WELLNESS

Neden İntikam Almak İsteriz?

03 May 2021

Herhangi bir kişinin bize karşı sergilediği davranışlar sonucunda intikam almak istemek gerçekten iyi hissettirir mi? Bu sorunun cevabı tabii ki kişiden kişiye göre değişebilir. İntikam alma hissi genellikle, insan ilişkilerinde meydana gelen zorluklarla birlikte gün yüzüne çıkar. Bazen tatlı bazense acı hislerle kavrulmamıza neden olan intikam duygusunu sizler için inceledik. İntikam duygusunun neden oluştuğunu ve bu duyguyu nasıl yok edeceğimizi sizler de merak ediyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz.

İntikam duygusunu, bize karşı yapılmış bir kötülüğe karşı davranış geliştirmek olarak tanımlayabiliriz. İnsanlık tarihi boyunca üzerine birçok roman, şiir, film ve oyun yazılan bu his, Tunç Çağında gördüğümüz Hammurabi kanunlarında, Antik Yunan dönemindeki mitlerde, Orta Çağdaki kan davalarında da sıklıkla rastladığımız bir güdü. İnsanlığın varlığından itibaren gelişerek günümüze kadar ulaşan intikam duygusu, Eşitlik Teorisi’yle birlikte daha bilimsel bir hale bürünüyor. Karşımıza çıkan haksızlıklara karşı intikam almak istemek, diğer insanlarla eşit olduğumuz duygusunu hissetmemizi sağlayarak yaşadığımız üzüntüyü yok etmemizi sağlıyor. Aslında bunu eşitliği sağlamak olarak görsek de intikamdan öteye geçemiyoruz. 

Bir ilişkinin bitişinde, aldatıldığımızda, kavga ettiğimizde, ihanete uğradığımızda, üzüldüğümüzde veya korktuğumuzda karşı taraftan intikam almak isteriz. Nörobilimcilerin araştırmalarıyla birlikte bu durumun sebebinin; karşımızdaki kişinin kötü davranışlarını cezalandırdığımız zaman daha iyi hissetmemiz olduğu söyleniyor. Yapılan haksızlıklar karşısında sergilediğimiz tutumlar sonucunda intikam aldığımızı ve karşımızdaki kişiyle eşit bir konumda olduğumuzu düşünürsek, yaşadığımız olayları atlatmamız bir o kadar kolaylaşıyor. İntikam duygusu birçok insan için “yaraları sarmak” anlamına geliyor. Sonucunda rahatlayacağımızı bildiğimiz için de bu histen vazgeçmek istemiyoruz. 

İntikam duygusunun insanlara zevk verdiği, bilim insanları tarafından kanıtlanan bir durum fakat bu duygu başlangıçta kişiye zevk verse de sonsuza kadar böyle kalmıyor. Tıpkı bir bağımlılık gibi başlangıçta zevk verse bile sonucunda kişiyi çıkmaza sürükleyerek doyumsuz bir hal almasına neden oluyor. Aldıkları zevkle birlikte insanlar sonuçlarını düşünmediği eylemler gerçekleştirerek suça eğilimli bir hale geliyorlar. 

Birçok insan için öfkeyi yatıştırabilmek bir hayli zor bir durum olarak görülüyor. Var olan öfkenin yatıştırılabilmesinin, intikamla sağlanabileceği düşünülüyor. İntikam, kişilerin daha güçlü hissetmesini sağlayarak problemlerin üstesinden gelebilmeyi sağlıyor. Peki intikam duygusunun hiç kötü yanı yok mu diyor olabilirsiniz, tabii ki var. İntikam, iki kişiyi etkileyen bir eylem olduğu için her iki tarafı da olumsuz yönde etkiliyor. Nasıl mı? İntikam almak, kişiyi oldukça yıpratan bir duygu. Bu duygu siz fark etmeseniz de yaşadığınız olayların tekrar gün yüzüne çıkmasına neden oluyor. Her ne kadar sonunda rahatlamış hissetseniz de aslında yaşadıklarınız hiçbir zaman sizi terk etmiyor. Bu yüzden intikam almak yerine yaşadığınız olayları kabullenmeniz ve karşınızdaki kişiyi affetmeniz sorunları daha kolay atlatmanızı sağlıyor. İntikama harcayacağınız enerjiyi kendinize ve hedeflerinize harcadığınız zaman daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Böylelikle kendinize de vakit ayırmış olursunuz. 

  İntikam alma hissine karşı çıkmak istiyor fakat bir şekilde bunu başaramıyorsanız ilk olarak sakinleşmeyi denemelisiniz. Olay esnasında intikam alma isteğiniz normal zamanlara göre daha fazla olur. Olayın sıcaklığıyla birlikte böyle hissetmeniz gayet normal. Fikirlerinizi eyleme dökmeden önce beklemeniz ve sakinleşmeniz daha iyi sonuçlar doğurur. Ne kadar sakin olursanız eylemlerinizin sonucunda pişman olma ihtimaliniz o kadar azalır. Kendimize tanıdığımız zaman sayesinde intikam duygusunun körelir. Unutmayın ki hayatta karşımıza çıkan her bir sorun bizlere tecrübe olarak geri döner bu yüzden affetmek ve yaşadığımız olayları arkamızda bırakmanın yapabileceğimiz en güzel davranış olacağını söyleyebiliriz. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?