Önümüzdeki 5 gün boyunca
https://unsplash.com/
BUSINESS

İş Mülakatlarında Sorulan Sorulara Kendinize Güvenerek Cevap Vermenize Yardımcı Olacak Öneriler

04 May 2023

İşe alım süreçlerinin en önemli aşaması olan mülakatlar; işverenin, sizin kişiliğinizi, özgeçmişlerde ustalıkla hazırlanan açıklamalardan ve ön yazılardan bağımsız olarak gördüğü ve söz konusu role gerçekten uygun olup olmadığınızı ölçtüğü görüşmelerdir. İş mülakatlarında kişiliğinizi, tecrübenizi ve kişisel birikiminizi en iyi haliyle ortaya koyabilmek için temel kriter öz güvendir. O zaman soru şu: İş görüşmelerinde gelen soruları güvenle ve etkili iletişim stratejilerini kullanarak nasıl yanıtlarsınız?

https://unsplash.com/
Bir Adım Önde Başlayın

Kendine güvenmenin anahtarı “hazırlıklı” olmaktır. 
Görüşmeye girmeden önce gerekli araştırmayı yapın. Görüşmeye gideceğiniz rolle, rolün sorumluluklarıyla, çalışma ortamıyla, şirketle ve faaliyet gösterdiği sektörle ilgili öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin. İşverenin, ilgili pozisyona kabul edeceği adayda tam olarak hangi becerileri ve ne seviyede bir deneyim aradığını belirlemeye çalışın. Bunlar arasında sizin sahip olduğunuz kısımları nasıl vurgulayacağınız konusunda da hazırlıklı olun.  
 
Ayrıca merak ettiğiniz, biraz daha ayrıntılı açıklama beklediğiniz konuların da bir listesini yapabilir ve sizinle mülakat yapan kişiye sorularınızı iletebilirsiniz.

https://unsplash.com/
Biraz Pratik Fena Olmaz

İlgili role neden uygun olduğunuzu net, kısa ve etkili bir biçimde nasıl ortaya koyacağınızı önceden düşünün. Düşünmekle kalmayıp biraz pratik de yapabilirsiniz. Çünkü sorulara vereceğiniz yanıtları düşünmek başka bir şey, bunları yüksek sesle söylemek başka… 

https://unsplash.com/
Dış Görünüş

Yüzeysel bir öneri gibi gelebilir ama değil. Denklem basit; siz kendinizi ne kadar iyi hissedersiniz, dışarıya da o kadar öz güven sinyali verirsiniz. O gün üzerinize, kendinizi iyi ve ortama uygun hissedeceğiniz bir şey giydiğinizde de bu anlamda sinyali arttırmış olursunuz.  

Eğer iş görüşmesi online olarak gerçekleşecekse, hangi platformun kullanılacağını önceden kontrol edin. Birtakım teknolojik aksaklıklardan dolayı görüşmeye geç kalmamak ya da görüşme esnasında sıkıntı yaşamamak için önlemlerinizi önceden alın. 

https://www.rainmakers.co/
Beden Dili

Kendinden emin bir şekilde iletişim kurmak için konuşma pratiği yapmak önemli elbette. Ancak konuşmadığınız zamanlarda da kendinizden emin bir duruşa sahip olmalısınız. Beden dilinden bahsediyoruz. Kambur durmak, göz temasından kaçınmak gibi tavırlar, eksik ya da yanlış iletişim biçimini örnekler. Yani size yöneltilen soruya tam da işverenin istediği yanıtı vermiş olsanız bile kambur duruştan hanenize eksi bir puan eklenebilir. 

Güvenli bir tokalaşma, gülümseme, dik ve iyi bir duruş, göz temasını sürdürme ve sohbete dahil olma gibi basit iletişim kuralları, iş görüşmelerinizin tüm havasını, iyiye doğru değiştirebilir. 

https://unsplash.com/
Tüm Hazırlıklar Tamamlandıktan Sonra Bir Adım Geri Çekilin ve Bekleyin

Bir iş görüşmesi için yukarıda saydığımız maddeleri de göz önünde bulundurarak, tüm hazırlıkları yaptıktan sonra geriye sadece kendinize ve ortaya koyduğunuz işe ve meziyetlerinize güvenmek kalır. Mülakata girmek için davet edildiniz ve bu pozisyon için gerçekten uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz. Kendinize inanın ve sakince meyveleri toplamayı bekleyin.

https://isc-pro.flywheelsites.com/
İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan Sorular

Bir sonraki iş görüşmenize hazırlanmanıza ve başarılı bir mülakat vermenize yardımcı olabilecek en yaygın görüşme sorularını aşağıda sizin için sıralıyoruz.

