Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
freepik
WELLNESS

Nordic Diyeti Hakkında Her Şey

29 Mar 2023

Sanırım her gün yepyeni bir diyet ismi ile karşılaşıyoruz. Popüler diyetler saymakla bitmiyor ancak aralarından hangi diyet size uygun bunu seçemiyor olabilirsiniz. Yüzyıllardan beri İskandinav ülkeleri tarafından uygulanan Nordic Diyetini duymuş muydunuz? Dünyanın en mutlu kabul edilen İskandinav ülkelerinin bu kadar mutlu olmasının bir sebebi de beslenme şekilleri olabilir mi? Nordic Diyetini ayrıntılı bir şekilde sizler için inceledik.

Herkesin hayalidir İskandinav ülkelerindeki gibi doğa içinde, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam… Belki oradaki doğayı ve yaşam şeklini ayağımıza getiremiyoruz, ancak beslenme şeklini getirebilmek mümkün. Nordic Diyeti; Nordic yani Norveç, Danimarka, İsveç, İzlanda ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde bulunan bütün gıdalara göre bir beslenme şekli. Bu diyet 2004 yılında bir grup beslenme uzmanı tarafından; İskandinav ülkelerindeki obezite oranını düşürmek ve sürdürülebilir çiftçilik uygulamaları sağlamak için geliştirilmiş. Diyette yerel ve sürdürülebilir kaynaklar tüketildiği için hem sağlığa hem de üretime oldukça faydası görüldü.

pexels
Nordic Diyeti aslında Akdeniz diyetine oldukça benzeyen bir beslenme şekli. Kaliteli protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlardan oluşan; çoğunlukla bitkisel beslenmeyi savunan bir diyet. Bu diyette bol miktarda mevsim meyvesi ve sebzesi, ayrıca taze deniz ürünü de var. Akdeniz diyetine gerçek anlamda oldukça benzese de aralarındaki fark yağ tercihi. Normalde Akdeniz diyetinde zeytinyağı tüketilirken, Nordic diyetinde kanola yağı kullanılıyor. Kanola yağının zeytinyağından farkı, daha az doymuş yağ içermesi ve yüksek sıcaklıkta pişirmede de kullanılabilmesi.

unsplash
Peki Nordic diyetinde ne yesek, ne yemesek? Akdeniz diyetine benzerliğiyle dikkat çeken bu diyette; karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllar, buğday, çavdar, arpa, yulaf ve baklagiller tüketiliyor. Protein kaynağı olarak somon, ton balığı, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar; nadiren yumurta, tavuk ve hindi gibi beyaz etler tüketiliyor. Bol miktarda taze mevsim meyvesi; pancar, şalgam, havuç gibi kök sebzeler ve yeşillikler de sıklıkla tüketiliyor. Ancak Nordic diyetinde en çok karşımıza çıkan Skyr yoğurdu. Oldukça besleyici olan bu süt ürününü Nordic diyetinde kahvaltılarda sıkça görebilirsiniz!

unsplash
Nordic diyetinde kırmızı et ve alkol tüketimi nadiren tercih edilse de tamamen yasak değil. Ancak ilave şeker içeren yiyecekler, hazır noodle gibi paketli yemekler, fast food ve pastırma, sucuk gibi işlenmiş etler kesinlikle tüketilmiyor. Bu yiyecekler vücutta stres ve inflamasyonu arttırdığı için kaçınılıyor.

freepik
Nordic diyetinin sağlığa faydalarına bakıldığında; ilk olarak vücutta inflamasyonu azalttığını ve enfeksiyonlara karşı koruduğunu görüyoruz. Kan basıncını düşürüyor. LDL, trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürürken; HDL gibi iyi kolesterol seviyelerini arttırıyor. Bu sayede hem kalp hem damar hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlıyor. Bir yandan da kan şekerinin kontrolünü sağlayarak Tip 2 diyabet riskine karşı koruyor. 

unsplash
Kilo vermeye olan etkisine de bakıldığında; öncelikle diyette doymuş yağ oranının az olması, sağlıklı yağların kullanılması kilo kontrolüne oldukça fayda sağlıyor. Genel olarak yağsız protein kaynakları ve kompleks karbonhidrat tüketimi gün içerisinde tok kalmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı oluyor. Meyve ve sebzeden zengin olması; lif içeriğinin yüksek oluşu ile hem tok tutuyor, hem bağırsakların hareketini hızlandırıyor. Aynı zamanda antioksidan oranının yüksek olması vücutta selülit, çökme gibi kusurları engelliyor.

unsplash
Nordic diyetinin sizin için uygun olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle ulaşabileceğiniz besinlere odaklanmalısınız. Genel olarak deniz ürünlerinden oluşan bu diyet; çok fazla balık tüketemeyen bir ülke olduğumuz için bize zor gelebilir. Bir yandan da kendi çiftliğimizde yetişmiş taze meyve ve sebzeyi uygun fiyatlarda bulmakta zorlandığımız şu günlerde; organik meyve ve sebzeler kadar sağlıklısını tüketemeyebiliyoruz. Bu nedenle tam olarak uygulamakta zorlanabiliriz. Ancak bunun dışında tüketilen yiyecekler tıpkı Akdeniz diyetine benzediği için uyum sağlayabilirsiniz. Yine de tüketmemeniz gerekenler listesindeki gıdaları bıraktığınızda sağlığınızda gözle görülür faydalar olacağına eminiz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?