Önümüzdeki 5 gün boyunca
SEYAHAT

Modern Pembesi: Patrika Gate

21 Eyl 2022

Bugünkü yolculuğumuz, baştan sona kadar kültürel ve bir o kadar da rengârenk olan güzel bir mimari örneğine olacak: Patrika Gate! Yakın bir zamanda inşa edilmesine rağmen Hindistan’ın genelinde en çok fotoğrafı çekilen yapılardan biri hâline gelmiş bu mimarimiz, açıldığı andan itibaren pekçok turisti kendisine çekerek hayranlık uyandırmaya devam ediyor! Tabii böyle güzel bir seyahat noktası bulduk da ziyaretini de etmeyecek miydik? Gelin beraber bu renkli ve bir o kadar da kültür kokan yapımızı gezelim. Öyleyse rotamızı Hindistan’a çeviriyoruz ve yolculuğumuzun keyfini çıkarmaya bakıyoruz!

Patrika KapısıHindistan’ın kuzeyinde yer alan Racastan eyaletinin başkenti Jaipur’da konumlanan güzel mi güzel, göz alıcı mı alıcı yapılardan biri olarak çıkıyor karşımıza. Özellikle “Hindistan’ın Pembe Şehri” olarak bilinen Jaipur’da, yapı; şehrin hakkını verecek güzel bir pembelikle donatılmıştır.
 
Patrika Kapısı odalı bir binadan çok, kültürel bir zenginlikle çevrelenmiş bir geçittir diyebiliriz. Bu kapımız; tüm Asya’da bulunan en büyük dairesel parkına giriş yapmamızı sağlar. Görünüşe göre “Jawhar Circle” olarak anılan parkımız; 2009 yılında Jaipur Development Authority (JDA) tarafından inşa edilen, bir otoyol trafik çemberinde bulunuyor. Bizim kapımız da tam burada açılıyor işte!

Asya’nın en büyük dairesel parkı olarak anılan Jawhar Circle’a girmeden önce; Patrika Kapısı’nın içerisinde bulunan kültürel dekorasyonları hayranlıkla izleyebilmek mümkün. Bu el emeği göz nuru çizimlerimiz; Racastan eyaletinin kültürünü oradan geçen herkese anlatmak için oluşturulmuş. Tabii olay kültür sergilemek olduğunda, yapının duvarlarının nelerle çevrili olacağını az çok tahmin etmişsinizdir: Destansı savaş kareleri, çeşitli hükümdarlar, kaleler, tapınaklar... Patrika Kapısı’nın her sütunu şehre ait bambaşka bir gerçekle boyalı diyebiliriz. Üstelik sadece tarihi değil, günlük hayattan da kültürel yansımalar da bulmak mümkün bu geçidimizde. 
 

Patrika Kapısı’nın inşası bayağı bir sembolik anlam taşıyor gibi gözüküyor. Çünkü şehrin tarihine bakıldığında; Amber Krallığı’nın 29. Hükümdarı olarak tanınan Maharajah Sawai Jai Singh II’nin, Jaipur şehrinin kurucusu olduğunu ve aynı zamanda şehri kurarken, şehrin etrafına 8 tane kapısı olan duvar inşa ettiği biliniyor.
 
Kapıların mimari açıdan oldukça önemli bir gelenek olduğu Jaipur şehrimizde de Patrika Kapısı, “şehrin 9. Kapısı” olarak biliniyor. Tabii Patrika Kapısı’nın sembolizmi burada bitmiyor. İnşa edilirken tasarımında 9 sayısı da önemli bir rol oynuyor. Patrika Kapısı’nın yapısına baktığımızda, bu yapının içerisinde bulunan 9 pavyonun her birinin de 9 fit genişliğinde olduğunu görüyoruz. Oldukça düşünülmüş ve hesaplanmış bir sembolizmden bahsediyoruz anlayacağınız.

Tabii bu kapımız, sadece kültürel bir sembolizmden ibaret değil. Aynı zamanda da; yoldan geçenler için hem uğrak bir dinlenme mekânı hâline hem de fotoğraf çekmeye bayılan tutkunlar için popüler bir durak hâline gelmiş bir yapı diyebiliriz.
 
Jaipur şehrine şöyle bir baktığınızda, eski zamanlardan kalma yapıların geleneksel bir pembe tonunda varlığını sürdürdüğünü görebilirsiniz. Bunun nedeni 1876 yılında Kraliçe Victoria ile Galler Prensi’nin şehre gerçekleştirdiği ziyarettir. Bu ziyaretin sonucu olarak da misafirperverliği simgelediği düşünülen pembe rengi, şehirdeki bütün yapıların mimarisinde kullanılmış. Böylelikle Jaipur, “Pembe Şehir” olarak bilinmeye başlamış. 

Tabii burada Patrika Kapısı’nın pembesi de önemli bir yer tutuyor diyebiliriz. Dikkat edildiğinde Patrika Kapısı’nda kullanılan pembe tonunun, şehirde süregelmiş geleneksel tondan bir tık daha farklı olduğu görülür. İşte yapımında, buna bile anlam katılmış diyebiliriz. Bu ton farklılığının sebebi ise şu; Jaipur şehrinin modern çağda büyümesi, büyürken de geçmişini onurlandırabilmesi... Yani modern çağda varlığını sürdüren şehrimiz hem bambaşka modern bir şehir olarak hem de tarihini onurlandırarak ilerleyişine devam ediyor.
 
Boyasından boyutuna, boyutundan işlemesine her karesinin bir anlam taşıdığı açıkça görülebilen Patrika Gate; sandığınız kadar eski bir yapı da değil aslında. Daha 2016 yılında inşa edildiğini öğrendiğimiz Patrika Kapısı, modern çağda yapılmış güzel bir mimari örneği ve aynı zamanda şehrin 9. Kapısı... Bir yandan da turistlerin bayıldığı bir turistik mekân diyebiliriz kendisine. 

Bütün bu özellikleriyle öne çıkan pembe yapımız; kendisiyle aynı ismi taşıyan Jaipur’un Jawaharlal Nehru Mang yerinde konumlanan Patrika Gazeteler Grubu tarafından inşa edilmiş. Hatta açılışında Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2020 yılında kapıyı video konferans yoluyla açarak; Patrika Media Company şirketinde çalışan Kulish Ji’yi gazeteciliğe kattıklarından dolayı övmüş.
 
Buradan da çıkarıyoruz ki; sembolizmin ve kültürün aktığı bu “modern pembesi” yapımızın yapımının ardında güzel bir başarı hikayesinin izleri de sezilebiliyor.

Güzel mimarisi ve arkasında yatan anlamlarıyla Patrika Kapısı, kısa bir zamanda binlerce turistin fotoğraflarının odak noktası hâline gelen nadide yerlerden biri olmuş anlaşılan. Eğer siz de Asya’nın en büyük parkında güzelce dinlenip hoş fotoğraflar çekinmek istiyorsanız; rotanızı nereye çevireceğinizi biliyorsunuz!

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?