kaosgldernegi.com
SCOPE

Kaos GL: Türkiye’de LGBTİ+’ların Yayın Organı

30 Eki 2021

"Eşit haklar", "toplumsal cinsiyet", "beden" ve daha nicesi elimin altında duran birkaç Kaos GL sayısının konu başlıkları. Dergi, Kaos GL Derneği'nin yayınlamaya başlamasından beri LGBTİ+’ların basın alanında temsili için mücadele veren, her türlü ayrımcılık karşısında duran bir yayın organı olarak karşımıza çıkıyor. 25 yılını deviren dergi hala tüm enerjisiyle, kalitesiyle yayın hayatına devam ediyor.

2 Bardak
Derginin geçmişi Kaos GL tarihine uzanıyor

Kaos GL Derneği'nin köklü geçmişi derginin de tarihine denk geliyor. Yayının “Bellek” temasıyla yayınlanan 169. sayısı bu köklü geçmişi etkili bir şekilde anlatıyor. Özellikle LGBTİ+ hareketinin tarihinden ve Kaos GL Derneği'nin bu hareketin hangi noktasında yer aldığına vurgu yapılıyor. Öyle ki, kuruluş motivasyonları özenle bahsediliyor. “Bellek” sayısının açıklamasında da belirtildiği üzere, bu sayı, Kaos GL’nin 25 yılı geride bırakmasının bir kutlaması. İçindeki yazılar zaman zaman eğlendiren ve eğiten zaman zamanda da tarih üzerinden yaptığı açıklamalarla bugünü aydınlatan nitelikte.

kaosgldernegi.com
Oya Burcu Ersoy’un yazdığı "Zorluk Değer Kazandırıyor Her Şeye" yazısı Kaos GL tarihinin yanı sıra Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinin tarihi de anlatıyor. Yazıda 1980’lerden başlayıp bugüne çizilen tarih çizgisi, özellikle insanların bir arada yaşamaya olan ihtiyacını vurguluyor. Çünkü anlatıda, ilk başta nasıl birkaç LGBTİ+ bireyin birbirini bulduğu ve nasıl bir yayın organı oluşturduğu soruları titizlikle cevaplanıyor. Mucizevi bir şekilde birçok "lubunya"nın karşılaşmasına, tanışmasına ve birlikteliklerinden doğan güvene atıfta bulunuluyor. Yazı özelinde Kaos GL Dergisi'nin çok sesliliğe ve çok renkliliğe olan vurgusu bir kez daha gözler önüne seriliyor.
Türkiye’de temel hak ve özgürlükler söz konusu olduğunda azınlıkların görünmez kılındığı senaryolar olabiliyor. Bunu da Kaos GL’nin tarihinde net bir şekilde görebiliyoruz. İlk olarak İnsan Hakları Derneği’nin bir alt kolu olarak çalışmalarını yürüten dergi, çıktıkları bu yolda ilk yayınlarını 20 Eylül 1994’te çıkarıyor. O günlerde aslında bugünden farklı olmayan bir noktadan, toplumun ve siyasetin LGBTİ+ konuşmaya hazır olmadığı ileri sürülüyor. Öyle ki, "bazı haklar bazı haklardan" yüksekte tutulursa bu eşitsizliğin temelini yaratıyor. Bu süreçlerde, hukuk da politikalar da "beyaz heteroseksüel erkekler" için olabiliyor ve tüm haklar onlara veriliyor. Böylesi bir sonucun varlığında ortaya çıkıyor Kaos GL.

kaosgldernegi.com
Peki Kaos GL Başka Neler Yapıyor?

Kaos GL yalnızca yayın çıkartan bir dernek değil, dergi, yaptıkları çalışmaların yalnızca bir kısmı diyebiliriz. Yayınlarının dışında sempozyumlar, uluslararası paneller, söyleşiler, yarışmalar düzenleyen Kaos GL, toplumda farkındalık yaratmaya çalışıyor. Yakın zamanda on yedincisi düzenlenecek "Kadın Kadına Öykü Yarışması" da örneklerden yalnızca biri. Yarışmanın çıkış noktası resmi web sitelerinde detaylıca anlatılıyor. Öyle ki, bugüne kadar her alan gibi edebiyat alanı da eşitlik konusunda sınıfta kalan bir tarihe sahip ve yazarlar arasında ciddi bir eril tahakküm söz konusu. Hatta hikayelerdeki karakterlerinde de bu tahakküme dahil edildiğini görebiliyoruz. Anlatılara, ilişkilerin heteroseksüel ilişkiler olduğu ve eşcinsel ilişkilerin ise bir komedi unsuru olmaktan öteye gidemediği düşüncesi yerleşebiliyor. Bunun yanında özellikle “kadın kadına” olan aşklar ise her zaman bir "lanet" unsuru olarak konumlandırılıyor. Kaos GL’nin "Kadın Kadına Öykü Yarışması" da bu algıyı yıkacak hikayelere bir alan açmak için başlatılıyor.
 
Kaos GL bir başka heteronormatif alan olan karikatürde de bir alternatif yaratmak ve LGBTİ+ görünürlüğünü sağlamak adına karikatür atölyeleri yapıyor. Bu atölyelerde sanatçılar eğitim alıyor, bir araya geliyor ve Kaos GL Dergisi için bir görsel bir havuz hazırlanılıyor.
 
Derneğin diğer etkinliklerine ayrıntılı olarak ulaşmak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bir yayın organı olarak Kaos GL LGBTİ+’ların "nesne" olduğu medya kuruluşlarından farklı bir noktada durduğunu tekrar belirtelim. Kolektif bir çabanın ürünü olan Kaos GL, bireylerin "özne" olduğu bir yayın organı olarak Türkiye’deki LGBTİ+’ların sesi olmaya devam ediyor.


**İçerik oluşturulurken KaosGL derneğinin internet sitesinden, Kaos GL dergisinin 169. sayısından yararlanılmıştır.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?