pexels
WELLNESS

Herkes İçin Bir Meditasyon Türü Var!

09 Kas 2022

Hepimiz, gündelik yaşantımızda bizi strese sokacak durumlarla karşılaşabiliyoruz. İş, okul, ekonomi, sınav, geçinme dertleriyle uğraşırken bir bakmışız ki artık içimizin şişmesinden davul gibi olmuşuz. Kaygı artmış, stres artmış, düşünceler artmış… Peki bunlardan arınmak için ne yapıyoruz? Sadece psikolog veya psikiyatrist seansları dışında kendimizi nasıl rahatlatıyoruz? Bazı kişiler meditasyondan hoşlanmaz ve meditasyonun sadece ‘ımmm’ sesinden ibaret olduğunu düşünür ancak yanılır. Aslında herkes için meditasyon türü mevcuttur. Bu yazımızda kendinizi bulabileceğiniz meditasyon türlerini sizler için derledik.

pexels
Mental sağlığımız bizler için oldukça önemlidir ve düşüncelerimizi ve davranışlarımızı direkt olarak etkilemektedir. Bu yüzden mental sağlığımız, yaşam kalitemiz üzerinde ciddi bir öneme sahiptir. Mental sağlığımız fiziksel sağlığımızı da etkilemektedir. Mental sağlığımızda bir bozukluk yaşanması vücut ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları ve uyku bozukluklarına neden olabilmektedir. Durum böyle olunca medikal destek ve spor dışında, stresi azaltmak için bir de meditasyon yöntemi kullanılmaktadır. 
Meditasyon kelime olarak “derin düşünme” anlamına gelmektedir ve uzun yıllardan beri manevi olarak rahatlamak, arınmak için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle Doğu ülkelerinde; Çin, Tibet, Hindistan ve Japonya’da çeşitli teknikler kullanılarak yapılmakta, köklü ve bilinç açıcı bir teknik olarak kabul edilmektedir.

pexels
Tüm meditasyon teknikleri, gündelik bilinç halinin gerçek farkındalığa dönüştürülmesini sağlayan manevi bir aracı yöntem olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntemin amacı; şimdiye kadar yaşanmış olan şeyleri geride bırakıp; beklentilerden, yaşanmışlıklardan ve gelecekle ilgili planlardan meditasyon ile arınmaktır. 
Çoğumuzun bildiğinin aksine, sakin oturma teknikleriyle uygulanan pasif (sadece zihinsel anlamda) olan meditasyon tekniği dışında sesli konuşmalar ve müzik eşliğinde dikkati toplamayı sağlayan, bedensel hareketlerle yapılan aktif meditasyon teknikleri de vardır.


pexels
Transandantal Meditasyon

Spiritüel bir meditasyon formu olan transandantal meditasyonun amacı, varoluş halinin bir üst seviyesine ulaşmak ve yükselmektir. Özel bir yaşam tarzı değişikliği gerektirmediği ve bir inanç sistemi olmadığı için her inançtan ya da hayat görüşünden insanın kolayca yapabileceği mekanik işleyen bir meditasyon çeşitidir.

pexels
Ses Banyosu
 
Ses banyosu, temizleme ve iyileştirme gücüne sahip seslere ve titreşimlere derinlemesine dalma yöntemidir. Derin bir rahatlama ve meditasyon yoluyla kendini keşfetmenize yaramaktadır. Ses banyosu ruhunuzu temizler ve dengenizi yeniden sağlamanıza yardımcı olur. Bu, ses ve titreşimin muazzam gücünden kaynaklanmaktadır. Ses, duygularımız ve sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bizi mutlu, enerjik ve rahat hissettirmektedir.
Ses banyosu sırasında, kişiyi derin bir huzur ve sükûnet duygusu sarmaktadır. Ses banyosunda; Tibet çanağı, Kristal Tibet çanağı, gong, rüzgâr çanı, davul ve akort çatalı kullanılmaktadır.

pexels
Meditatif Ritim

5 farklı bölümden oluşan bu meditasyon türünde, her bölümde farklı dinamikte ve tonlarda müzik kullanılmaktadır. Her bölümdeki nefes kullanımı, bedenin farklı bölgelerindeki enerji akışını serbest bırakmaya yönelik olarak değişiklik göstermektedir. Bedeni kendi olağan akışında serbest bırakmak, müziğin ritmi ile birleştiğinde, beden üzerindeki gerilimler azalmaya başlamaktadır. Nefesin akışı ile birleşmesi, meditasyonun farklı bölümlerinde farklı duyguların dışa vurumu kolaylaştırmaktadır. Böylece kişinin bedensel, zihinsel ya da ruhsal gerilimlerin ortadan kalkması kolaylaşmaktadır.

pexels
Zen Meditasyonu

Zen meditasyonu bir diğer adıyla, Zazen meditasyonu ile zihin yorgunluktan arınır ve rahatlar. Spesifik olarak dik oturulması gerekmektedir. Dik oturma pozisyonunda zihni kendi haline bırakıp nefese odaklanılarak varlık ve uyanıklık duygusu beslenmeye ve büyütülmeye çalışılmaktadır. Zihnimizde fazlalık yaratan düşüncelerden arınmak, ruhu dinç tutmak ve daha net bir düşünce yapısı için oldukça etkili bir yöntemdir.

pexels
Trataka Meditasyonu

Mum meditasyonu olarak da bilinen Trataka meditasyonu, karanlık bir ortamdaki mum ışığına ya da beyaz bir duvardaki lekeye odaklanmak gibi çeşitlerle kullanılmaktadır. Yaygın olarak tercih edilme amacı; zihni boşaltmak, odaklanmayı güçlendirmek ve dikkat dağınıklığını önlemektir.

pexels
Mantra Meditasyonu 

Mantra meditasyonu seçilen bir hece, bir kelime veya bir söze odaklanıp sürekli onu tekrarlamaktır. Bu meditasyon; zihin kontrolü ve odaklanmak için kullanılmaktadır.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?