Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
freepik
WELLNESS

Sağlıklı Sahur için İpuçları

22 Mar 2023

Ramazan oruç tutan herkesin tüm düzeninin değiştiği bir ay. Yemek yediğimiz saatler, su içtiğimiz saatler değişiyor; hareket etme enerjimiz de haliyle azalıyor. Bu durum maalesef metabolizma hızında düşüşlere sebep oluyor. Bedenimizi bu düşüşe teslim etmemek adına sadece iftar yapıp bırakmamak, iyi de bir sahur yapmak gerekiyor. Aman ben üşenirim yapamam demeyin; sahurun sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeye çok faydası var…

Ramazan gerçek anlamda bütün düzenimizin değiştiği bir ay. Normalde bedenimiz ve sindirim sistemimiz gün ışığında yemeye başlamaya, gün ışığı azaldıkça sindirimi yavaşlatmaya ve gece uyumaya alışkın. Normalde metabolizmamız bu şekilde çalışıyor. Ancak Ramazan'da tam tersi gündüz su dahil hiçbir şey tüketmiyor, gün ışığı azalınca besleniyor ve gece de beslenmeye devam ediyoruz. Bu durum da metabolizmamızın yavaşlamasına sebep oluyor.
Sağlıklı bir ramazan geçirmek ve metabolizma hızınızı düşürmeden normal yaşama dönebilmek için; oruç tuttuğunuz zamanı da normal düzeninize benzetmeniz gerekiyor. Bunun için de mümkün mertebe öğün sayılarını ve tüketilen besinleri aynı şekilde Ramazan'da da devam ettirmek şart. 

freepik
Oruç tutanlar genelde sahura kalkmaya üşeniyor ya da iftardan kalma yemekleri ısıtıp sahurda tüketmeyi tercih ediyor. En büyük yanlış da burada başlıyor. Gün içinde bedenimiz aç ve susuz kalıyor; bu da gün içinde konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, sinir, susuzluk ve sindirim problemleri oluşuyor. Üstelik normal düzenden farklı bir şekilde beslenme, uyku ve hareket düzenimiz de değişiyor; bu da metabolizma hızımızın yavaşlamasına sebep oluyor. Bu nedenle üşenmeden sahur yapmak şart!

pexels
Sahurda yapılan en büyük yanlışlardan biri iftardan kalma yemekleri ısıtıp tüketmek. Genelde oldukça tuzlu, yağlı ve ağır olan yemekler sahurda tüketildiğinde uyku problemleri yaşanabiliyor. Gün içerisinde de susuzluk, açlık, sinir hali de cabası. Sahurda yiyeceğiniz yağlı etler, hamur işleri, pilavlar, makarnalar sabahına sizi iyice pişman edecek, bizden söylemesi…
Sahurda ana yemek tüketmek sindirim sürecini de zorlayacağı için en doğrusu kahvaltı yapmaktır. Mutlaka bir tane haşlanmış yumurta, tuzsuz peynir, ceviz içi, tam buğday ekmek ve söğüş gibi oldukça basit ama tok tutucu bir kahvaltı tercih edilmeli. Sahurda pide yemeniz gün içerisinde hızlı acıkmanıza sebep olacağı için tavsiye etmiyoruz. Ayrıca tuzlu yiyecekler tüketmeniz, sofrada ekstra tuz kullanmanız da gün içinde hızlıca susamanıza sebep olacak.

unsplash
Sahur yapmanın bir diğer sebebi de gün içerisindeki susuzluğu kontrol altına almak. Ancak oruç tutanlar içecekleri tüm suyu sahur bitiminde yatmadan içiyorlar. Bu çok büyük bir yanlış! Bir anda tükettiğiniz suyu vücut kullanamaz, idrarla beraber atar. Bu nedenle suyu iftarla sahur arasına yayarak içmek sağlıklı olandır. Ne kadar su içeceğinizi ise kilonuzu 40 ml ile çarparak bulabilirsiniz. Minimum 2 litre gibi düşünebilirsiniz. 

unsplash
Su içtik diye vücudumuzun su ihtiyacını karşılamış olmuyoruz. Öğünlerimiz azaldığı için elimizden geldiğince su oranı yüksek besinler ile beslenmemiz gerekiyor. Bunun için de elbette taze meyve ve sebzelerden faydalanacağız. Domates, salatalık ve salata yeşillikleri çiğ hali ile su ve lif dolu sebzelerdir. Bu nedenle her öğüne salata ya da söğüş sebze eklemelisiniz.
Diğer yandan su oranı yüksek meyveler hem su ihtiyacımızı hem de şeker ihtiyacımızı rahatlıkla karşılayacaktır. Bu nedenle iftarla sahur arasına ara öğün olarak, ya da sahurda sevdiğiniz meyveleri tüketebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz; portakal, kivi, greyfurt, karpuz gibi meyveleri tüketmeniz.

unsplash
İftarda genel olarak ana yemek ve hamur işi tarzı besinler tüketildiği için bağırsak tembelliğini de sıkça görüyoruz. Bu nedenle hem bağırsakların hızlı çalışması hem de tokluğu sağlamak adına lif içeriği yüksek besinler tüketmemizde fayda var. Bir yandan lifli besinleri iyi birer probiyotik kaynağı ile tüketirseniz bağırsak florasını da düzenlemiş olacaksınız. Kefir, yoğurt gibi probiyotikleri; tam tahıllı gıdalar, lifli meyveler ve sebzeler ile kombine edebilirsiniz.

pexels
Ben yine de tam olarak ne yiyeceğime karar veremedim diyorsanız sizlere 3 sahur alternatifi ile geldik;

1.menü: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 parça tuzsuz peynir, 3 tam ceviz içi, 2 ince dilim tam buğday ekmeği, 1 kase yoğurt ve söğüş yeşillik
2.menü: 3-4 kaşık yulaf ezmesi, 1 kase yoğurt ya da 1 bardak süt, 1 avuç çiğ kuru yemiş, 1 porsiyon meyve
3. menü: Bol sebzeli menemen, 2 ince dilim tam buğday ekmeği, 1 bardak ayran, 1 porsiyon meyve

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?