WELLNESS

Kasım Ayının Sebze ve Meyveleri

07 Kas 2022

Kasım ayı havaların artık iyice soğuduğu ve yavaş yavaş kış mevsimine yaklaştığımızı gösteren ay. Özellikle bu zamanlarda bünyemiz mevsimsel hastalıklara daha yatkın hale gelebiliyor. Hava durumunun değişken olması ve beslenme düzensizliği de hastalıkları tetikliyor. Mevsimsel beslenmenin bağışıklık sistemine olan olumlu etkilerini de düşünerek, size kasım ayında yiyebileceğiniz meyve ve sebzeleri paylaştık.

Bal Kabağı


Sonbahar denildiğinde özellikle “halloween” sonrası aklımıza ilk gelen sebze bal kabağı. Sofralarımızda çok sık bulunmasa da turuncu rengi ile sağlığa birçok faydası var. A vitamini öncüsü olan beta karoten içeriği yüksek. Bu sayede hem göz sağlığı için hem de bağışıklık sistemi için oldukça faydalı. Bir yandan da antioksidan oluşu ile özellikle prostat kanserine karşı koruyucu olduğu kanıtlanmış. Normalde tatlısını tüketmeye daha çok alışık olduğumuz bal kabağının çorbasını yapabilir, mücver olarak tüketebilir hatta köftesini bile yapabilirsiniz!

Ispanak


Temel reisin en sevdiği yiyecek olan ıspanağı biz diyetisyenler de çok seviyoruz. Çünkü ıspanak folik asit, kalsiyum, demir, K vitamini ve C vitamini açısından zengin bir sebze. Aynı zamanda lif içeriği yüksek ve antioksidan özellikleri de var. Bu sayede kolon kanseri başta olmak üzere birçok kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Bir yandan kalp hastalıklarını engellerken bir yandan da göz sağlığına da faydalı oluyor. Ispanağın direkt olarak yemeğini yapacağınız gibi; salatalarınıza taze şekilde ekleyebilir ya da smoothie'lerinizde kullanabilirsiniz. Demir emilimini arttırmak adına mutlaka limon gibi bir C vitamini kaynağı ile tüketin.

Karnabahar


Kış aylarında sıklıkla tüketilen ama kokusunu pek sevmediğimiz karnabahar da kasım sebzelerinden. C vitamini, B vitamini, kalsiyum, potasyum ve demirden zengin olan bu sebze aynı zamanda birçok antioksidanı da içeriyor. Böylece kronik hastalıklara karşı koruyor. Lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sistemine de olumlu etkileri var. Bir yandan da mide yüzeyini koruyarak helikobakter piloriye karşı koruyor. Karnabahar kokusundan dolayı pek de sevilmediği için karnabahar köftesi, karnabahar pizza, karnabahar mantı gibi tariflerle hem kendinize hem çocuklarınıza sevdirebilirsiniz!

Kivi


Bir adet kivide bir adet portakaldan daha fazla C vitamini olduğunu biliyor muydunuz? Bu sayede özellikle nezle grip gibi mevsimsel hastalık riskine karşı koruyucu bir meyve. Bir yandan da cildinizi güzelleştiren kolajen üretiminin artmasına da yardımcı oluyor. Özellikle kilonuza dikkat ediyorsanız kiviyi diyet listenize mutlaka dahil etmelisiniz. Çünkü lifli içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını hızlandırıyor. Metabolizmanızı hızlandıran bir orta boy kivi sadece 60 kalori.

Greyfurt


Genelde turunçgillerden portakal ve mandalina tüketmeye alışkın olsak da listemizde greyfurta yer vermek istedik. Çünkü greyfurt iyi bir C vitamini kaynağı olması ile bağışıklık sistemini destekliyor ve soğuk algınlığı semptomlarının önüne geçiyor. Turuncu rengini A vitamininden alan greyfurt; potasyum, folat, B vitamini ve likopen gibi antioksidanlar da içeriyor. Bu sayede kansere karşı da koruyucu etki gösteriyor. Sağlığa olan faydaları açısından greyfurt tüketimini önersek de herhangi bir ilaç kullanıyorsanız tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kestane


Listemizin sonunda kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan kestaneye yer veriyoruz. Soğuk kış günlerinde yolda yürürken kokusuyla bizi büyüleyen kestane aslında yenilebilir bir tohum. İçeriğinde yüksek nişasta, lif, potasyum ve B vitaminleri var. Görüldüğü gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan bir yiyecek olduğu için özellikle diyette olanların dikkatli tüketmesi gerekiyor. Yaklaşık 4 kestane, 1 dilim ekmeğe ya da 1 küçük avuç meyveye denk olduğu için beslenme planınızda dengeyi bu şekilde ayarlayabilirsiniz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?