Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pinterest
TARİH Kadın Kafası

Kadınların Oy Hakkı Mücadelesi

01 Şub 2023

Bugün sahip olduğumuz birçok hak için vakti zamanında tüm dünyadaki kadınlar büyük mücadeleler vermiştir. O mücadelelerden biri de tüm dünyada kadınların oy hakkı kazanma mücadelesidir. Peki, dünyanın farklı ülkelerindeki kadınlar, nasıl ve ne zaman seçme ve seçilme hakkına sahip oldu, kadınların oy hakkını elde ettiği ilk ülke hangisi ve ülkemiz kadınlara ne zaman seçme ve seçilme hakkını tanıdı?, gibi soruların hepsinin cevabını bulabileceğiniz bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Cevabınız evetse başlıyorum.

Pinterest

Seçme Hakkı ile Seçilme Hakkı Arasındaki Fark Nedir?


Seçme hakkı ile seçilme hakkı birçok ülkede aynı hak olarak sunulsa da anlam olarak ikisi birbirinden farklı bir amaca hizmet eder. Çünkü seçme hakkının anlamı; seçimlerde oy kullanabilme hakkıdır. Oysa ki seçilme hakkı; seçimlerde aday olmak ve verilen oylarla seçilme hakkını elde etme anlamına gelir. Günümüzde, ülkemizde dahil olmak üzere kadınlara hem seçme hem de seçilme hakkı aynı anda vermektedir. Peki, böylesine bir fark varken, sizce ilk olarak seçme hakkı mı, seçilme hakkı mı verilmiştir?

Google

Kadınların Seçimlerde Oy Hakkı Elde Ettiği İlk Ülke


Dünyada kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı ne yazık ki aynı anda verilmemiştir. Kadınların seçme hakkını elde ettiği ilk ülke, o dönemler İngiliz kolonisi olan Yeni Zelanda’dır. O dönemler kadınların oy hakkı mücadelesini körükleyen 20 yaşında Yeni Zelanda’ya göç eden Kate Sheppard isimli bir İngilizdir. O ve arkadaşları bir imza kampanyası başlatarak kadınların da oy kullanabilmeleri için büyük bir mücadeleye girişmiş ve de topladıkları imzalarla dilekçelerini parlamentoya sunmuşlardır. Hatta o dilekçenin parlamentoda yere halı gibi serildiği ve uzunluğunun yetmiş beş kamyon uzunluğunda olduğu söylenmektedir. Bu girişimin sonucunda Yeni Zelanda seçimlerde kadınların oy kullanma yasasını 1893 yılında kabul etmiştir. Fakat her ne kadar seçme hakkı 1893 yılında verilse de Yeni Zelanda 1919 yılına kadar kadınlara seçilme hakkı tanımamıştır.


Seçimlerde Kadınlara Seçilme Hakkı Veren ilk Avrupa Ülkesi


Yeni Zelanda'danın ardından, seçimlerde kadınların oy kullanabilme hakkını veren ilk ülke arasında Avustralya (1902) olmuştur. Daha sonra 1906 yılında Finlandiya kadınlara oy kullanma hakkı veren ilk Avrupa ülkesi olarak tarihe geçmiştir. Üstelik Finlandiya kadınlara sadece oy kullanma hakkı vermemiş, seçimlerde hem seçme hem de seçilebilme hakkını tanımıştır. Kadınlara tanınan bu hakla birlikte 1907 yılında Finlandiya, dünyada ilk defa kadın milletvekillerini meclise, hem de tam 19 kadın milletvekili ile sokan ilk Avrupa ülkesi olma unvanını da taşımaktadır.


Getty Images

Kadınlara Seçimlerde Seçme Hakkı Veren Diğer Ülkeler


Seçimlerde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan diğer ülkeler sırasıyla; Danimarka ve İzlanda (1915), Rusya (1917), Almanya, Azerbaycan ve Birleşik Krallık (1918), ABD (1920), Macaristan, Kırgızistan, Letonya, Estonya, Avusturya, Almanya, Polonya, İrlanda ve Gürcistan (1928), Brezilya (1932), Türkiye ve Küba (1934), Fransa (1944), Japonya (1945), İtalya (1946), Hindistan (1947), Yunanistan (1952), Çin ve Meksika (1953), Honduras (1955), Mısır (1956), Kanada (1960), Bahamalar (1962), İsviçre (1971), Irak (1980) ve Umman’dır. (1994)

Pinterest

The Guardian

Avrupa'da Kadınlara Oy Hakkı Veren Son Ülke Hangisidir?


