Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
https://unsplash.com/
SEYAHAT

Ramazan Ruhuna Uygun Rotalar: İstanbul’un Ünlü Camileri

29 Mar 2023

Ramazan ve gezi kelimeleri yan yana geldiğinde akla gelen ilk duraklar camiler olacaktır şüphesiz. Ramazan ayı bir yana, bir ülkenin tarihini, kültürünü, sanatını, mimarisini ve elbette inancını anlayabileceğiniz en iyi yerler arasında ibadethaneler yer alır. Özellikle İstanbul gibi, tarihin hiçbir döneminde değerini yitirmemiş bir kentte camileri gezerek hem şehrin kendisi, hem de toplum hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

https://istanbullife.com.tr/
Ayasofya
Günümüzde sadece İstanbul’da 3500 civarında cami bulunmaktadır. Bunlar arasında Ayasofya, gerek yerli gerek yabancı turist ve ibadet etmek isteyen Müslümanlar için en ünlü camilerin başında gelir. 

Ülkenin en ikonik ibadet yerlerinden biri olan Ayasofya, MS. 6. yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Konstantinopolis’in ilk zamanlarında bir Ortodoks Hristiyan katedrali olan, yaklaşık bin beş yüz yıllık bu simge yapı, İstanbul’un fethi ile birlikte kiliseden camiye çevrilmiştir. 1934 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüştür. 
2020 yılına gelindiğinde, müze statüsü iptal edilmiş ve cami statüsü verilmiştir. Günümüzde resmi ismi; Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi (Kutsal Büyük Ayasofya Camii)’dir. 
(Ayasofya kelimesinin Grekçe anlamı “kutsal bilgelik”’tir.)


https://unsplash.com/
İstanbul’un Fatih ilçesinde konumlanan ve dünyada en çok ziyaret edilen tarihi yapılar arasında yer alan Ayasofya Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başarmış bir eserdir. Ayasofya bugüne kadar bazilika, katedral, cami ve müze olarak kullanılmıştır. 

https://i.cnnturk.com/
Sultanahmet Camii
1600’lü yılların başında camileri sadece savaşta başarılı olan padişahlar yaptırırdı. Sultan I. Ahmed ise kendi döneminde bu anlamda dillere destan bir başarı elde edememiş olsa da kendisine kalıcı bir miras olarak hizmet edecek olan bu büyük yapıyı inşa ettirdi. 

Sultanahmet Camii’nin inşası 1617 yılında tamamlandı. Altı minareli cami olarak da bilinen eserin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’dır. 

https://res.cloudinary.com/
Sultanahmet Camii en çok duvarlarındaki mavi renkli İznik çinileri ile ünlü. Hatta tüm duvarlarda toplam 21 bin 43 adet İznik çinisi bulunuyor. Özellikle yabancılar tarafından “Blue Mosque” (Mavi Camii) olarak adlandırılmasının sebebi de bu. Camiiyi yaptıran Sultan I. Ahmed’in on altıncı Osmanlı Padişahı olması sebebiyle yapıda on altı adet şerefe bulunuyor. 

Sultanahmet Camii külliyesi ile birlikte, şehirdeki en büyük yapı kompleksleri arasında yer alır. Kompleks; cami, medrese, hünkar kasrı, hamam, çeşme, türbe, darüşşifa, arasta, dükkanlar ve sıbyan mektebinden oluşuyor. 
Ayrıca Sultan I. Ahmed’in mezarı da yine cami bahçesine bitişik olarak inşa etmiştir. 

https://planetofhotels.com
Süleymaniye Camii
İstanbul’un üçüncü en yüksek tepesinde yer alan Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında inşa edilmiştir. 2019 yılına kadar şehrin en büyük camisi unvanını elinde tutan Süleymaniye Camii, 2019’da bu ünvanını Çamlıca Camii’ye kaptırmıştır. 
Süleymaniye, mimarlık tarihinin en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. 

Süleymaniye Camii, Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer alır. 

https://www.gezilecektarihiyerler.com/
Eyüp Sultan Camii
1458 yılında, İstanbul’un fethinden sonra inşa edilen ilk cami olan Eyüp Sultan, dini anlamda simge yapılar arasında yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet’in isteğiyle, adını Ebu Eyyüb el-Ensari’den alan Eyüp Sultan Camii, kubbe içindeki kalem işi süslemeleri, bal rengi duvarları ve turkuaz rengi halılarıyla göze çarpıyor. Caminin genelinde barok mimarinin izlerini görebilirsiniz. Camiinin bahçesinde Eyüp Sultan Türbesi ile 600 yaşından büyük bir çınar ağacı da bulunuyor. 

Eyüp Sultan Camii, 1766 tarihinde yaşanan bir depremde büyük hasar almıştır. Bunun üzerine yeniden yapılmıştır. Yeniden inşa edilen bu ikinci cami 1800 yılında ibadete açılmıştır. 
Bulunduğu semte de adını veren Eyüp Sultan Camii, aynı zamanda, külliye yapısında inşa edilen sosyal bir merkezdir. 

Istanbul’un Haliç kıyısındaki Eyüp semtinde konumlanan Eyüp Sultan Camii her gün ziyarete açıktır.

https://content.r9cdn.net/
Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)
Genellikle Ortaköy Camii olarak bildiğimiz Büyük Mecidiye Camii, Sultan Abdülmecid tarafından 1853 yılında yaptırılmıştır. Ermeni mimarlar Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından yaptırılan eser, neo barok mimarisiyle göz doldurur. Geniş ve yüksek pencereleriyle zarif bir yapı olan Büyük Mecidiye Camii, Boğaz’ın tüm ışıklarını içine alır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılan zarif yapılı caminin tek şerefeli iki minaresi vardır. 
Çoğumuzun en az bir kere arkamıza alıp fotoğraf çekildiği Ortaköy Camii, Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde bulunuyor.

https://cdn1.ntv.com.tr/
Çamlıca Camii
Yapımına 2013’te başlanan ve 2019’da açılışı yapılan Çamlıca Camii, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olma özelliği taşır. 6 minaresi olan cami, 57 bin metrekarelik alana sahiptir ve camide aynı anda 63 bin kişi ibadet edebilir. Çamlıca Camii, içinde müze, konferans salonu, kütüphane ve sanat galerisi de bulunan kompleks bir yapıdır. 

İstanbul, tarihi yapılarıyla öne çıkan, çok zengin bir kenttir. Tarihin, yaşanan dönüşümlerin, kültürün ve sanatın izlerini şehrin en ünlü ibadet yerlerinde sürebilirsiniz. Ramazan ayı içinde ruhani bir yolculuğa çıkmak isterseniz, görkemli mimarileri, özgürlüğe uzanan minareleri, imparatorluklar görmüş kubbeleriyle en ünlü İstanbul camilerini ziyaret edebilirsiniz. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?