Pexels
BUSINESS

Girişimciliğinizi Geliştirmek İçin Okumanız Gereken Eserler

01 Ağu 2023

21. yüzyılın karmaşık ve hızla dönüşen dünyasında, geleceği ön görebilmek ve fırsatları mümkün olan en kısa zamanda değerlendirebilmek oldukça önemli. Sektörel gelişmeleri yakından takip etmek, gerektiğinde risk alabilmek ve yeni atılımlar gerçekleştirmek olarak kısaca tanımlayabileceğimiz girişimcilik, statik bir bakış açısından ziyade geliştirilebilecek bir yetenekler ve beceriler seti. Bugünkü öneri listemizde, girişimciliğinizi geliştirmeye yardımcı olacak eserleri sizin için derledik.

Yalın Startup
Yalın Startup

Silikon Vadisi’nde nam salmış Amerikalı girişimcilerden olan Eric Ries’in Yalın Startup (ing. The Lean Startup, 2011), girişimcilerin başvurması gereken eserlerin başında yer alıyor. Yapılandırılmamış startup girişimlerinin birçoğunun başarısız olduğu düşünülürse, Ries’in startup’ı bilimsel bir çerçeveye oturtması daha da önem kazanıyor. Müşteri geri bildirimlerinin doğrulanmış ölçeklerle ele alınmasının startup başarısının ana etkeni olduğunu belirten Ries, girişimciliğin bilimsel bir bakış açısına sahip olmasını ve pazar araştırmasına dayalı olması gerektiğini belirtiyor.

Sıfırdan Bire – Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları
Sıfırdan Bire – Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları

Paypal’in kurucu ortaklarından ve Facebook’un ilk yatırımcılarından olan milyarder girişimci Peter Thiel’in New York Times Bestseller listesine giren kitabı Sıfırdan Bire (Zero to One, Notes on Startups or How To Build The Future, 2014), Thiel’in Standford Üniversitesi’nde startup üzerine verdiği derslerin notlarından oluşuyor. Thiel’in kendi yolculuğundan önemli yaşam dersleri ve ipuçları içeren kitap, başarıya giden yolda bilginin yanı sıra atılım yapmak için cesaretin de gerekli olduğunun altını çiziyor.

Crush It
Crush It

Belarus kökenli Amerikalı girişimci Gary Vaynerchuk, internetin ve sosyal medyanın gücünü aile işletmesi olan şarap üretimi ve ticaretiyle buluşturarak büyüyen, ve bugün blog yazılarıyla, podcastleriyle ve Youtube videolarıyla dünyaca tanınan bir isim. Vaynerchuk’un eseri Crush It (2009), 21. Yüzyılda kim olduğumuz ve ne yaptığımız arasında bir fark bulunmadığını belirtirken, tutkuların markalaşmada ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Kar eden başarılı bir markanın olmazsa olmazının sadık bir müşteri kitlesi olduğunu söyleyen Vaynerchuk, sattığınız ürün veya hizmetin gerçekte kim olduğunuzu göstermesi gerektiğini belirtiyor. Kısacası, otantik olmak ve tutkularınızı hikayeleştirmek ve işletmenize eklemlemek, sandığınızdan daha önemli olabilir. 

The Art of The Start
The Art of The Start

Japon asıllı Amerikan danışman Guy Kawasaki, iş dünyası ve pazarlama üzerine dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yazdığı yazılarla tanınıyor. Kawasaki’nin kitabı The Art of The Start (2004) ise girişimcilerin kesinlikle okuması gereken eserler arasında yer alıyor. Başlamanın bitirmenin yarısı olduğunu kabul edersek, iyi bir başlangıç başarılı bir girişimin olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Kitabın ana fikri ise, girişimin sizin kim olmak ve ne yapmak istediğinizden çok, müşterileriniz için ne yapabileceğiniz ile alakalı olması. Diğer bir deyişle, bir girişim kar elde etmeden önce, müşteri kitlesi için anlam yaratabilmeli. Bu anlamı bulduktan sonra ise daha teknik kısımlara, iş modellemesine ve planlamasına geçilmeli.

İşinizi Yeniden Keşfedin: Çalışma Şeklinizi Sonsuza Dek Değiştirin
İşinizi Yeniden Keşfedin: Çalışma Şeklinizi Sonsuza Dek Değiştirin

Basecamp kurucularından David Heinemeir Hansson ve Jason Fried’in ortak çalışması olan İşinizi Yeniden Keşfedin (Rework: Change The Way You Work Forever, 2010), çalışma şeklinin başarı için ne kadar önemli olduğunun altını çizerken, akıllı bir çalışma düzeninin ne olduğunu açıkça gösteriyor. Var olan paradigma her ne kadar girişimcilere her şeyi hesaba katmayı, teknik, kapsamlı ve detaylı bir şekilde çok çalışmayı öğütlese de, kitap bu yaklaşıma çok anlamlı bir alternatif sunuyor. Üretkenlik ve verimliliğin uzun saatler çalışmaktan ziyade, içsel mana ile alakalı olduğunu vurgulayan kitap, girişimcilere inandıkları değerleri tanımalarını, bu doğrultuda yaratmak istedikleri anlam için tutkuyla çalışmalarını, ve gerek kendilerine gerekse müşterilere otantik olmalarını salık veriyor.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?