pexels
ZOOM

Kendi Kanatlarınla Uçamamak: Bağımlı Aile Kavramı Nedir?

29 Kas 2022

Ataerkil toplumlarda; genellikle gençler evlenene kadar aileleriyle birlikte yaşamaktadırlar. Bu da sorumlulukların ve karar verebilme yeteneğinin büyük bir çoğunluğunun ailede olması demektir. Ülkemiz şartlarında aile ile yaşamak çok alışıldık bir durum. Hatta, bazen yalnız yaşayan gençlere “ailesi başında değil” gözü ile bile bakılmaktadır. Bu durum, her ne kadar ekonomik olarak gençlere yararlı olsa da ilerleyen yaşlarda hala aile ile birlikte yaşıyor olma durumu, bireylerin sıkıntılar yaşanmasına neden olabilmektedir.

1.5 Bardak

pexels
Avrupa’nın birçok ülkesinde gençler 18 yaşına geldiğinde ayrı eve çıkarlar. Tabii ki bunun pek çok nedeni var. Aileler; çocuklarının kendi ayakları üstünde durmasını, sorumluluklarının olmasını, kendilerine güvenen birer yetişkin birey olmasını ister ve buna göre davranır. Bu yüzden gençler; daha özgüvenli, özgür, kendini rahatça ifade edebilen ve sınırlarını koruyabilen bireylere dönüşür.

pexels
Geleneksel ailelerde ise erkek çocukları en azından iş güç sahibi olana kadar, kız çocukları ise evlenene kadar aileleri ile birlikte yaşar. Hal böyle olunca, karar verirken önce ailenin onayı beklenir; okul, arkadaşlık, sevgili, eş, iş hepsinin seçiminde aile büyüklerinin iki dudağının arasına bakılır. Bu yüzden çocuk kaç yaşına gelirse gelsin, aile karşısındaki yetişkin bireyi hala genç, toy görmeye devam eder ve onun kararlarına karışır. Bu doğrultuda da çocuğunun ebeveynliği, gelecek planları, tatilleri, aile ilişkileri hakkında rahatça yorum yapabilir.

pexels
Aile bağları hemen hemen herkes için oldukça önemlidir. Küçük yaştan, itibaren sevgi ve saygı dolu bir ailede yetişmek, arkanızda her zaman size destek olan birileri olduğunu hissetmek çok güzel ve değerlidir. Fakat bazen öyle şeyler yaşanmaktadır ki ebeveyninizi veya kardeşinizi üzmemek için, kendinizi ifade etmekten kaçınıp psikolojik olarak kendinize baskı kurar hale gelebilirsiniz.

pexels
Aileye bağlı olmak ile bağımlı olmak arasında ince bir çizgi bulunmaktadır. Aileye bağlı olunması, ilişkilerin sağlam temellere dayalı kurulması güzel bir davranış biçimi olmakla birlikte negatif bir durumda bireyin yalnız olmadığını hissetmesini sağlar. Bağımlılık ise, her şeyde olduğu gibi ‘zararlı’ bir davranış biçimidir. Bireyin özgür iradesinin elinden alınarak, başka kişilerin yönlendirmesiyle yaşaması anlamına gelir.

pexels
Çocukluktan süre gelen, yetiştirilme tarzı ile öz güvensiz bir kabuğun için de yetiştirilmek, belli zamandan sonra ailelerin isteklerinin bencilce olmasına dönüşebilir. Mesela üniversite yaşları geldiğinde pek çok kişi ‘ne okumak istiyorsun?’ diye sorar. Eğer seçiminiz ailenizinkine uymuyorsa vay halinize! Siz güzel sanatlar okumak istersiniz ama ebeveyniniz gençken hep doktor olmak istemiştir, bu yüzden sizin tıp okumanızı ister ya da siz evlenmek istemezsiniz ama anneniz evlenmenizi ister ve sürekli olarak bunun mesajını verir. Bu kararları başkası alınca doktor olan birinin yıllar sonra, resim çizmeye başladığına şahit olabilir veya evlenmek istemeyen birinin sırf ailesi mutlu olsun diye evlenip, sonradan mutsuz olduğunu görebiliriz.

pexels
Aileler bazen açık bazen de gizli bir biçimde çocuklarının bağımlı olmasını sağlayacak davranışlar sergileyebilirler. Çünkü birçoğu hayatlarının anlamını çocuklarının üzerine inşa etmiştir. Ebeveynler, çocukları kendilerinden uzaklaştığında onları kaybedeceğini ve tamamen yalnız kalacaklarını düşünürler. Bu yüzden küçükken çocuk ebeveyne bağlı yetiştirilir, büyüdüğünde ise tam tersi olarak ebeveyn çocuğuna bağlı olur.
Geleneksel toplumlar, bireyselliği desteklememektedir. Buna bağlı olarak yetişen gençler, büyüyüp yetişkin olduklarında, hayata karşı daha öz güvensiz ve çekinken olabilirler. 

pexels
Bu nedenle yeni nesillerin ebeveynleri olarak bizler, çocukların yalnız başlarına karar alabilmelerini desteklemeli, hata yapmalarına izin vermeliyiz. Onların bizlerden farklı bireyler olmasına saygı duyarak yetiştirmeli ve kendi kanatları ile uçmaları için onları cesaretlendirmeliyiz.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?