Google
KÜLTÜR/SANAT

Renklerin Babası: Tiziano Vecellio

07 Tem 2023

Bugün sanat tarihde yarım asır önceye gidiyoruz. 16. yüzyıla adını yazdırmış sanatçılardan biri olan Tizianı Vecellio’nun yaşamına yolculuk edeceğiz. Eserleriyle ve sanatını uygulayış biçimiyle bugün hala çok sık konuşulan Vecellio’nun, izlerini kendinden sonraki dönemlerde de görmeye devam ediyoruz. Hem çağdaşlarını hem de kendinden sonraki Batı sanatçıları neslini derinden etkilemiş bir isim Tiziano Vecellio. Ona ait olduğunu bilseniz de bilmeseniz de eserleriyle bir yerlerde muhakkak karşılaştınız. Bugün o eserlerin büyülü dünyasına giriyoruz.

ADO Analisi dell'opera
16. yüzyılda yaşamış İtalyan bir ressam olan Tiziano Vecellio o dönemin en önemli Venedikli sanatçısıydı. Titian ismiyle tanınan ressam günümüzde hala ününü sürdürüyor. Doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Titian’ın, İtalya’nın Veneto Bölgesi’ndeki dağ köyü olan Cadore’de doğduğu biliniyor. Soylu bir aileden geldiği bilinen Titian’ın babası da bir aristokrattı. Küçük yaşlarda ressamlığa ilgi duymaya başlayan Titian’ı babası Sebastiano Zuccato’nun atölyesine göndermiştir. Ancak burası Titian için yeterli gelmeyince amcası tarafından Venedik’e Giovanni Bellini ve Gentile Bellini‘nin atölyelerine çıraklık yapmaya gönderildi. Bellini’nin “Santa Konuşması” adlı eserinden etkilenerek “Kirazlı Madonna”yı eserini ortaya çıkardı. Burada çok çalışan ve yeteneğini gösteren Titian Giorgione ile de yakın arkadaş oldu ve Giorgione’nin atölyesine ressamın yardımcısı olarak katıldı.

Lempertz
Fondaco dei Tedeschi’nin cephesini Titian ve Giorgione birlikte süslemişlerdir. Ancak Titian açısından da çok üzücü bir durum olmuş ve arkadaşlıklarının başlamasından iki yıl sonra Giorgione hayata veda etmiştir. Titian’ın undan sonraki ressamlık hayatında Bellini kardeşlerin ve Giorgione’nin etkileri hep sürmüştür Giorgione’yi tanıdıktan sonraki resimleri ise neredeyse Giorgione’nin eserlerinden ayırt edilemez. Hatta Giorgione öldüğünde onun bazı eserlerini Titian tamamlar. Ünü giderek yayılan ve eserleri olgunlaşan Titian 1516’da Venedik sarayının resmi ressamı olur. İlk eseri Sanca Maria Gloriosa dei Frari kilisesi için 'Bakire Meryem ‘in Göğe Yükselişi' olur. Renkleri kullanım konusunda sıra dışı bir ustalık sergileyen Titian ‘Renklerin Babası’ olarak anılır. 

İstanbul Sanat Evi
1514 yılında Dük Alfonso da Ferrara, bir odanın süslenmesini istediğinde Bellini’yi görevlendirir. Kırmızı bir şarap küpünün etrafındaki bir şenliği resmeden Bellini müzisyenler, sarhoş kadınlar ve erkekler çizer. Ancak çok yaşlı olduğundan resmi tamamlayamaz ve onun resmini tamamlayan kişi Titian olur. Titian resme çıplak bir kadını çizerek dahil eder ve muhteşem bir eser ortaya çıkarır. Bellini öldükten sonra Titian’a baş ressam unvanı verilir. Ne yazık ki Titian’ın sarayın büyük toplantı salonunun duvarlarına çizdiği resimler çıkan yangında yok olur. Ancak buraya çizdiği resimlerden sonra meslek hayatında önemli gelişmeler olur. Papalar, prensler, kardinaller gibi birçok önemli isim için resimler çizer. İmparator Şarlken Titian’a 'Kont Palatino' unvanını verir. 

Tutt'Art
Titian farklı türde eserler vermesiyle de ünlü bir sanatçıdır. Sarayda yaptığı eserler ve dini resimlerin yanında mitolojik eserler de vermiştir. Mitolojik eserlerinin en ünlüsü Urbino Venüs’ü dür. Titian’ın ünlü olduğu bir diğer alan da portrelerdir. İngiliz Genci aslı eseri bu portrelerden bir tanesidir. Saraydaki birçok önemli ismin de resimlerini yapan Titian tüm eserlerinde renk kullanımı açısından oldukça başarılıdır. Bu isimler arasında Portekiz Kraliçesi Isabella, Kutsal Roma İmparatoru V. Charles, İspanya Kralı II. Phillip ve Papa llI.Paulus da vardır. Titian yaşamının son dönemlerine doğru daha canlı renkler yerine daha yakın tonların kullanıldığı eserler resmetmiştir. Ancak 1540’larda Maniyerizm’in etkisiyle canlı renklere tekrar döndüğü de görülür. “İşte İnsan”, “Habil ile Kabil”, “İshak’ın Kurban Edilmesi” ve “Davud ile Golyat” bu döneme ait tablolardır.

1550’lerde yetmiş yaşına doğru ilerleyen Titian yaşına rağmen sürekli olarak yeni eserler üretiyordu. 1576’da ölen sanatçı ölümüne kadar eşsiz eserler vermeye devam etti. Hayal gücüyle, renk kullanımıyla, fırça darbeleriyle, iç içe geçirdiği geleneksellik ve karşıtlıklarla aralarında Poussin, Rubens, van Dyck, Velazquez ve Delacroix gibi isimlerin de bulunduğu batı sanatçılarını derinden etkilemiştir.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?