americanhrd
BUSINESS

Mesai Saatleri İklim Krizine Göre Düzenlenir mi?

31 Tem 2023

Öyle bir yaz mevsimi geçiriyoruz ki hepimizin dilinde “daha önce böylesini görmedim” lafı dolanıp duruyor. Çalışmak için motivasyon sağlamak şöyle bir yana dursun, terlemeden durabilmek, nefes almak bile ciddi anlamda zor geliyor. Kısacası adeta sabrımız sınanıyor fakat biliyoruz ki tüm bunların ana ekseninde iklim krizi yatıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklıklar durdurulamaz biçimde günden güne artıyor. Haliyle çalışmak, iş verimini korumak ciddi anlamda zorlaşıyor. İşte bunu görerek Oxford Üniversitesi yeni bir çalışmaya imza attı ve iklim krizinin sebep olduğu yüksek sıcakların olumsuz etkisini azaltmak için 09.00-17.00 çalışma saatinden vazgeçilip 06.00-14.00 arası çalışma saatine geçilmesini önerdi.

Dr. Nicole Miranda’nın çalışması 09.00-17.00 çalışma saatinden vazgeçilip 06.00-14.00 arası çalışma saatine geçilmesini öneriyor!


“Ateşler içinde yanıyorum mu dersiniz ölüyorum bir bardak su ver mi?” Soğuklarla başa çıkmak gerçekten daha mümkünmüş şu sıralar bunu daha iyi anladık hepimiz. Giyindikçe ısınıyorsun belki ama soyunsan bile serinleyemediğin bir olağanüstü yaz mevsiminden geçiyoruz. Elbette herkes tüm yazını tatilde geçiremiyor. Hepimizin sorumluluğunda olan sürdürülmesi gereken işler var ve dolayısıyla bu gerçek de çalışma motivasyonu ihtiyacı doğuruyor hepimizde. Keza sıcaklıklar bu kadar artmışken klimasız durmak imkansızlaşmış durumda fakat maalesef ki her evde de klima bulunmuyor. Özellikle homeoffice çalışanlar için ciddi anlamda zorlayıcı günlerden geçiyoruz. Bu sorun sadece ülkemizin sorunu değil elbette dünya geneli şu an artan sıcaklıklarla cebelleşiyor. Çalışanların sıcaklıklarla olan imtihanının farkında olan bilim insanları da güzel bir çalışmaya imza atmış.  Oxford Üniversitesi’nden Dr. Nicole Miranda’nın yürüttüğü ve Nature Sustainability  dergisinde de yayınlanan yeni bir çalışma, iklim krizinin sebep olduğu yüksek sıcakların olumsuz etkisini azaltmak için 09.00-17.00 çalışma saatinden vazgeçilip 06.00-14.00 arası çalışma saatine geçilmesini öneriyor.

unsplash
Çok haklı bir öneri keza küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 °C ile sınırlandırılması giderek ulaşılamaz hale geliyor. O nedenle de daha sıcak bir dünyaya hazırlanmak için dünya çapında acil ve benzeri görülmemiş uyum müdahaleleri gerekiyor. Aslında bu öneri bu uyum sürecinin bir parçası diyebiliriz. Bu çalışma tam olarak İtalya ve Yunanistan gibi güney Avrupa ülkelerinde iklim değişikliği ve hava olaylarının neden olduğu aşırı sıcak hava dalgasının tam ortasında gerçekleştirildi. İsviçre ve Norveç’in yanı sıra Birleşik Krallık da ‘‘ısıya hazırlıksız’’ olduğu ifade edilen çalışmada bu bölgelerde binalar tarihsel olarak sıcaklığa karşı tasarlanmadığının altı çizildi.
 
Aşırı sıcaklara uyumlanmanın yollarının bulmamız şart!

Dr. Miranda, ‘‘Avrupa’nın kuzeyindeki binalar ısıyı dışarıda değil, içeride tutmak için yapıldı’’ diye ifade ediyor. Hal böyle olunca yazının başında da dediğim gibi evden çalışmak ciddi anlamda zorlayıcı oluyor. Klima kullanımlarında yaşanacak artışla birlikte çevresel tüketimin daha da artacağını ve küresel ısınmaya maalesef olumsuz katkı sağlanacağını da söylemek çok mümkün. Artan elektrik tüketimleriyle birlikte ülkemizde de sık sık elektrik kesintilerinin yaşanmaya başlandığını söylersek bu sürece daha sürdürülebilir yollarla uyumlanmamız gerektiği çok aşikâr.
 

rsvp
O nedenle bu çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, açık havada ya da güneş ışığını yansıtmak için kötü tasarlanmış ‘‘sera tarzı plazalarda’’ çalışan insanların sıcağı yenmesi için, çalışma saatlerimizde yapılacak değişikliklerin özellikle faydalı olacağını ifade ediyor. Keza bu öneriye bakarsak gerçekten de öğlen 14.00’e kadar çalışmak, akşam 17.00’ye kadar çalışmaktan daha mantıklı bir seçenek keza ısı gün içinde yeryüzünde biriktiği için Güneş ne kadar uzun süre gökyüzünde kalırsa sıcaklık o kadar dayanılmaz hâle geliyor.

Triathlon Magazine Canada
Aslında bu çalışma saatleri İspanya’nın bazı bölgelerinde zaten uygulanmakta olan bir düzenleme. Çalışmanın yazarı Dr. Jesus Lizana Güney İspanya ya da Endülüs’ün yaz aylarında benzer çalışma saatlerini uyguladığından da bahsediyor bu araştırmada. Dolayısıyla aslında artık biliyoruz ki daha sıcak yazlar artık yeni normalimiz olacak. Bu gerçeğe uyum sağlamayı ve aşırı sıcak havanın zararlarını azaltmayı sürdürülebilir şekilde azaltmayı öğrenmek durumundayız. İşte onun bir yöntemi de çalışma saatlerinde yapılacak düzenleme. Türkiye’de bu saatlerin uygulanması mümkün olur mu bilemiyoruz ama siz böyle bir değişiklik konusunda neler düşünürsünüz?

09.00-17.00 çalışma saatinden vazgeçilip 06.00-14.00 arası çalışma saatine geçilmesini ister miydiniz?

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?