Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
Encyclopedia Britannica
TARİH

Özgürlük Savaşçısı Bir Kadın: Harriet Tubman

03 Şub 2023

Kadınların yaşamın birçok döneminde kendilerini var etmek ve birçok hakka sahip olmak için mücadele etmek zorunda kalmışlardır. Ayrımcılığa uğramışlar ve çoğu konuda başarılı olamayacaklarına inandırılmışlardır. Kadın olmanın yanında farklı ırktan olmak da belli dönemlerde ekstra ayrımcılığa uğramalarına neden olmuştur. Siyahi bir kadın olan Harriet Tubman tüm bu ayrımcılığa karşı güçlü durmuş ve hem kendisinin hem de başka insanların yaşamını değiştirmiştir. 1820 ile 1913 yılları arasında yaşayan Tubman, önce kendisini sonra diğerlerini kölelikten özgürlüğe doğru bir yolculuğa çıkarmıştır.

“Bence kölelik, cehenneme en yakın şeydir” demiştir Tubman. Siyahi bir kadın olmanın ve köleliğin bütün zorluklarını yaşadığı bir hayattan gelmektedir çünkü. Tubman Maryland’de köle bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. O zamanki ismi Araminta Minty Ross’tu. Anne-babası ve sekiz kardeşi de kendisi gibi köle olarak çalışıyordu. Tubman’ın kölelik serüveni daha 5-6 yıllarındayken başlamıştı. Sahibi olan kadın onu çocuklarına dadılık yapması için başka bir kadına kiralamıştı. Daha bu yaşlarda köle olarak çalışmaya başlayan Tubman, kölelik yaptığı bu evlerde ağır ölçüde şiddete maruz kalıyordu. İleriki yıllarda yaptığı işler de zorlaşan Tubman daha ağır yüklerin altına girmek zorunda kalıyordu. Yine böyle ağır işlerde çalıştırmak üzere kiralandığı biri tarafından kafasına dirhemle vuruldu. Bu darbe sonrası ağrılar, halüsinasyonlar ve epilepsi nöbetleri yaşamaya başladı.

All That's Interesting
Daha 5-6 yaşlarında köle olarak satılmaya başladığından okula gidemeyen Tubman, okuma yazma bilmiyordu. Eğitimi annesinin İncil’den aktardığı parçaları dinlemekle sınırlıydı. Bunları dinlerken dahi kölelerin itaatkarlığıyla ilgili kısımları eleştiriyor, özgürlükle ilgili kısımlara dikkat kesiliyordu. Epilepsi hastalığı sırasında gördüğü halüsinasyonları da ilahi bir işaret sayıp özgürlüğü için savaş vermeye başladı. Önce kölelere verilmiş bazı hakların da ihlal edildiğini fark ederek yasal yollarla hakkını aradı. Annesinin ve babasının 45 yaşını geçtiği için kölelikten azat edilmesi gerektiğini bir avukatın desteğiyle ortaya çıkardı. Ancak aileler bu gerçeği dikkate almayınca Tubman özgürlük için daha büyük savaşlar vermesi gerektiğini anladı. 1844 yılına ulaştığımızda Tubman siyahi bir Amerikalı olan John Tubman’la evlenmişti. Böylece köleyken kullandığı ismi de değişmiş oldu. 

ThoughtCo
Tubman bu dönemde çocuk sahibi olmayı kesinlikle reddetti çünkü yasalara göre köle bir annenin çocuğu da köle olarak doğuyordu. 1849’daki Tubman hastalandı ve sahibi artık ondan yararlanamayacağını düşünerek Tubman’ı satmak istedi. İşte tam bu noktada Tubman özgürlüğü seçerek kaçmaya karar verdi. Tubman 27 yaşındayken tüm hayatını köle olarak geçirdiği Maryland’dan Philadelphia’ya kaçtı. 26 gün boyunca yaya olarak yürüyen Tubman köle avcılarından da saklanmayı başararak özgürlüğüne kavuştu. 1850'de çıkan "Kaçkın Köle Yasası" kölelikten kaçanlar için ağır cezalar verileceğini belirtiyordu. Artık Tubman da diğer kaçkınlarla birlikte tehlike altındaydı. Bu yasa ortamı iyice germiş, etnik kökeni farklı olan kişiler arasındaki tansiyonu yükseltmişti. 

HowStuffWorks
Tüm bu karmaşanın içinde Tubman ailesini ve arkabalarını da özgürlüklerine ulaştırmaya çalışıyordu. Tubman bu amaç uğruna Atlantik kıyılarındaki en büyük şehir olan Baltimore'a gidip gelmeye başladı. Tubman’ın 13 kez tekrarladığı bu seyahatler sonunda işe yaradı ve kardeşleri Henry, Ben ve Robert'ın, eşlerinin ve çocuklarının da olduğu 70 köle özgürlüğüne kavuştu. Zamanla bu sayı arttı ve 300’lere kadar ulaştı. Tüm bu çabasıyla ünlenen Tubman’a Moses (Musa) lakabı takıldı. Tubman aynı zamanda kölelik yanlısı olan Güney’le savaşa giren Kuzeyliler için hemşire olarak çalıştı. Bu görevi sırasında birçok baskını da yöneterek daha fazla kölenin özgürlüğüne kavuşmasını sağladı. O dönemin gazetelerine dirayetli, savaşçı, vatanperver bir kadın olarak manşet oldu Tubman.

Le Quotidien de I'Art
Tubman aynı zamanda Underground Railway (Gizli Demiryolu Örgütü) adını verdiği bir ekip kurmuştu. Çoğunluğu okuma yazma bilmeyen kölelerden oluşan bu ekipte gizli kodlarla iletişim kuruluyordu. Kurtarma çalışmalarında kullanılmak için çeşitli şarkılar kodlanarak kullanılıyorlardı. Tubman kölelerin kaçışı ve kurtuluşu için birçok teknik üretmiştir. Çoğu başarılı olan bu tekniklerle sayısız köle özgürlüğüne kavuşmuştur. Amerikan İç Savaşı bittikten sonra dahi Tubman hak savunuculuğuna devam etmiş ve kadın hakları için eylemler yapmıştır. Siyahi erkeklerin bile şartlara bağlı olarak oy kullandığı bir Almanya’da kadınların da oy kullanabilmesi gerektiğini söyleme cesaretini göstermiştir. Cesareti ve özgürlüğe olan tutkusuyla ilham veren bir kadın olan Tubman, 1913’de zatürre sebebiyle hayatını kaybetmiştir. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?