Önümüzdeki 5 gün boyunca
SPOR

Gardınızı Alın: Konumuz Eskrim

16 Eyl 2022

Baştan uyaralım, bu yazımızda düellolar kaçınılmazdır ve bu düellolarımızda da “en Garde!” nidalarımız dolu olacaktır... Çünkü konumuz asil bir geçmişe sahip “Eskrim sporu”. Kılıçlarımızla, rakibimizi hem zarafetle hem de karşı konulamaz ataklarımızla nakavt ettiğimiz bu sporun tarihi neymiş, nasıl yapılırmış öğrenirken; sporu yapabilmek için neler kullanmalıymışız hepsini konuşacağız!

Yine bir antik zamanlara köklenen sporumuz daha... Ee tabii, konu kılıç kullanımı olunca elbette ki tarihi olarak oldukça geriye gitmemiz gerekecek. Bu nedenle; sizlere eskrim sporunun tarihinden detaylıca bahsetmeden önce, bu spor neymiş sorusunun cevabını vereceğiz ki hemen ardından detaylarımıza geçebilelim.
 
Zarafetin ve stratejik hamlelerin eksik olmadığı Eskrim sporumuz, bizce izlemesi oldukça zevkli sporlardan birisidir. Temel olarak iki eskrimci arasında, kılıç kullanılarak oynanılan bir spordur. Eskrim sporcularımız; refleksleriyle, hamle hesaplama becerileriyle ve stratejileriyle öne çıkarak bu onurlu sporumuzu bizlere sunarlar. Sporumuzda, oyuncularımızın “hücum” ve “savunma” hamlelerini yaparken uyması gereken kurallar ve düzenlemeler mevcuttur. 

Sonuçta resmi ve bir o kadar da ilginç bir spor dalı olduğundan gerekli birtakım düzenlemeleri, kuralları ya da yönetici organları bulunmak zorunda, değil mi? Eskrim sporunda bu kural ve düzenlemeler bol bol mevcut! Sebebiyse şu; eskrim, üç farklı silah grubuyla oynanıyor. Bu üç farklı silahın da hepsinin kendine ait kullanımları ve kuralları vardır. Karışık gibi görünüyor değil mi? Ama oldukça düzenli aslında.
 
Herhangi bir eskrim karşılaşmasını şöyle bir anlatacak olursak; asıl amacın, kullanılan kılıcın ucunun diğer oyuncuya dokunmasını sağlamak olduğunu söyleyebiliriz. Bunu da sporcularımız oldukça çabuk yapmalı ki, karşı oyuncu yeterli puanı toplayamadan galibiyeti getirecek puanları toplayabilsin. Tabii kullanılan silaha göre, rakibin vücudunda dokunmamız gereken alan da değişebiliyor. Sporcular da kılıca göre belirlenmiş hedef noktalarına kılıçlarını değdirerek puan kazanırlar.

Amacı anladıysak ve az çok bir eskrim karşılaşması nasıl gerçekleşiyor anladıysak; o zaman eskrim tarihine, ardından da eskrim dünyasına girişimizi yapabiliriz!

Hemen tarihlerimizi çok gerilere ayarlıyoruz. Antik Mısır ve Antik Yunan kentlerinde yaptığımız kısa seyahatte bir de ne görelim? Kılıçlarla yapılan düellolar mı dersiniz, yeni kılıç teknikleri mi dersiniz... Çok büyük ihtimalle o dönemin sosyal hayatında “Kanka şu hareketi yapabilir misin?” diyen hırslı gym insanlarımızın ataları, kılıçla uğraşıyor olmalı diye düşünüyoruz. 
 
Kılıcı düellolar ve savaşlar için kullanan Mısırlılardan sonra, bu aktiviteyi bayağı popüler hâline getiren Antik Yunanlılar; kılıcı hem siviller arasında hem de askeri bağlamda kullandılar. Yunanlıları bilirsiniz, öğrenmek istiyorsanız hoop, sizi “akademia”ya yönlendiriverirler. İşte bu noktada da eskrim sporumuzun tarihi neyle başlıyor tahmin edin? Antik Yunandaki ilk eskrim okullarıyla tabii ki!

