Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
wikimedia commons
BİYOGRAFİ

Gelir Eşitsizliğine Meydan Okuyan Bir Suçlu: Ishikawa Goemon

28 Mar 2023

Gelir dağılımının eşitsizliği yalnızca günümüzün değil, her dönemin en büyük problemlerinden biri olmuştur. Dönem fark etmeksizin zenginin cebi her geçen gün daha da dolarken fakirin karnını doyurmak için ekmek bulması bile zordur. Bu adaletsizliğin karşısında durmak isteyenler olsa da yaptıkları eylemler kalıcı çözümler getirmedi. Bazıları da çözümü “zenginden alıp fakire vermekte” buldu. Japon kanun kaçağı Ishikawa Goemon da onlardan biriydi.

1558 ile 1594 yılları arasında yaşamış olan bir kanun kaçağıdır Ishikawa Goemon. Orta rütbeli bir samuray ailesinin oğlu olarak dünyaya gelir ve babasının ölümüne kadar iyi bir hayat sürer. Ancak babası bir suikasta kurban gidince intikam yemini eden Goemon, sonrasında bu emelini gerçekleştirebilmek için yaşlı bir dövüş sanatları ustasından ninjutsu eğitimi alır. Ancak ustasının karısı ile yasak bir aşk yaşamaya başladığı ortaya çıkınca mecburen tası tarağı toplar ve şehri terk eder. Tabii, giderken ustasına son armağanını da bırakmadan edemez ve onun en değerli kılıçlarından birini çalıp yanında götürür. Bu Goemon’un işlediği ilk suç olarak bilinir, sonrasında da zaten icraatlarının devamı gelir.

google görseller
Önce Kansai bölgesine giderek burada bir hırsızlık çetesi kurar ve başlarına geçer. Babasının Shogunluk tarafından öldürüldüğünü bildiği için yönetimin otoritesine karşı gelmekte bir beis görmez; varlıklı toprak beylerini, zengin tüccarları ve kesesini fazlaca doldurmuş din adamlarını soyar ve onlardan çaldığı paraları ve malları fakir köylülerle paylaşır. Bir nevi o dönemin Robin Hood’u gibidir anlayacağınız Goemon; zenginden çalar ve fakirlere bağışlar. Tabii, kendince adaletsiz gördüğü bir düzene başkaldırırken ne yazık ki doğru olmayan yollara başvurarak bulunduğu çevrede kötü bir ün kazanır. İşlediği suçlar yüzünden insanların ondan korktuğu ve ters düşmekten fazlaca çekindiği biri haline gelir Goemon.

google görseller
O bu eylemlerine devam ettikçe yönetimdekiler de günden güne Goemon’a bilenmeye başlarlar. Onu yakalamak için Hükümdar Toyotomi Hideyoshi’nin verdiği emirle askerler evini basar ancak kendisi o esnada evde olmadığı için müdahale edebilmesinin imkanı yoktur. Askerler karısını oracıkta öldürür, bebek yaştaki oğlu ise esir alınıp Toyotomi Hideyoshi’nin kalesine getirilir. Eve geldiğinde karısının cansız bedeniyle karşılaşan Goemon, bu cinayetin arkasında hükümdarın olduğunu anlayınca ona suikast düzenlemek üzere hükümdarın kalesine sızar.

Gelin görün ki bu girişim başarısız olur ve Goemon yakalanır. Oğlu ile birlikte kaynar kazana atılarak infaz edilmesine karar verilir. Kucağındaki oğluyla birlikte kazana atılan Goemon, ölmek üzere olduğu anlarda bile bebeğini hayatta tutmak için var gücüyle onu havaya kaldırmaya ve kazana düşüp yanmasını engellemeye çalışır. Bu esnada hükümdar da olan biteni izlemektedir ve Goemon’un evladını hayatta tutma çabasından etkilenip bebeğin canını bağışlar. Bebek kurtulur ancak Goemon o kazanın içinde yanarak can verir.

google görseller
Goemon’un mezarı günümüzde Japonya’nın en büyük şehri olan Kyoto’daki Daiun’un tapınağında bulunuyor. Bununla ilgili sizlere bir ilginç bilgi daha verelim; kazan şeklindeki geleneksel Japon küvetlerini daha önce filmlerde, dizilerde, video oyunlarında ya da Japon çizgi filmleri olan animelerde bir ihtimal görmüşsünüzdür. İşte o küvetler de Goemon’a ithafen “Goemonburo” yani “Goemon Küveti” olarak adlandırılıyor.

Kendisinin adalete karşı suçla iç içe geçen yaşamı tahmin edeceğiniz üzere pek çok esere de konu olmuş durumda. Kendince yaptığı bu düzene meydan okuma tavrı, onun fakir insanlara yardım etmesine yardımcı olsa da ne yazık ki ömrünün acı bir şekilde sonlanmasına da vesile olmuş. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, sizce Goemon davasında haklı mıydı? Yorumlarda buluşalım.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?