Ruh sağlığımız tıpkı fiziksel sağlığımız gibidir. Genellikle psikolojik deneyim, yaşantı, problem ve hastalıklarımız başkaları tarafından kolaylıkla görülmeyebilir. Fakat her biri fiziksel acı kadar yaralayıcıdır. Yaşamında kaygı ile mücadele eden birinin; hızlı kalp çarpıntıları, göğüs daralmaları, yüz kızarmaları fizikseldir. Yaşamında çok sevdiği bir insanı yitiren birinin yaşadığı yas da bir o kadar fizikseldir; kalbiniz sıkışır, uyuşur, normalde zevk aldığınız şeylerden zevk alamazsınız. Özünde psikolojik ve ruhsal sağlığımız oldukça görünür ve somuttur. Yalnızca kolumuz kanadığında bunu göz ardı etmek mümkün değilken, ruhumuz kanadığında bunu göz ardı edebiliriz. Fakat yaşadığımız acıyı ve bu acının etkilerini göz ardı ederek iyileştiremeyiz. Terapi sayesinde görünmeyen fakat zaman zaman görünenlerden de fazla etkileyen böylesi yaraları iyileştirebiliriz.
Bununla birlikte terapiye gitmek için çok farklı sebeplerimiz de olabilir.
Pinterest
Zorlu bir deneyim yaşadıysanız.
Eğer zorlu bir deneyim yaşadıysanız veya yaşıyorsanız bir ruh sağlığı çalışanı ile görüşmek bu deneyimi yok etmese de başa çıkmanızı kolaylaştırabilir. “Zorlu deneyim” sizin için herhangi bir şey olabileceği gibi; bir yakınınızı kaybetmek, ayrılık, işinizi kaybetmek, fiziksel veya duygusal istismar, pandemi, başka bir ülkeye taşınmak, yaşamınızdaki ani diğer değişim veya olaylar da tek başına mücadele etmesi oldukça zorlu deneyimler olabilir.
Herhangi bir psikolojik hastalığınız varsa.
Halihazırda herhangi bir psikolojik hastalığınız varsa terapiye gitmeniz oldukça önemli. Eğer önceden bir psikiyatr veya klinik psikolog tarafından; majör depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları ve benzeri bir psikolojik rahatsızlık tanısı konulduysa psikoterapiye devam etmeniz ruh sağlığınızı koruyacak ve geliştirecektir. Eğer önceden psikoterapiye gitmiş fakat memnun kalmadıysanız farklı psikoterapi yaklaşımı ile çalışan farklı bir terapist seçebilirsiniz.
Sizi olumsuz etkileyen benzer problemleri döngüler halinde yaşıyorsanız.
Eğer yaşamınızın farklı alanlarında benzer problemleri yaşıyorsanız ve bu kısır döngüden artık çıkamıyorsanız bir terapistten yardım almak yaşamınızı değiştirebilir. Örneğin sürekli aynı ilişki problemlerini yaşıyor, yıllardır iş konusunda benzer sıkıntıları deneyimliyorsanız terapiye giderek bu ve benzeri döngüleri anlamlandırabilir ve farklı yollar keşfedebilirsiniz.
Sık sık yaşadığınız ruhsal ve psikolojik zorluklar varsa.
Eğer tekrar eden ruhsal ve psikolojik zorluklar yaşıyorsanız bir terapist ile görüşmek bunları anlamlandırmanızı ve değiştirmenizi sağlayabilir. Örneğin duygularınızı düzenlemekte zorlanıyor, sürekli stresli hissediyor, sık sık kaygılanıyor, uyku problemleri çekiyor veya sürekli devam eden farklı deneyimler yaşıyorsanız terapiye başlamak oldukça yardımcı olacaktır.
Kendinizi, yaşamınızı ve ilişkilerinizi anlamlandırmak için.
Tüm bunlarla birlikte görünürde herhangi bir sorun olmadan da pek tabii terapiye gidebilirsiniz. Terapi; kendinizi, davranışlarınızı, duygularınızı, seçimlerinizi, becerilerinizi ve yaşamınıza dair birçok şeyi bir uzman eşliğinde yakından tanımanızı sağlayacaktır. Terapi sayesinde kendi yaşamınızı mercek altına alabilir ve böylelikle de hayal ettiğiniz yaşamı yaratmak adına gerçekçi adımlar atabilirsiniz.
Pinterest
Aynı zamanda aşağıdaki sorulara yanıtınız "evet" ise de terapiye gitmeyi düşünebilirsiniz:
Haftanın veya günün büyük bir bölümü bu problem üzerine düşünerek mi geçiyor?
Yaşadığınız problem son birkaç ayda yaşam kalitenizi düşürdü mü?
Bu problem kendinizle ve başkalarıyla olan ilişkilerinizi etkiliyor mu?
Bu problem okul, iş veya diğer sorumluluklarınızı etkiliyor mu?
Yaşadığınız problemle başa çıkmak için yaşamınızdan ödün veriyor musunuz? Kendinizi probleme göre mi ayarlıyorsunuz? (Örneğin evden çıkmaya çekiniyorsanız, bununla evde kalarak mı başa çıkıyorsunuz?)
Tüm bunlarla birlikte terapiye gitmek için illa burada bahsi geçen gerekçelere sahip olmak durumunda değilsiniz. Dilediğiniz gerekçe ile dilediğiniz zaman terapiye başlayabilirsiniz. Görüştüğünüz uzman sizi zaten yönlendirecektir.
Pinterest
Öte yandan bu ve benzeri durumlarda terapiye gitmek oldukça önemli olsa da eğer çekinceleriniz veya türlü engelleriniz varsa ilk adımı öncelikle birkaçkendi kendine terapi kitabıokuyarak atabilirsiniz.Telefonunuza indireceğiniz psikoloji temelli uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte "Terapiye Gitmeden İyileşme Rehberi"ni inceleyerek terapi öncesi veya esnasında yaşamınıza dahil edebileceğiniz yöntemlere şans verebilirsiniz. Eğer daha önce hiç terapiye gitmediyseniz ve nasıl bir süreç olduğunu merak ediyorsanız "Terapi Sürecinde Bizi Neler Bekliyor?" yazısını okuyarak fikir edinebilirsiniz.
Unutmamakta fayda var, günün sonunda bizi iyileştiren her daim kendi yaptıklarımız. Terapiye gitmek de kendimiz için yapabileceğimiz en güzel yatırımlardan biri olabilir. Her ne kadar birçok zorlu deneyimi yalnız yaşasak da bunlarla hiçbir zaman tek başımıza başa çıkmak zorunda değiliz.