Virtual Psyche Centre
BUSINESS

İş Yeri Kaygılarını Aşmak

03 Eyl 2022

Kariyerimizde dilediğimiz biçimde ilerleyememe sebebimiz başarısızlıktan ziyade çalışırken deneyimlediğimiz kaygı ve korkular olabiliyor. Eğer iş yerinde sıklıkla açığa çıkan kaygılarımızı keşfeder ve bunlar üzerine çalışabilirsek, kariyerimize yönelik hayallerimizi de daha kolay gerçekleştirebiliriz.

Pek çoğumuz için özellikle de iş yerinde gündelik kaygılar yaşamak oldukça normal olsa da bazılarımızın neredeyse her gün her saat yoğun kaygılar ile yaşadığını unutmamakta fayda var. Eğer her gün kaygılanmak normaliniz haline geldiyse ve sakin günler geçirmek neredeyse sıra dışı bir hal almış ise bu yazı fazlasıyla işinize yarayabilir. 

AsiaOne
Yaşamlarımızın çeşitli alanlarında kaygılanmak, kendimizden şüphe duymak ve dolayısıyla da atmak istediğimiz adımları atamamak oldukça insanca. Belli bir seviyeye kadar kaygılanmak ve kendi yeterliliklerimizi sorgulamak işlevsel dahi olabilir. Tüm bunlar sayesinde daha doğru kararlar verebilir ve daha sağlıklı adımlar atabiliriz. Fakat tüm bunlar çok yoğun seviyelerde oluyor ve yaşamımızı fazlasıyla kontrol ediyorsa, bunu anlamak ve sonra da değiştirmek için çalışmak çok daha sağlıklı olacaktır. 
İş yerinde yaşadığımız kaygı ve korkuları anlamak öncelikli olarak kendimizi anlamayı gerektiriyor. Karakterimiz, yaşam deneyimlerimiz, duygu ve düşüncelerimiz ile bağ kurabildiğimiz ölçüde, bunların her birini anlamlandırabiliyoruz da. Aşağıdaki öneriler hem kendinizi hem de özellikle iş yeri kaygılarınızı anlamanızı ve yönetmenizi kolaylaştırabilir. 

İş yerinde özellikle hangi konu(lar)da sıkıştığınızı gözlemleyin ve derindeki korkularınız ile ilişkilendirmeyi deneyin. 

Her birimizin iş yerinde zorlandığı alanlar birbirinden farklılık gösterebiliyor. Kimimiz fikirlerimizi savunmakta zorlanırken kimimiz sosyalleşmekte zorlanabiliyoruz. Ya da kişisel olarak bir konuda zorlanmamız başka konularda da zorlanabileceğimiz anlamına gelmiyor. Örneğin yeni fikirler üretmek ve bunları belirtmekte fazlasıyla rahatken, topluluk önünde konuşma yapmakta zorlanabiliyoruz. Dolayısıyla özellikle hangi alan ya da konularda zorlandığınızı gözlemlemek bunu çözmek adına da oldukça önemli. Pek tabii örnek olarak verilen korkuların altında çok daha derinleri yatıyor olabilir. Tüm bunları keşfederken derinlerde kendinize hata yapma hakkı tanımadığınızı ya da başkalarının onayına çok önem verdiğinizi de fark edebilirsiniz.
Kaygılarınızın kökenlerini keşfedin. 

Peki keşfettiğiniz tüm bu kaygılar nereden geliyor? Çoğumuz yaşamımızın neredeyse her alanında olduğu gibi iş yaşantımıza da aile dinamiklerimizi fazlasıyla yansıtıyoruz. Örneğin iş arkadaşlarınız ile sürekli kendinizi kıyasladığınızı, yarıştığınızı ve patronunuz tarafından görülmek için çabaladığınızı farz edelim. Belki de benzer bir dinamiği küçükken kardeşiniz ile yaşıyordunuz. Ya da işte her şey yolunda gitmesine ve finansal bir güvenceniz olmasına rağmen her gün işinizi kaybetmekten korkuyor, bu korku dolayısıyla geceleri dahi uyuyamıyorsunuz diyelim. Belki de bakım verenleriniz sizi benzer bir korkuyla yetiştirdi? Ya da çocukken yaşadığınız para travması bugün hala etkilerini sürdürüyor olabilir. Tüm bunlar pek tabii kişiden kişiye değişim gösterecektir. Ama kaygılarınızın kişisel kökenlerini keşfetmek, onlara anlamlı çözümler üretmenize de yardımcı olabilir. 

LovetoKnow
Kaygılandıklarınız başınıza gelse ne olur?

İş yerinde korktuğunuz her şeyin başınıza geldiğini düşünün. Bunu düşünmek kaygınızı pek tabii artırabilir. Fakat biraz zaman tanırsanız çok da büyük felaketler olmayacağını anlamanıza yardımcı da olabilir. Diyelim ki herkesin önünde konuşurken hata yaptınız. En kötü ne olabilir? Ya da çok önemsediğiniz bir proje olmadı. En kötü ne olabilir? Kaygılandığımız şeylerin sonuçları olumsuz olsa da çoğu zaman kaygılandığımız kadarı da gerçekleşmiyor. Başımıza gelmesinden kaygılandığımız pek çok şey aslında birlikte çalıştığımız neredeyse herkesin bir noktada başına geliyor. Ve iyi haber bunlar dolayısıyla günün sonunda kimse ölmüyor! 
Küçük denemeler yapın. 

Alışkanlıklarımızı değiştirebilmek adına küçük denemeler yapmamız oldukça önemli. Örneğin bu zamana kadar başkalarının isteklerine hayır demekte zorlanan biriyseniz bir anda her şeye hayır demeye başlamak çok da kolay olmayabilir. Fakat pek de riskli olmayan oldukça ufak işler için hayır demeyi denemek ve sonucunda neler olduğunu gözlemlemek iyi bir başlangıç olabilir. Kaygılarınızı aşmak için onları test edebileceğiniz böylesine ufak pratikler yapabilirsiniz. 

Bu yazı ile birlikte "Kaygıyı Dönüştürmek", "Hata Yapma Hakkı" ve "Ötekilerin Onayı İle Yaşa(yama)mak" yazıları da ilginizi çekebilir.

Not: Eğer deneyimlediğiniz kaygılar gündelik yaşamınızı ve işinizi olumsuz anlamda etkilemeye başladıysa bir ruh sağlığı çalışanından yardım almak fazlasıyla faydalı olacaktır. "Ne Zaman Terapiye Gitmeliyiz?" yazısı buna karar vermenize yardımcı olabilir.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?