pexels
STİL

Olmasa da Olur Cilt Bakımı Ürünleri: Tanecikli Peeling

20 Eyl 2022

Biz yaşlanıyoruz ama cildimiz bizimle birlikte yaşlanmasın, zamanı geriden takip etsin, yaşlanacaksa da en güzel en sağlıklı biçimde yaşlansın isteriz. Dünyanın parasını verdiğimiz tüm o cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinin var olma nedeni bu. Ancak üretilmiş olmaları hepsine de ihtiyaç duyduğumuz anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. 'Sahip olmasak da olur' diyebileceğimiz cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinin başında gelenlerden birisi, tanecikli peelingler...

2 Bardak
Bir cilt bakımı rutinine sahip olan herkes, haftada minimum 1 kez peeling yapma ihtiyacı hisseder. Peeling dediğimiz işlem, cildi gözeneklerde biriken yağdan, bakterilerden ve ölü derilerden arındırmak için yapılır. Çünkü gözeneklerde biriken bu kir, adım atılmadığı takdirde içeride genişlemeye dolayısıyla gözeneklerinizin daha görünür olmasına neden olur. Güneş ve kirli hava gibi faktörler sonununda kirlerin görünür noktalarının siyahlaşmasından, yani baş belası olarak gördüğümüz siyah noktalara dönüşmesinden söz etmiyoruz bile. Evet, peeling yapmak için gerçekten haklı sebeplerimiz varmış. Ama bir şeyleri yanlış yapıyoruz. İçinde tanecikler bulunan ve cildi derinlemesinde temizlediği söylenen peeling ürünleri zaten birçoğunuzun bildiği üzere deride mikro çiziklere neden olur. Kaş yapalım derken gözümüzden oluyoruz anlayacağınız. Bu nedenle, tanecikli olan herhangi bir peeling ürününe eliniz dahi gitmesin. Vücudunuz için kullanmak istiyorsanız, sık sık yapmamak kaydıyla duş bakım rutininize ekleyebilirsiniz.

pexels

Başka bir yolu yok mu?


Peki, bu cildin soyulmaya ihtiyacı var, tanecikli peeling de zararlı, ne yapacağız? Harika içerikleri bulunan enzim peelingler mevcut piyasada. kıvamı bir kremden farksız olan ve asla tanecik barındırmayan bu peelingler nazik şekilde arındırıyor cildinizi. Ancak 'ben çok daha etkileyici sonuçlar elde etmek istiyorum' diyorsanız, canımız ciğerimiz kimyasal soyucu asitlerin kapısını çalma vaktiniz gelmiş demektir. Kimyasal deyince gözünüz korktu değil mi? Hiç korkmasın, çünkü her ne kadar kimyasal denilince gözünüzde tehlikeli madde işaretleri canlansa ve aklınızın içinde alarmlar çalmaya başlasa da bu asitler meyve asididir aslında (her ne kadar sentetize edilseler de).

pexels
'O zaman direk meyveleri yüzümüze sürelim, neden uğraşıyoruz?' diye sorabilirsiniz. Ama bu sorunun cevabını suratınıza sıvadığınız bir yarım limonun ardından yaşayacaklarınız daha iyi açıklar. Bu kimyasal asitlerin üretim nedeni, içeriğin cildimiz tarafından rahatça emilebilir ve güvenli hale getirilmesi. Bize yalnızca peeling konusunda değil, birçok cilt sorunu konusunda yardımcı olan bu asitleri, cildinize uygun olanını seçebilmeniz açısından biraz daha açalım o zaman.

pexels

Açılın, AHA'lar ve BHA'lar geliyor!


Açılımları Alfa Hidroksi Asit ve Beta Hidroksi Asit olan AHA ve BHA'lar, kendi içlerinde çeşitlere ayrılıyorlar. Ki bu harika bir şey çünkü bu şekilde her cilt tipi kendine uygun bir kimyasal soyucu seçebiliyor. AHA'lar içinde hakkında en çok verimli araştırmaya ulaşılan ve en fazla tercih edilenlerden biri Glikolik asittir. Tanecikleri diğerlerine göre daha küçük olduğu için çok daha etkili sonuçlar alınır. Başlıca etkileri arasında, nemi koruması, ölü derileri temizlemesi, lekeleri giderip cilde aydınlık ve pırıl pırıl bir görüntü vermesi var. AHA ailesinde bunun dışında, laktik, malik, tartarik (üzüm), mandelaik ve sitrik olmak üzere 5 asit daha bulunur. Ancak molekük büyüklükleri glikolik asitten fazla olduğu ve daha yavaş etki ettiği için ve daha spesifik cilt tiplerine hitap ettiği için çok sık tercih edilmezler.

pexels
BHA'lar ise kendi içinde salisilik, lipohidroksi, polihidroksi ve azelaik olmak üzere ayrılır. Bunlar arasında en sık duyduğumuz ve tabi ki de en sık kullanılan da salisilik asittir. Eksfoliayon yani soyma işlemi için kullanılan salisilik asit aynı zamanda akne ile mücadele eder. AHA'ların aksine üst katmana değil cildin derinine etki eder. Gözenek ve siyah nokta temizliği için birebirdir. Yine AHA'lar gibi suda değil yağda çözünür. Evet, o kadar yağı kiri nasıl temizliyor sanmıştınız? Diğer BHA ailesi üyeleri de etkilidir ancak daha nazik ve hassas ciltler için daha uygundur. Yani çok hassas bir cildiniz olmadığı sürece salisilik ilk tercihiniz olabilir. 

pexels

Nasıl başlayalım?


Asitlere daha önce hiç bulaşmamışsanız, birçok uzmanın zaten uyardığı üzere kullanmaya başladıktan sonra güneş kremi kullanma alışkanlığı edinmeniz gerektiğini söylememiz gerek. Zira soyucular cildi güneş ışınlarına karşı daha da hassas hale getirir. Yani, güneş kremi bu içerikler kullanılırken opsiyonel değil, ZORUNLULUK. Soyucu asitlere ilk başlayacağınız zaman direkt olarak serum gibi yoğun formlarla başlamak pek uygun değil. Bu yüzden daha düşük oranlarda AHA ve BHA içeren toniklerle başlanabilir, cilt alıştırıldıktan sonra serumlara geçilebilir ve yüzdeler artırılabilir. 
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?