İLİŞKİLER / CİNSELLİK

İçinden Aşk Geçen İki Felsefi-Psikolojik Kitap Önerisi

31 Eki 2021

Arkadaşlarımızla kahve içmeye çıktığımızda veya büyük içkili masalarda, arada bir aşk hakkında dem vurmaktan hepimiz hoşlanırız herhalde. Bunu 3 kitap önerisiyle, felsefi ve psikolojik bağlamda yapmaya ne dersiniz peki?

Aşk... Dünyada üzerine daha fazla yazılıp çizilen başka bir konu yoktur herhalde. Edebiyat, şiir, sinema ve sanatın her dalı, insanlığın var oluşuyla hemen hemen yaşıt bu konunun etrafında dönüyor. Uzun süredir bilim de konuya müdahil; psikanaliz ve nörobilimdeki gelişmelerin de katkısıyla aşk hakkındaki bilgilerimizi sağlamlaştırarak ilerleyebiliyoruz. Filozoflar zaten binlerce yıldır aşk hakkında konuşmuş, yazmış ve tartışmış. Tarih boyunca Platon'un renkli Şölen diyalogundan içimizi karartmaya ant içmiş(!) Schopenhauer'a kadar sayısız düşünürün bu konuda eser ürettiğini görüyoruz. Peki aşk hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Düşündüklerinizi felsefi ve psikolojik bağlamda inceleyip ufkunuzu genişletmeye var mısınız? 3 harika kitapla aşkın derinliklerinde düşünsel ve bilimsel bir yolculuğa davetlisiniz!

1. Bir Aşk Söyleminden Parçalar / Metis Yay. / 2014
Roland Barthes
 
Popüler Fransız düşünür Roland Barthes oldukça üretken bir yazar olarak pek çok alanı birleştiren, disiplinlerarası bir düşünce yapısı ve kalemi olan biri. 1915 doğumlu düşünürün Türkçe'ye kazandırılan bu eserinde filozoflarla, psikoloji bilimiyle, edebiyatla, şiirle ve sayısız disiplinle haşir neşir olarak aşk hakkında diyaloga giriyoruz. Aşkın türlü türlü halleri hakkında, belki hiç fark etmediğimiz detaylarıyla düşünüyoruz: Kavuşmak, beklemek, ayrılmak, ıstırap çekmek, mutluluktan uçmak, kusurları görmek, kıskanmak... Her bölümde farklı bir temanın işlendiği kitapta sayısız ünlü isimle ve onların eserlerindeki referanslarla beraberiz. Aşk hakkında düşünme işini bir seviye ileriye götürmek için birebir bir kitap olan Bir Aşk Söyleminden Parçalar, işaretlenip defalarca okunabilecek cümleyle dolu. Kitabı okumaya başlamadan kalemlerinizi hazır edebilirsiniz.

·     Sevilen nesne ne olursa olsun, ister silinsin, ister Dostluk bölgesine geçsin, onun ortadan silindiğini görmem: bitmiş aşk artık ışıldamayan bir uzay gemisi gibi bir başka dünyaya uzaklaşır: sevilen çın çın çınlıyordu, işte birdenbire boğuklaşıvermişti. ("Hayalet Gemi"; DOLAŞI bölümünden)
 
·     Gerçek yas, sevilen nesneyi yitirmekten acı çekmek değildir; bir gün, ilişkinin teninde, kesin bir ölümün belirtisi gibi bir küçük leke saptamaktır: ilk kez sevdiğime kötülük ederim, hiç kuşkusuz istemeden ama şaşkınlığa da kapılmadan. ("İmgeliğin Sürgünü ; SÜRGÜN bölümünden)

2. Cinsellik, Aşk ve Ölüm / İletişim Yay. / 2013
André Compte-Sponville
 
Listemize bir başka Fransız düşünürle devam ediyoruz (Fransız olmanın yüzyıllardır romantizmle özdeş tutulmasını göz önünde bulundurursak pek şaşırtıcı değil sanki). Aşk hakkında düşünmüş ve yazmış bir başka isim olan André Compte-Sponville bu kitabında üç ana başlıkla (Aşk, Seks ve Ölüm, Tutku ile Erdem Arasında) organize ediyor. Konuyu incelemeye koyulan Sponville, çalışmasını aşkın "akademik" tarafıyla "gündelik" taraflarını birleştiren bir anlayışla; bol referanslı, bol felsefi ve edebi göndermeli bir eser ortaya koyuyor. Söz konusu aşk olunca kullandığımız kelime dağarcığını ve bu kelimelerin etimolojik bağlantıları da Sponville'in üzerinde durduğu detaylardan. Cinsellik ve aşktaki tezahürleri için ayrıca bir bölüm ayrıldığını da görüyoruz. Roland Barthes ile birlikte aşk konusundaki en popüler akademik yazarlardan olan Sponville de ufuk açıcı olmaktan geri durmuyor, bizi yer yer şoke eden ve bilgelik barındıran cümleleriyle etkiliyor.

·     "Sevginin tek ölçüsü," diyordu Bernard de Clairvaux, "ölçüsüzce sevmektir." (İkinci Bölüm, "Agape ya da sınırsız sevgi" kısmından)
 
·     Hiçbir şeyi ya da kimseyi sevmemek daha mı kolay olurdu? Belki. Ama ölü olurduk. Zorluğu da sevmeseydik, yaşamı nasıl sevebilirdik? (İkinci Bölüm, Sonuç kısmından)
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?