SEYAHAT

İç Mekanlarda Huzurun Adı: Japandi

21 Nis 2021

Son zamanlarda sürekli değişen dekorasyon akımlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Japonların fonksiyonel dizaynını, İskandinavların zarif estetik anlayışını minimalizmin gölgesinde buluşturan Japandi dekorasyon trendi de bunlardan biri. Japandi aslında bir dekorasyon trendi olmaktan öte, yeni bir yaşam felsefesi olmaya aday. Dilerseniz gün geçtikçe daha çok karşımıza çıkan bu dekorasyon trendini nasıl uygulayacağınıza hep birlikte göz atalım.

2 Bardak

null

Son dönemde yükselişte olan Japandi stili, uzmanlara göre bu yılın gözdesi olacak gibi duruyor. Japon ve İskandinav tarzının birleşiminden oluşan  bir trend olarak tanımlanıyor Japandi. Japonya ve İskandinavya'nın pek ortak noktası olmadığını düşünebilirsiniz ancak ev tasarımı söz konusu olduğunda, tahmin ettiğinizden çok daha benzer olduklarını söyleyebiliriz. Üstelik sadece trend demek eksik kalır çünkü aynı zamanda bir yaşam felsefesini de ifade ediyor bu stil. Her iki dünyanın da en iyisini elde etmek için Japon dekorunun zarafetini korurken, sıcak dokular ve yumuşak parçalarla İskandinav tasarımının rahatlığından yararlanılıyor. Japandi dekorasyonunun minimalist tarza eklediği sıcaklık ve rahatlığı görünce, iç mekanların neden vazgeçilmezi olduğunu anlamamak mümkün değil. Evinde Zen benzeri bir sakinliği, İskandinav sıcaklığı ile birleştirmek isteyenlere için Japandi tarzınının iç mekanda kullanmaya yardımcı olacak bazı ipuçlarını derledik.

null

Doğadan Esinleniyor

Doğal lifler ve sürdürülebilir malzemeler Japandi dekorasyonunun temel unsurları arasında yer alıyor. Ahşabın doğal sıcaklığı hem Japon hem de İskandinav tasarımında bol bol kullanıldığı için Japandi dekorasyon stilinde de sıklıkla tercih ediliyor. Sade ahşap mobilyalar, bambu ev eşyaları ile bu sıcaklığı yakalamak mümkün. Görselliği artırmak isterseniz lekeli veya boyalı ahşaplar ve eğimli şekiller ile Japon tarzını daha ağırlıklı kullanabilirsiniz. Japandi'nin iç tasarımında, tercihen pişmiş toprak saksılardaki bitkiler doğayı içeriye taşımanın basit ve uygun maliyetli yolu olmakla birlikte ortama doğal bir canlılık katarak iç mekanı yumuşatmak için şans verebilirsiniz. Üstelik karbondioksit ve tozu azaltarak hava kalitesini de iyileştirirler. Böylece o sağlıklı İskandinav havasını taklit etmek için de mükemmel. Mesela bir bonsai ağacı ile hem yeşillik hem de Japon hissi katabilirsiniz.

null

Doğal Bir Atmosfer Sunuyor

Japandi renk şemaları bej, boz kahverengi gibi nötr, sessiz tonlara sahip. Bu yüzden, çok beyaz veya parlak herhangi bir renkten kaçınmalısınız. Buradaki amaç sakinleştirici, uyumlu bir atmosfer yaratmak. Ortama renk katmak isterseniz bunun yolu ise zıt renkleri bir arada kullanmaktan geçiyor. Bu nedenle soluk pembe, mavi, yeşil veya grinin yumuşak İskandinav tonlarını tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Japon iç mekanlarında sıklıkla görülen siyah, kömür grisi gibi daha koyu bir vurgu rengiyle de biraz zenginlik ekleyebilirsiniz. Her iki durumda da önemli olan sadelik ve doğadaki renklerden ilham alarak kullanmak.

null

Konforlu Aksesuarlar Tercih Ediliyor

Çok fazla dekoratif detay Japandi tarzında uygun görülmüyor. Ancak dekorasyonuna biraz sıcaklık ve ilgi katmak istiyorsanız, İskandinav ev konforunu yansıtan farklı dokulardaki yastık ve örtüleri kullanabilirsiniz. Her iki ulusun da tasarımı ardındaki felsefe, işlevselliğe dekorasyona göre öncelik veren aksesuarları gerektiriyor. Seramik sofra takımları ve birkaç kitap yardımıyla bu felsefeyi yaşam alanınıza yansıtabilirsiniz. Ayrıca Japondi tarzındaki şekiller ve dokuları aksesuarlarla da kullanabilirsiniz. Aynalar, resim çerçeveleri, masa lambaları, vazolar ve hatta özenle seçilmiş sanat eserleri bir odanın görünümünü ve hissini değiştirebilir. Dilerseniz küçük bir eşya değişikliği ile dilerseniz duvar rengiyle bu stili evde uygulayabilirsiniz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?