Önümüzdeki 5 gün boyunca
KÜLTÜR/SANAT

Mutlaka Takip Etmeniz Gereken 3 Kültür/Edebiyat Dergisi

04 May 2021

Dergi okuma alışkanlıklarının gittikçe azaldığı bu günlerde içinde şiir, deneme yazısı, anı yazısı, öykü, film/dizi değerlendirmeleri ve daha birçok ilgi çekici metin bulunan dergiler satın almak ve boş zamanımızı ekranlardan uzak geçirmek insana çok iyi geliyor. Çayınızı veya kahvenizi koyup keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz kültür/edebiyat dergilerini sizler için inceliyoruz. İyi okumalar!

Karantina döneminde artan online alışveriş furyasına kapılan bir tüketici olarak, daha elimde bulunan kitapları bitirmeden kütüphaneme yenisini eklediğimi fark ettiğimde, biraz duraksamam gerektiğini fark ettim. Birikmiş kitapları bir an önce bitirmek için hissettiğim gereksiz baskı sebebiyle kitap okumaktan uzaklaşmışken, neredeyse hiç dergi okumadığımı fark ettim ve dergilerin episodik yapısı beni tekrardan okuma yapmaya teşvik etti. İçinden istediğim metni seçebildiğim, farklı yazarları tanıma şansı bulduğum ve çeşitli konulara göz atmamı sağlayan kültür/edebiyat dergilerinin çok keyif verici olduğunu uzun bir aradan sonra hatırladım. Canınız bir şeyler okumak istediğinde fakat kendinizi bir kitaba odaklanmak istemiyor halde bulduğunuzda, dergiler gerçekten hayat kurtarıcı oluyor. Dergi okuma alışkanlığı kazanmak veya yeni dergiler keşfetmek isteyenler bu listeye bir göz atsın!

İzdiham
Mart ayında çıkan 48.sayısını aldığım İzdiham Dergiyi ilk defa okudum. Kapağındaki Susam Sokağı karakterleri ve ‘’Arkadaş olan çocukluğumuzdu biz değil’’ yazısı ilk görüşte okurun ilgisini çekmeyi başarıyor. Dergide dikkatimi ilk çeken şey her yazının içeriğine ve biçime uygun olarak düşünülmüş harika sayfa tasarımları oldu. Örnek olarak, Enis Batur’un ‘’yazma süreci ve yaşam arasındaki ortak noktaları’’ ele aldığı ‘’Fer’’ adlı yazısındaki kırılmış paragraflar ve yere düşmüş harfler ya da Yaşar Ercan’ın ‘’Oğuz Atay, Matematikten Ne Anlar?’’ adlı, yetenekli yazar Atay’ın matematik zekası ve edebi kabiliyetinin arasında bağlantılar kuran yazısındaki illüstrasyon ve sayfa yırtıkları tasarımı gibi okurun ilgisini hapseden ve yazının duruşunu zenginleştiren detaylar verilebilir. Derginin kullandığı canlı renk paleti de bir hayli başarılı. Dergide Mücahit Gündoğdu’nun kaleme aldığı ‘’Kitap Ayraçlarının Tarihi’’ gibi tarihe ve kültüre odaklı yazılar ya da Seda Nur Bilici’nin, edebiyattaki intihar konusunun toplumda nasıl bir etki yarattığını incelediği ‘’Genç Werther ve İntiharlar Durağı’’ adlı edebiyat ve halk odaklı yazıları, derginin zengin içeriğini kanıtlamaya yetiyor da artıyor bile.

46’lık
Genel yayın yönetmeni Kahraman Güler, 46’lık Dergi Manifestosunun ana fikrine özgürlüğü koyuyor. Güler, özgürlüğün toplumlardaki önemini ve 46’lık dergi için ne anlama geldiğini şu şekilde açıklıyor: ‘’Özgürlük yoksa hiçbirimiz kendimiz olamayız, hep başkalarının intihal hali olup kalırız. Kendisi olmayan birey kimsenin bir şeyi olamaz. Fikirlerin zincirlendiği toplumlarda edebiyat, sanat ve bilim üretilemez. Özgürlükten başka şansımızın olmadığı kanaatindeyiz. Temel çıkış noktamız, okuyucu kitlesine özgürlük meyvesini tattırmak ve onları bu meyvenin yetiştiği bahçenin bahçıvanı yapmak.’’ 46’lık dergide kültür/edebiyat konularının dışında, yazar kadrosunda bulunan değerli psikolog/psikiyatrist yazarların, düşündürücü psikolojik yorumlamalarını da okuma şansı yakalıyoruz. Kendisi küçük fakat içinde barındırdığı fikirler bakımından bir hayli zengin ve öğretici olan 46’lık dergiye bir göz atmanız şiddetle tavsiye edilir.

KAFA
Kültür/edebiyat dergilerinin daha popüler olan tarafında bulunduğunu söyleyebileceğimiz KAFA dergi, birbirinden yetenekli yazarları ve içerik bakımından çok yönlülüğü ile her ay takip edilmesi gereken dergiler arasında yerini alıyor. Nisan sayısının kapağında, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz nadide oyuncu Rasim Öztekin, Bob Marley Faruk karakteri ile karşımıza çıkıyor. Öztekin’in bu karakter üzerine yaptığı keyifli yorumlar ve Öztekin’in kavuğu teslim ettiği Şevket Çoruh’un içli bir yazısı, sayının gözde metinlerinden. Derginin renkleri ve samimi tasarımları, okurun ilgisini elinde tutmasına yardımcı oluyor. Bu sayıda, karikatür sanatçısı Cem Güventürk’ün ‘’Odak’’ isimli karikatürü, Ayhan Sicimoğlu’nun Türkiye’den sürgün edilen Rumları ele aldığı, röportajlar içeren dokunaklı yazısı ve Bedia Ceylan Güzelce’nin ‘’yeni’den hikaye’’ adlı, içinde yaşadığımız şartların, bir birey olarak yazarı nasıl etkilediğini ve ‘’dünyanın sonunu beraber yazıyoruz’’ dediği muhteşem yazısı özellikle tavsiye edilir. KAFA’nın her sayısında bulunan çeşitli bulmacalar ve okurların fikirlerini belirtme şansı bulduğu kitap/film önerileri kısmı da oldukça keyifli.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?