pexels
ZOOM

İş Ortamında Stresten Uzak Kalma Rehberi

09 Mar 2022

İş hayatınız yoğun stres altında geçiyor olabilir; bunda iş yoğunluğunuzun yanı sıra birlikte çalıştığınız insanların da etkisi muhakkak vardır. Bazen iş arkadaşlarımızla hayal ettiğimizin bile ötesinde bir uyum yakalayabilir ve birlikte iyi bir takım çalışması çıkarabiliriz ama bazen de beraber çalıştığımız insanlar bulunduğumuz ortamı bizim için adeta cehenneme çevirir. Eğer siz ilk kategoriye dahil olamayan “şanssız” tayfadansanız, maruz kaldığınız psikolojik baskının bünyenizde yarattığı gerilimi tahmin bile edemiyoruz. Ancak kariyer hayalleriniz ruh sağlığınıza pranga takmadan evvel duruma müdahale etmeniz gerekiyor. Peki, işteki bu stres ortamından nasıl uzak duracaksınız?

pexels
İlk aşama, kısıtlanma hissinden kurtulabilmeniz için mümkün olduğunca ofis ortamından uzaklaşmak. Eğer yapabiliyorsanız, öğle aranızı ofis sınırları içinde geçirmeyin. Bazen yetiştirmeniz gereken işler olduğunda yemek yemeye bile fırsat bulamayabilirsiniz, yine de mümkün olduğunca masa başında ve bilgisayar karşısında durmamaya çalışın. Hatta kısa yürüyüşler yapın, böylece stres ortamından uzaklaşmış ve negatif enerjinizi atmış olursunuz.

pexels
Bilgisayar başında fazla kalmak da yine olumsuz duygularınızı tetikler. Bütün bir günü bilgisayar ekranına bakarak geçirmemeye çalışın. Ruhunuza ve bedeninize kısa bir dinlenme anı verirseniz, konsantrasyon sağlamakta da daha rahat olursunuz. Birkaç dakikalığına gözlerinizi kapatın, kendinize bir “kaçış alanı” yaratın. Ufak bir nefes egzersizi ile de bu dinginliği pekiştirin. Şimdiden kendinizi çok daha dinç hissetmiyor musunuz?

pexels
Olay ve duygu arasında ayrım yapmayı öğrenin. Önemli bir toplantıya katılacağınızı ve bu toplantıda bazı kritik kararlar alınacağını varsayalım. Belki de her şey sizin yapacağınız bir sunum ya da konuşma ile birlikte neticelenecek. Bu durum ister istemez stresinizi tetikleyeceğinden, duygularınız ön plana çıkıp böylesi kritik anlarda kontrolü ele geçirebilir. Duyguyu eylemden ayırın; misal “Bu toplantı yüzünden çok gerginim” demek yerine, “Toplantım var ve kendimi biraz gergin hissediyorum” deyin. Beyniniz bu sayede eylemi ve duyguyu ayrı ayrı işleyecek, duyguyu eylemden sorumlu tutmayacaktır. Böylece stresinizi kontrol altına alabilir ve eylem sırasında (bu örnekte eylemimiz toplantıda bir konuşma yapmak) yoğun duygulardan etkilenip yanlış yapma riskini sıfıra indirgersiniz.

pexels
Bu işte çalışmanızın sebebi nedir? İşte bu soruya verdiğiniz cevap aslında esas odak noktanız olmalı. Şu an bulunduğunuz konumda olma sebebiniz yaptığınız işin size iyi para kazandırması, sevdiğiniz bir alanda çalışıyor olmanız ya da size mesleki anlamda iyi bir tecrübe katması olabilir. Saydığımız bu sebeplerin her biri çalışma motivasyonunuzu oluşturan etkenler; yani stres katsayınızın arttığını düşündüğünüz an, motivasyon kaynağına odaklanın.
Mesela yaptığınız iş size hatırı sayılır miktarda bir maaş olarak geri dönüyorsa, kazandığınız para ile neler yapabileceğinizi hayal edin. Bu iş sayesinde kendinize “istediğinizi yapabilme özgürlüğü” tanıyorsunuz; yapmak istedikleriniz için ofis ortamınız aslında bir basamak. Almak istediğiniz kıyafetleri almaya, gitmek istediğiniz o tatile çıkmaya imkân sağlayan bir işiniz var. Kendinizi bıkkın hissettiğinizde bunları hatırlayın ve yapabiliyorsanız küçük ödüllerle kendinizi şımartın. Size yeterli motivasyonu sağlayan bir işiniz yoksa, o zaman zaten bazı değişikliklerin zamanı gelmiş demektir.


pexels
İnsanlarla diyalog kurun. Biliyorsunuz, sıkıntıları konuşmadan çözmek mümkün değildir. İş arkadaşınızla ya da yöneticinizle sorun yaşıyorsanız, bu sorunu halledebilmek için konunun muhatabı ile görüşmeniz ve hislerinizi paylaşmanız gerekir. Belki bir yanlış anlaşılma yaşandı ya da karşı tarafın başka bir nedenden ötürü kızgın bir anına geldiniz; yani olayları kişiselleştirmeden önce ardında yatan sebepleri öğrenmeniz gerekiyor. Negatif duyguları içinizde taşıyarak bir çözüm üretemezsiniz. Ayrıca bu tarz durumlarda fikirlerine güvendiğiniz bir arkadaşınızın ya da aile bireyinizin yardımına başvurabilirsiniz. Olaylara dışarıdan bakan bir göz, daha önce fark etmediğiniz detayları görmenizi sağlayabilir.

pexels
Planlı olun. Çalışırken neyi, ne zaman yapmanız gerektiğine dair bir planlamanız olmazsa işlerinizi yetiştirirken zorluk yaşayabilir ve son dakikaya sıkıştırdığınız her bir görev yüzünden istemsizce gerilebilirsiniz. Planlama yaparak kontrolü elinizde tutun, yapmanız gerekenleri düzenli olarak not alın ve kendinize hatırlatıcılar kurun. Bu sayede iplerin elinizde olduğunu hissedecek ve size “İşlerim yetişmedi” ya da “Şu işi yapmayı unuttum” gibi cümleler kurduran stres yaratıcı durumları ortadan kaldırmış olursunuz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?