Pexels
BUSINESS

Mikro Yönetim Nedir?

04 Ağu 2023

Evet, bugün yine iş yaşamında pek çok kez karşılaştığımız durumları tek başına ifade eden oldukça önemli bir kavram ile karşınızdayız sevgili okurlar. Ve bu sıcaklarda çalışmaktan daha yorucu olan bir şey varsa, o da kötü bir yöneticiyle çalışmak. Peki bir yöneticiyi kötü yapan etkenlerden birisi nedir derseniz, hiç düşünmeden mikro yönetim diyebilirim. Neden mi? Gelin cevaplayalım.

İş hayatında çalışan performansının mutlulukla oldukça iç içe olduğunu söylesem kimse itiraz etmez. Zira bir çalışan, yaptığı işte içsel bir anlam bulabildiğinde kendine, ekibine ve tabii ki kuruma karşı daha olumlu yaklaşır. Bunun sonucunda bireysel performans artar, takım çalışması gelişir, kurum kültürü dönüşür ve elbette önceden belirlenmiş aylık ve yıllık hedeflere ulaşılır. Ancak…

Pexels
Çalışan kendini yetersiz hissediyorsa, özgüven eksikliği yaşıyorsa, yanlış yapma korkusuyla hareket ediyorsa, orada iş ile bütünleşmeden söz edilemez. Yani çalışan işine dört elle sarılamaz ve bahsettiğimiz tablo bir süreklilik kazandığında iş istifaya kadar gider. Tanıdık gelen bir tablo değil mi? Peki bu negatif tabloyu çalışan yalnızca kendi başına mı var ediyor dersiniz? Elbette hayır. Çalışan mutsuzluğunun en büyük sebeplerinden birisi ise mikro yönetim.

Çünkü mikro yönetim, hiyerarşik bir düzende üst yöneticinin astına karşı gösterdiği aşırı evhamlı, titiz, detaycı ve boğucu yaklaşımını ifade ediyor. Örneğin yöneticiniz her mailde cc’de olmak istiyor olabilir. Diğer bir deyişle, küçük büyük demeden her tür karar mekanizmasının içinde olmak isteyebilir. Ya da var olan projede haftalık raporlamalar gayet yeterliyken, yöneticiniz sizden 1-2 günde bir rapor istiyor olabilir. Yöneticiniz sunduğunuz raporu en ince detayına kadar inceleyebilir ve olumlu yanlarına dair geri bildirim vermektense yalnızca küçük hataları işaret ediyor olabilir. Kısacası yöneticiniz, sizin yaptığınız işe her aşamada dahil olabilir.

Pexels
Eğer bu senaryo tanıdık geldiyse, siz de mikro yönetime maruz kalıyor olabilirsiniz. Ve tam da bu nedenle, performansınız düşebilir. Çünkü özgürlük alanınız kısıtlanmış, otonomi duygunuz zedelenmiş, ve yaratıcılığınız zayıflamıştır. Aşırı detaycı ve yalnızca negatifi işaret eden bir yöneticiyle çalışmak ise, elbette çağımızın meşhur problemleri stres, anksiyete ve depresyona kapı açabilir. Dahası, güven ilişkisinin tesis edilemediği bir çalışma kültürü ortaya çıkabilir. Sonuçta ise hem çalışan bağlılığı ve mutluluğu, hem kurum kültürü olumsuz etkilenir.

Peki yöneticiler neden mikro yönetim uyguluyor dersiniz? Harward Business Review’da yer alan bir makaleye göre, bunun bilinçaltında yatan iki nedeni bulunuyor. İlki, yöneticiler hiyerarşik düzende yükseldikçe, iş ile olan gerçek bağlantılarını kaybettiklerini düşünüyor ve bir kopukluk hissediyor. Bu nedenle işin gündelik dinamiklerine ve pek tabii çalışanlara karışıyorlar. İkinci olarak ise, yükselen yöneticiler geçmiş yetenek ve becerilerini halen sergilemek istiyorlar. Nihayetinde terfinin yolunu açan, yöneticilerin gündelik operasyonu nitelikli bir şekilde yürütmeleri, sıkı bir bütçe yönetimi ve problem çözme becerileri oluyor. Ancak kıdem yükseldikçe, bu yetenekleri sergilemek mümkün olmuyor.

Pexels
Liderlik üzerine çalışan uzman ve çok satan yazar Mark Murphy’nin Forbes’ta yayımlanan makalesinde ise, mikro yönetimin nedenleri arasına yöneticilerin gizli korkusu ekleniyor. Yöneticiler kariyerleri boyunca bin bir emek ve yoğun çalışma ile var ettiği şöhretlerinin ve otoritelerinin bozulmasından korkuyor. Bu yüzden de giderek daha mükemmeliyetçi bir tavır takınıyor ve işlerini güven içerisinde çalışana delege edemiyor.

Peki mikro yönetimle karşılaştığınızda ne yapmalısınız? İstifaya kadar giden zorlu bir süreci tek başınıza sırtlamaktansa, bizce açık iletişim kurmakta fayda var. Ya direkt yöneticiniz ile ya da insan kaynakları birimiyle mikro yönetimi açıkça konuşmak gerekiyor. Güven zedeleyici tutum ve davranışların farkında olmak ve bunları dönüştürmek gerekiyor. Çünkü hemen her ilişkide olduğu gibi, yönetici ve çalışan arasındaki ilişkide de öncelik güvende yatıyor.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?