“Kendinizden bahseden misiniz?”

İlk bakışta bunun cevaplaması en kolay soru olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sizden, kim olduğunuzu, neler yaptığınızı ve neden bu rol için iyi bir aday olduğunuzu birkaç kısa cümleyle özetlemeniz istendiğinde kendinizi kelimelerin arasında tökezlerken bulabilirsiniz. 

İpucu: Yanıtınızın çerçevesini mümkün mertebe ilgili pozisyonla ve deneyimlerinizle sınırlı tutmaya çalışın. 

https://www.beyondiversity.com/
“Bu pozisyonda çalışmayı neden istiyorsunuz?”

Bu soruya asla, mevcut işinizle ilgili şikayet ederek yanıt vermeyin! Bunun yerine, çalışmak istediğiniz pozisyon özelinde cevap verin. 

İpucu: “Bu pozisyonla ilgileniyorum çünkü firmanızı sektörde lider şirketler arasında görüyorum. Deneyimimle ve uzmanlığımla şirket geleceğine katkıda bulunmak beni heyecanlandırıyor…”

“En zayıf yanınız nedir?”

Kimse zayıflıkları hakkında konuşmaktan hoşlanmaz ama zayıflıkları olduğunu bilir. İş görüşmesinde böyle bir soruyla karşılaşırsanız, zayıf yönünüzü geliştirmek için ne tür eylemlere başvurduğunuzu da cevaba eklemeyi atlamayın. 

İpucu: Karşı tarafa vermeniz gereken mesaj; kişiliğimin zayıf yönlerini biliyorum, öz farkındalığım yüksek ve bu zayıf yönlerimi geliştirmek için oturup beklemiyor, bir şeyler yapıyorum.

https://www.usnews.com/
“Neden bu şirkette çalışmak istiyorsunuz?”

Bu soru, pozisyona olan gerçek ilginizi göstermenin ve aynı zamanda araştırma yaptığınız gerçeğini vurgulamanın iyi bir yoludur. 

İpucu: "Bugünkü görüşmemizden ve web siteniz / sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla öğrendiklerimden yola çıkarak, çalışmak ve kariyerimi geliştirmek için doğru yerde olduğuma inanıyorum. Çalıştığım şirketle ortak değerlere sahip olduğumu görmek benim için son derece motive edici…”
 
“Sizin sormak istediğiniz bir şey var mı?”

Görüşmenin sonunda, soru sorma sırası size geldiğinde mutlaka elinizde sorular olmalı. Zira soru sorarak aslında karşı tarafı gerçekten dinlediğinizi, pozisyonla ilgili gerçekten istekli olduğunuzu ve aynı zamanda yeterince dikkatli, özenli, zeki, meraklı ve nitelikli olduğunuzu ortaya koyabilirsiniz. 

İpucu: “Sizce bu şirkette çalışıyor olmanın en iyi yanı nedir?”, “Deneyimlerinize göre, şirketteki çalışma kültürünü nasıl tanımlarsınız?” … vb.

https://tjn-blog-images.s3.amazonaws.com/
İyi bir eğitiminiz ve etkileyici bir özgeçmişiniz olabilir. Ancak yine de tüm bunlarla birlikte gerçekten nitelikli ve kişilikli bir insan olduğunuzu kanıtlayabileceğiniz yegane ortam mülakatlardır. Yani aslolan iş görüşmesidir. Bir iş görüşmesine ne kadar hazırlıklı ve bilinçli girerseniz sonuçta başarı elde etme şansınız o kadar yüksek olur. Yukarıda saydığımız maddeler tüm iş mülakatlarında geçerli olan genel, basit ve fakat mutlaka işinize yarayacak önerilerdir. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?