BUSINESS

Sosyal Medyanın Son Oyuncusu: TikTok

08 Oca 2022

Bugün dünyayı kasıp kavuran, 1.5 milyar kullanıcıya ulaşan çatı şirketi Byte Dance’i halka arz edilmeden 78 milyar dolar değerlemeye taşıyan, gençlerin yeni sosyal medya trendi TikTok'u konuşacağız. Hazırsanız, başlıyoruz.

3 Bardak

Bir döneme damga vuran fenomen uygulama Vine ile başlayan kısa video paylaşma akımı TikTok ile devam ediyor. 15 saniyelik videolar ile sosyal medyaya damga vuran ve uzun süre konuşulacak akımları ortaya çıkaran TikTok, son dönemin en başarılı sosyal medya platformlarının başında geliyor. Uygulama kısa süre içinde tüm dünyada popüler hale gelerek Facebook, Youtube, Instagram gibi platformlara rakip olmuş, aylık aktif 800 milyonun üzerindeki devasa kullanıcı sayısı ile de adından söz ettirmişti. Peki yakaladığı başarılar ile rakiplerine gözdağı veren TikTok’un başarısının arkasındaki hikaye neydi? Gelin, birlikte inceleyelim.

Dünyanın en popüler uygulamalarından birisi olarak gösterilen Tiktok, son zamanlarda herkesin dilinde olmayı başardı. Dünya üzerinde uyguladığı büyük reklam stratejileri sayesinde popüler hale gelen bu uygulama, ülkemizden de yeni yeni birçok fenomenin de doğmasına katkı sağladı. Çin’in Pekin kentinde bir grup girişimci tarafından 2016 yılında Douyin ismi ile piyasaya sürülen video uygulaması, Asya kıtasında istediği başarıyı elde etmesi ile beraber 2018 yılında ismini Tiktok olarak değiştirip dünya pazarına giriş yaptı. Douyin uygulaması, kullanıcıların bir şarkı parçası ya da film repliğini dublaj yolu ile seslendirip komik görüntüler ile içeriklerini yükledikleri sıradan bir uygulamaydı. Aynı alanda hizmet veren musical.ly uygulamasını satın alarak Tiktok ismini veren genç girişimciler, genç kesim tartından çok benimsendi ve sevildi. Ülkemizde de oldukça popüler hale gelen uygulama, her yaş grubu tarafından benimseyerek her geçen gün daha çok kullanılmaya devam ediyor.

Tiktok başarı hikayesi inanılmaz derecede birçok kişiyi şaşırtmayı başarıyor. Bu uygulamanın tek başına aldığı beğeni sayısını Facebook, Instagram, SnapChat gibi uygulamalar birleşse de yine alamıyor. Başta ABD olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerdeki uygulama mağazalarında ilk sırada yer alan uygulamanın indirilme sayısına da yansımış durumda. Son verilere göre Google Play ve Apple Store içerisinde Tiktok’un indirilme sayısının 3,82 milyar olduğu ifade ediyor. 15 yıldır aktif olarak kullanılan Facebook’un dahi 3,55 milyar indirilme sayısı olduğunu düşündüğümüzde bu uygulamanın ne kadar başarılı olduğunu görebilirsiniz.

Kısa süreli video oluşturma, paylaşma ve canlı yayın konsepti ile adını tüm dünyaya duyuran bu uygulamanın aslında ilginç bir kuruluş hikayesi bulunuyor. Sosyal medyada fırtınalar estiren bu platform, 2016 yılında ByteDance şirketi tarafından piyasaya çıktı. ByteDance şirketinin kurucusu ise Çinli internet girişimcisi Zhang Yiming. Girişimci aynı zamanda bu şirkette CEO‘luk görevini de yerine getirdi. 1983 yılında dünyaya gelen Zhang Yiming, TikTok platformunun popüler hale gelmesinin baş aktörlerinden biri. Girişimcinin ByteDance şirketini kurmasının ardından Toutiao, TikTok, Flipchat, Vigo ve BuzzVideo gibi geniş kitlelere ulaşan başarılı projeler ortaya çıktı. Zhang Yiming, 2021 yılının sonlarına doğru ByteDance şirketindeki CEO’luk görevinden ayrılsa da katkılarının yadsınamaz boyutta olduğu bir gerçek. ByteDance, geliştirdiği uygulamaların popülerliğini artırmasının ardından yatırımcıların odak noktası haline geldi. Bu sayede şirket 2021 yılı itibariyle piyasa değerini 250 milyar doların üzerine çıkararak Coca Cola gibi dev şirketleri bile geride bırakmayı başardı.

Tiktok Başarı Hikayesi aslında tamamen 2018 yılında meydana geldi. Uygulama mağazalarını detaylı bir şekilde inceleyen geliştiriciler, ana olarak ergen şeklinde adlandırılan 18 yaş altı kişilere yöneldi. İnternet üzerinde akla gelebilecek her türlü platforma ciddi oranda reklamlar yaparak uygulamanın tanıtımı yapıldı. Doğru hedef kitleye kısa sürede ulaşan uygulama, sosyal medya içerisinden aldığı olumlu ve olumsuz tepkiler sonucunda ilk sırada yer almaya başladı. 2016 yılında yayın hayatına başlayan uygulama, elde ettiği tüm geliri reklamlara yatırdı ve bu doğrultuda oldukça iyi geri dönüş aldı.

Tiktok içerisinde yer alan kullanıcıların büyük bir bölümü takipçi kazanmak, fenomen olmak adına içerikler üretiyor. Bildiğiniz üzere sosyal medya üzerinden fenomen olan insanların gelirleri ile ön plana çıkmaları, bu tarz uygulamalarda insanların kendilerini ön plana çıkarmalarına neden oluyor.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?