Buyurun size asla inanamayacağınız bir genel kültür bilgisi; Avrupa'da kadınlara oy hakkı veren son ülke İsviçre’dir. İsviçre’nin belirli bölgelerinde kadınlar oy hakkını 1959 yılında elde etmesine rağmen İsviçre’nin tüm bölgelerinde seçimlerde kadınlara oy kullanma hakkının verilmesi 1990 yılını bulmuştur. Her ne kadar kanton düzeyde oy kullanabilseler de ulusal düzeyde oy kullanan en son Avrupa ülkesi olması İsviçre’nin ayıbı olarak da tarihe not düşülmüştür.

Türkiye'de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması


Seçimlerde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması Atatürk Devrimleri’nden birisidir. Öyle ki pek çok Avrupa ülkesinden önce bize bu hak verildi. Üstelik Atatürk sayesinde büyük mücadeleler vermek zorunda da kalmadık. O dönemler Türk kadınına ilk defa 1926 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun ile sosyal haklar tanınmıştı. 1930 yılında ise kadınlara ilk defa belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi. Böylece Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Sadiye Hanım oldu. Tam 3 yıl sonra 1933 yılında da köylerde muhtar ve ihtiyar heyeti seçimlerinde seçilme hakkı tanındı.

Pinterest
Artık kadınların ayak sesleri yavaş yavaş meclise yaklaşıyordu. Bu konuda pek fazla dile getirilmeyen bir bilgi vermek isterim. Dönemin gazetecisi ve kadın hakları savunucusu Nezihe Muhiddin önderliğinde Türk Kadınlar Birliği kurulmuş ve ilk başkanı da Nezihe Hanım olmuştur. Nezihe Hanımın önderliğindeki birlik kadınların hakları için mücadele etmiştir. Özellikle 1927 yılında seçimlere katılmak istemiş fakat istekleri o dönem kabul edilmemiştir. Fakat mücadelelerin sonucunda ilk adım 1930 yılında Belediye Seçimleri ile atılmıştır. Daha sonraki dönemlerde birliğin hareketlerini Mustafa Kemal Atatürk ilgiyle takip etmiş ve bu konuda Afet İnan’ı görevlendirmiştir. Ve bir toplantı sonunda kadınların hep birlikte Meclise yürümelerini istemiştir. Sanki hiç bilmiyormuş gibi “Neler oluyor kapıda?” diye sormuş ve aldığı “Kadınlar efendim!” ile “Ben size söyledim. Bakın meclisin kapısına dayandılar. Bakın bakalım hanımlarımız ne istiyorlar, bana da bilgi getirin!” demiş ve isteklerini – hiç bilmiyormuş gibi – öğrendikten sonra “Kadınlarımız mecliste görev isteğinde haklıdır. Derhal kanun tasarısı için çalışmalara başlayınız!” direktifini verir. Tüm bunların sonucunda 5 Kasım 1934 yılında Türk kadını hem seçme hem de parlamentoya katılma hakkını alır.

Pinterest
1935 yılında yapılan seçimlerde 17 kadın milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmeyi başarır. Ara seçimlerde ise bu sayı 18 olur. İşte ülkemizin ilk kadın milletvekilleri;

Mebrure Gönenç (Afyon)
Satı Kadın (Ankara)
Türkan Örs Baştuğ (Antalya)
Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir)
Şekibe İnsel (Bursa)
Hatice Özgener (Çankırı)
Huriye Öniz Baha (Diyarbakır)
Fatma Memik (Edirne)
Nakiye Elgün (Erzurum)
Fakihe Öymen (İstanbul)
Benal Nevzat Arıman (İzmir)
Ferruh Güpgüp (Kayseri)
Bahire Bediş Morova (Konya)
Mihri Pektaş (Malatya)
Meliha Ulaş (Samsun)
Fatma Esma Nayman (Seyhan)
Sabiha Görkey (Sivas)
Seniha Hızal (Trabzon)

Wikipedia

Pinterest

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanıyan Son Ülke


Kadınların seçme ve seçilme hakkını elde ettiği son ülke ise Suudi Arabistan’dır. Suudi Arabistan’da kadınların seçimlerde oy kullanma hakkı 2015 yılında tanımıştır. Suudi Arabistan öle bir ülkedir ki seçimlerde kadınların oy kullanmaları şöyle dursun, yaşı kaç olursa olsun Suudi Arabistan vatandaşı olan tüm kadınların erkek bir velisi olmak zorundadır. Böyle bir ülkede seçme ve seçilme hakkının neredeyse dün verilmiş olması hiç de şaşırtıcı değildir, öyle değil mi?


Sadece bu sebeple bile olsa, biz kadınlara her daim destek olan ve sözleri arasında “Ey, kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklerde yükselmeye layıksın.” cümlesini sarf etmiş, seçme ve seçilme hakkımız için bizi destekleyen Mustafa Kemal Atatürk’e ne çok şey borçlu olduğumuzu hatırlatmak isterim. Elbette anlamak isteyene...

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?