ve halsiz hissederiz. Tabii ki ilk başta da belirttiğimiz gibi bu tarz iniş çıkışlar hepimiz için doğaldır. Ancak bu yorgunluk dönemleriniz çok uzun sürüyor ve uzun süre boyunca sizleri rahatsız ediyorsa, artık gündelik yaşamınızı ve sosyal çevrenizi dahi etkileyen bir boyuta geldiyse bunun altına çeşitli nedenler arayabilirsiniz. Bugünkü yazımızda da tam olarak bu konuya değiniyoruz ve özellikle sporcuların neden bu kadar yorgun hissedebileceklerine değiniyoruz. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmayalım ve detaylara geçelim.

Yenilenmeye Yeterli Süre Ayırmamak

Sporcuların yaptığı en büyük hatalardan biri yeterli süre boyunca dinlenmemek, yenilenmemek ve gerekli uykuyu almamaktır. Beslenmenizi ve antrenmanınızı tamamen eksiksiz ve kusursuz yapsanız dahi toparlanma için yeterli süreyi vücudunuza sağlamazsanız optimum gelişimi sağlayamayacaksınız. Ortalama 6-8 saat kadar uyumak kaslarınızın onarılması için gerekli vakti sizlere verecektir. Aynı kas grubunu tamamen yenilenmeden çalıştırmanız da yorgun hissetmenizin nedenlerinden olabilir. Tamamen onarılmadan bir kas grubunu tekrar çalışmanızı önermiyoruz.

Aşırı Doz Kafein

Günlük 20 ila 200 miligram kadar kafein tüketimi kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir ve ufak süreli bir enerji sağlayabilir. Ancak kimi sporcular bu kafein miktarını çok fazla arttırarak günlük 400 ila 500 miligrama kadar taşıyabiliyorlar. Eğer sizde bu sınırı aşıp 400-500 miligram civarında kafein tüketimi yapıyorsanız kendinizi yorgun hissetmeniz oldukça normaldir. Çünkü olarak 300 veya 400 miligramı aşan kronik tüketim uyku döngünüzü bozabilir ve derin uykuya dalma ve derin uykuda kalma yeteneğinizi engelleyebilir. Kabul ediyoruz ki kafein bırakması zor ve bağımlılık yapan bir madde olduğundan hemen ondan ayrılamayabilirsiniz. Ancak bunu bir süreç olarak görmeli ve elinizden geldiğince kendinize hakim olmalısınız. 

Karbonhidratı Eksik Tüketiyor Olabilirsiniz

Eğer zorlu egzersizler ve antrenmanlar yapmaya devam ettiğiniz halde karbonhidratı tamamen kesiyor veya çok çok az miktarlarda alıyorsanız yorgun hissetmeniz oldukça olası. Egzersiz yaptığınızda vücudunuz, kas ve karaciğer hücrelerinde bulunan ve gıdalardan tükettiğimiz şekerin depolanmış halinden yani glikojenden enerji alır. Egzersiz sonrasında bu depoları doldurmayı bir göreviniz olarak görmelisiniz. Sağlıksız karbonhidratlardan uzak durmaya çalışmanız takdir edilesi bir davranış ancak kaliteli olanları kesmemelisiniz. Örneğin tam tahıllar, fasulye, mercimek, tatlı patates, bezelye ve meyveler gibi karmaşık karbonhidratları kesmenize gerek yokken, işlenmiş şekerler ve beyaz un gibi basit karbonhidratlardan uzak durmanız gerekmektedir. Karbonhidratların yanında protein ve yağların da olduğu dengeli bir beslenme stili enerjinizi gün boyu korumanızı sağlayacaktır.

Demir Eksikliğiniz Olabilir

Yetersiz demir alımı da yorgun hissedip bütün gün evden çıkmak istememenizin nedeni olabilir çünkü demirin ana rolü kırmızı kan hücrelerinizin vücutta oksijen taşımasına yardımcı olmaktır. Vücudunuzdaki eksikliği tamamlamanın etkilerini daha net görmek için, içinde demir elementinin yüksek olduğu bilinen besin kaynaklarını tükettiğinizden emin olun. Et, kümes hayvanları ve balık harika kaynaklardır. Ancak vejeteryansanız, tabağınıza daha fazla fasulye, mercimek, yapraklı yeşillik ve kepekli tahıllar eklemeye dikkat edin. Kesin olarak kanıtlı olmasa da Demir açısından zengin yiyecekleri C vitamini açısından zengin yiyeceklerle tüketmek, emilime daha fazla yardımcı olabileceğinden C vitamini bakımından zengin ürünlerde tüketebilirsiniz. Tabii ki demir eksikliğinizin olup olmadığını alanında uzman bir doktora danışarak öğrenmelisiniz. 
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?