Pinterest
SEYAHAT

İstanbul’un Meşhur Merdivenleri

06 Eki 2021

İstanbul’un tarihi sokakları kadar tarihi merdivenleri de göz alıcı görüntüsüyle herkesi büyülüyor. Bizler de bu büyüleyici merdivenleri görmezden gelemezdik. Sizler için mercek altına aldığımız “İstanbul’un meşhur merdivenleri” yazımıza daha yakından bakmaya başlayabiliriz. İstanbul’un gözde semtlerinde yer alan merdivenler ile ilgili daha fazla bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Pinterest
   İstanbul, günden güne değişirken değişimine direnerek İstanbul’un eski yapısını korumaya çalışan merdivenler, birçok yerli kadar turistlerin de uğrak noktası. Galata’da yer alan Kamondo merdivenleri, Cezayir merdivenleri, Peri Çıkmazı… Kitaplara, filmlere, şiirlere ve mektuplara konu olan merdivenlere gelin yakından bakalım.

Pinterest
 
Kamondo Merdivenleri- Bereketzade
 
    İstanbul’un meşhur merdivenleri deyince aklımıza ilk olarak tabii ki Galata’da yer alan art nouveau tarzı mimarisiyle Kamondo Merdivenleri geliyor. Banker Sokak ve Voyvoda Caddesi’ni birleştiren Kamondo Merdivenleri, 1850’li yıllarda Abraham Salomon Kamondo adına yaptırılıyor. 43 basamaktan oluşan merdiven, iki kollu bir koridora sahiptir. Merdivenler; bir dedenin Avusturya Lisesi’nde okuyan torunlarının okula daha rahat gidip gelmeleri ve yokuş çıkarken daha rahat etmelerini istemesi üzerine yaptırılıyor.  Kamondo ailesi İstanbul’un modernleşmesinde büyük bir rol oynuyor. İspanya engizisyonundan kaçarak İstanbul’a sığınan Kamondo ailesinin büyük bir kısmı toplama kamplarında katlediliyor. İstanbul’da kurulan ilk belediye, modern bankacılık alanında gelişmeler, kentsel altyapının modernleşmesi, modern eğitim kurumlarının oluşturulması ve şehircilik alanında faaliyetlerin yürütülmesine öncülük eden aile, şehrin modernleşmesine büyük katkı sağlıyor.  

Pinterest
Ehram Yokuşu Merdivenleri- Bebek
 
  Ehram, kelime anlamı piramit anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Cevdet Paşa Caddesi’nden tam olarak 224 basamağıyla yukarı doğru uzanan merdivenler, İstanbul’un en güzel merdivenlerinden biri olarak aklımıza kazınıyor. Ehram Yokuşu Merdivenleri; sola doğru kıvrılarak Özlemli Sokağı ile birleşiyor. Merdivenlerin en üst basamağına ulaştığınızda karşınızda Cemile Sultan Korusu’nu görebiliyorsunuz. Birçok sanatçı ve eserine ev sahipliği yapan Ehram Yokuşunu hala görmediyseniz ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Pinterest
Cezayir Merdivenleri- Beyoğlu 
 
     Beyoğlu’nun Cezayir Sokağı’nda yer alan Cezayir Merdivenleri, etrafındaki rengarenk tarihi binalarıyla herkesi büyülemeyi başarıyor. Beyoğlu ile Tophane’yi birbirine bağlayan Cezayir Merdivenleri, şimdilerde gençlerin uğrak noktası. Çevresindeki mekanlardan dolayı geceleri gençlere ev sahipliği yapan merdivenler keyifli bir sokak partisi için oldukça ideal. Gündüzleri ise dilerseniz kahvenizle merdivenlerin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Pinterest
Peri Çıkmazı- Yıldız
 
   Peri Çıkmazı, Çırağan Caddesi’nin Ortaköy istikametine doğru giderken caddenin başlangıcında solda yer alıyor. 41 basamaklı bu merdiven, adından da anlayacağınız üzere şehir hayatının içerisinde yer alan saklı bir bahçeyi andırıyor. Beşiktaş’ın kalabalığından kurtulabileceğiniz bu merdivenler, şehir içinde sakin bir yer arayanlar için oldukça idealdir.
 
Alçakdam Yokuşu Merdivenleri- Beyoğlu
 
    Alçakdam Yokuşunda yer alan, Cihangir Caddesi ve Mebusan Yokuşunu birbirlerine bağlayan merdivenler, 237 basamağıyla İstanbul’un en uzun merdivenleri arasında yerini alıyor. Alçakdam Yokuşu, adını Alçakdam Mescidi’nden alıyor. Bu yokuşta bulunan merdivenler, Türk sinemasının içerisinde yer alan birçok filme de ev sahipliği yapıyor. 

Pinterest
Bereketli Sokağı Merdivenleri- Kuzguncuk
 
    Ünlü yazar Salah Birsel’in de satırlarına konu olan Bereketli Sokağı’nın meşhur merdivenleri tam olarak 102 basamaktan oluşuyor.  Merdiven, Menteş Sokağı’ndan başlayarak İcadiye Caddesi’ne kadar uzanıyor. Merdivenlerden bakıldığında Boğaz’da yer alan iki köprüyü de görmemiz mümkün. İstanbul’un en güzel manzaralı merdivenlerinden biri Bereketli Sokağı’nda yer alıyor. 
 
İbadethane Sokağı- Sinanağa
 
  Fatih’te bulunan İbadethane Sokağı Merdivenleri, adeta bir açık hava müzesini anımsatıyor. Sokakta bulunan Bizans sarnıçları, camiler, kiliseler, hamamlar, manastırlar ve çeşmeler merdivenlerden çıkarken ufak bir otantik İstanbul turu yapmanızı sağlıyor. Bir gün yolunuz Fatih’e düşerse İbadethane Sokağı’ndan geçmeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?