Berlin.de
KÜLTÜR/SANAT

Politik Sinema Filmleri

23 May 2023

Siyasi gündemin son derece yoğun geçtiği şu dönemde, kafasını az da olsa haberlerden kaldırmak fakat yine de politikadan çok da uzaklaşmamak istemeyenler için geçmişten günümüze, hem film dünyasına damgasını vurmuş hem de izleyenlere 7’den 70’e politikaya ve geçmişin siyasi tarihine dair çeşitli bilgiler sunmuş enfes filmler listesi. İşte politik ve siyasi filmler denince akla gelen 4 film.

3 Bardak

Hearts & Science
1) Hotel Rwanda / Otel Ruanda (2004)

2023 yılında bile halen “katliam” denince bu filmin üzerine daha iyi filmin çok az bulunduğu Hotel Rwanda, film tarihine ismini yazdıracak kadar etkileyici ve dramatik bir hikaye. 

Ruanda’da yaşanan bir katliamı konu alan film, Hutular’ın Tutsiler’i öldürmesini ve dünyanın bunu oturup izlemesini konu ediniyor. Bu küçük ülkede Hotel Rwanda’yı işleten kendi Hutu, karısı Tutsi olan Paul’un, ailesini ve katliamdan kaçanları otelinde korumasını anlatıyor.

Sadece bir müdür olarak tanıdığımız Paul’un, katliamın ortasında kendi ailesinin yanı sıra diğer mültecileri de korumaya çalışma hikayesi son derece nefes kesici bir o kadar da dramatikti. Film gerçekten de 1994 yılında yaklaşık olarak 800.000’e yakın Tutsi’nin hayatını kaybetmesine sebep olan Hutu ve Tutsi etnik savaşını ekranlara taşıyor. Gerçek olaylara dayanan bu muhteşem film yer yer savaşa ve politikaya dair inanılmaz derin replikleri ile de akıllarda kalıyor. 

İnsanların haberlerde katliamı “izleyip” de o anlık üzülüp, hayatlarına devam etmesini acı gerçekler eşliğinde gözler önüne seriyor. Eğer izlemediyseniz veya izleyeli çok olduysa asla atlamayın deriz.

MUBI
2) The Wind That Shakes the Barley / Özgürlük Rüzgarı (2006)

Hani bazı filmler vardır, hem tanıklık ettiği döneme fazlasıyla hakim olur hem de işin içine girerek o atmosferi soluyabilirsiniz. Belki de normalde sosyalizm, milliyetçilik veya İranda’daki IRA dahil birçok politik olaya hakim değilken, sadece 2 saatlik bir film ile kendinizi birden bire İrlanda'nın tarihine son derece hakim bir şekilde bulabilirsiniz. 

İşte The Wind That Shakes the Barley tam olarak böyle; izleyeli 20’e yakın yıl da geçse, anlattığı o politik dönem asla ama asla akıllardan silinmeyecek olan. Belki de politikaya ve sözde “kardeşliğe” dair birçok hissinizin dayandığı filmlerden biri. 

1920’li yıllarda geçen bu film, 1920 antlaşmasından sonra Sosyalist İrlandalılar ile Milliyetçi İrlandalılar arasındaki gerginliği bağımsızlık ve sömürgecilik mücadelesi altında, son derece sağlam hikayelerin üzerine dayandırarak anlatıyor. 

Damien’in hem milleti hem de ağabeyi ile olan “karşıtlık” ilişkisini izlerken bir yandan da: Ne sebeple olursa olsun savaşın bir parçası olmuşsan aslında “paramparça” olduğunu resmediyor. Zira savaşta asla “kazanan” ya da “kaybeden” olmuyor. Ortada sadece “savaşın bıraktıkları” ve dağılan aileler kalıyor.

IMDb
3) Persepolis (2007)

2000 yılının baştan sonra birçok politik film ile donatıldığını ve aslında 1900’lü yıllarda yapılan savaşların, politik oyunların ve zulümlerin çoğunun etkilerinin sonradan anlaşıldığını görüyoruz. Zira tarih her zaman bir ders niteliğinde işliyor.

Politik filmlerden bahsedip de Persepolis’i konu edinmemek olamaz. Sadece 2000’in değil son yüzyılın en değerli yapıtlarından biri. Birçok konuda tarihi bir ders niteliğinde. Hem konusu hem de film türü olarak sinema tarihine damgasını vuran eşsiz bir yapıt. 

Animasyon türündeki bu yapım Tahran’da ailesiyle birlikte yaşayan Marjane’in “ansızın değişen” hayatını konu ediniyor. Marjane, zeki bir kızdır ve Punk’tan Abba’ya oradan da Iron Maiden’e kadar farklı müzik türlerine son derece hakimdir. 

Bir gün amcasının trajik intiharına tanıklık eder. Bu süreçle birlikte de İran- Irak savaşı patlak verir ve oturduğu yerin etrafına bombalar düşerken, kendisini “amansız kaçışlar” da bulur. Bu film aslında en derinlerinde coğrafya kaderindir olgusu ile, yanlış zamanda yanlış yerde olmanın hatta kişinin karakterinin dünya çarpışsa bile neler yaratabileceğini konu ediniyor. Ve şunu diyor; Her şeye rağmen siz siz olun, politikada bakış açısı, değişim ve dönüşüm her şeydir!

Bir kadının gözünden İran’da devrimi izlerken, günümüzdeki birçok olguyu anlatırken dahi, alıntı yaptığımız kült bir yapıt. 

Satrapi’nin çizgi romanından uyarlanan bu efsanevi filmi izlemeyenler kaldıysa veya hafızasını yenilemek isteyenler varsa, asla ama asla kaçırmasın!

Contraste
4) The Kite Runner/ Uçurtma Avcısı (2007)

Belki de tarihte politik olaylara şahit olup da en çok ağladığımız filmlerden biri. Zira bize biraz “Filler ve Çimen” olgusunu hatırlatıyor. Filler arasında tepişirken olan çimenlere oluyor. İşte tam da bu filmde, siyaset ve tarih kendisini en derinlerine kadar hatırlatırken dünyanın en masumları olan çocuklar etkileniyor. Ve sonunda öyle çok ağlıyoruz ki, dünyaya bambaşka bir empati ve bambaşka bir göz ile bakmaya başlıyoruz. 

Listemizin sonunda size böylesine bir drama yaşattığımız için üzgünüz fakat bu film mutlaka ama mutlaka izlenmesi gereken bir yapıt. 

Afgan Amerikan yazar Khaled Hosseini’nin 2003 yılında yayımladığı ve kitaptan uyarlanan bu muhteşem film iki arkadaşın hikayesi altında, Afganisan’daki Krallığın çöküşünü, Sovyet işgalini, Pakistan ve Amerika’ya göç edişleri ile Taliban yönetiminine değiniyor. 

Tüm bunlar olurken iki farklı “tabakaya”ait iki arkadaş o en saf halleri ile hayatlarına maalesef kaldıkları yerden devam edemiyorlar. Ve film akıllara en çok şu soruyu getiriyor, sözde ülkenin iyiliği için kararlar alınırken; çocukları kim düşünüyor? 

Sadece oyun oynayıp “arkadaşlık” etmek isteyen çocuklar hiç anlamadıkları bir siyaset altında birbirlerine düşman ilan edilebiliyor. İşte böylesine derin anlamlar içeren muhteşem bir yapım. Mutlaka izlenmeli.

Eğer bu listede olmasını düşündüğünüz başka filmler varsa yorumlarını bekliyor, şimdiden iyi seyirler diliyoruz!

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?