Bununla beraber henüz bir aktivite olan eskrimimizin, yepyeni stillerle dolu upuzun yolculuğu başlıyor. Çok çok sonraları, eskrimin ilk kez öne atıldığı pratiklerin İspanya’da yapıldığını görüyoruz. İspanyol yazarların eskrimle alakalı birçok kitabı olduğu görülüyor. 18. yüzyıla geldiğimizde ise modern eskrim sporunun temellerini atan kişilerin İspanyol değil, İtalyan olduğunu görüyoruz.
 
1763 yılında Domenico Angelo; modern eskrim için en temel hamlesini yapıyor. Bir eskrim okulu açmak... “Eee, bunu Yunanlılar da yapmıştı. Farkı ne?” diye soracak olursanız da farkı şu; Domenico Angelo, açtığı okulun ardından bir de kurallar belirlemişti. Spor için kural gereklidir değil mi? İşte size kural, bu noktadan sonra artık modern eskrim konuşuyor!

Angelo’nun okulu sadece kurallar belirlemekle de kalmıyordu. Aynı zamanda okul, öğrencilerine rakibi yenmek için nasıl kılıç kullanılabilir onu öğretiyordu. Tabii bunları öğretirken de dövüşün kontrolünü ele geçirmek adına silah kullanımına ve ayak hareketlerine dikkat çekiyordu.
 
Tamamen yenilikçi olan bu okul ve Angelo’nun getirdiği kuralların kitlelerce ilgi çekmesinden sonraysa 1891 yılındaki önemli gelişmemize geçiyoruz.
 
1891 yılında en eski eskrim organizasyonlarından biri kuruluyor: “The Amatour Fencers League of Amerika.” Yani Amerikan Amatör Eskrimciler Ligi, AFLA.

Şampiyonlardan düellolara akıp giden serüvenimiz 1931 yılında bir kez daha şekil değiştiriyor. Bu sefer de tahmin edersiniz ki; eskrimin gerçek ve resmi bir spor olduğunun göstergesi olan standart kurallar koyuluyor. Flöre, sabre (kılıç) ve épée adındaki silahlarımız da bu noktada ortaya çıkıyor. Sonrasındaysa 1836 yılında olimpik bir düzeye ulaşıyor sporumuz...
 
Upuzun bir tarihten çıkabildiysek, şimdi genel olarak sporumuzda neler dönüyormuş bir bakalım.

Eskrim sporunda kullanılan malzemelerimizle başlıyoruz. Burada bahsettiğimiz kılıçlarımız devreye giriyor işte; bu kılıçlar épée, foil ve sabre adında üç kılıçtır. Bu üç farklı kılıç, aynı zamanda başta da bahsettiğimiz gibi eskrimin üç ayrı tekniğini içerir. Kılıçlarımızın yanındaki en önemli şey de tabii ki kıyafetimizdir diyeceğiz. Eskrim, kendine ait kıyafeti bulunan bir spordur. Ama bu kıyafetler sadece tişört ve şorttan ibaret değildir. Düellolarda kılıç kullanıldığı için ve rakibe bu kılıçları değdirmek önemli olduğu için, koruyucu bir kıyafet giyerler. Aynı zamanda başlıkları, maskeleri vardır. Aynı şekilde elleri korumak için de eldivenler giyerler. 
Kılıcımızı alıp kendimizi iyice koruduysak, geliyoruz hamlelerimize! Burada okuyucularımıza tekrar sesleniyorum; Gardınızı alın! En Garde!

Atak: Temel bir eskrim tekniğidir. Eskrimcilerimiz, bu hamleyi rakibine saldırı ilan etmek için başlatır. Aynı zamanda eskrimciye geçerli alanda dokunmak için onu koluyla ittiği harekettir. Kılıç kullanıldığı zaman, “kesme” hareketi atak olarak adlandırılır. 
 
Riposte (Karşılık Vermek): Savunmadan sonra yapılan bir tekniktir. Yani olay, karşı taraf saldırdıktan ve saldırısı geri teptikten sonra ona karşılık verilmesi.
 
Feint (Çalım): Rakip eskrimciyi kışkırtmak adına yapılan hareketlerdir. 
 
Lunge (Hamle): Oyuncu, ön bacağını hafif tekme ile iterek, uzatır. Bu hareketten sonra ise vücudu arka bacağıyla ileri itebilir. 
 
Beat Atak: Bu atağımızda da rakibimize karşı hedef alanları vurmayı amaçlıyoruz desek doğru olur. 

Anlayacağınız üzere, eskrimdeki genel hamleler de böyledir. Hız, çeviklik ve kuvvetle bu hamleleri yerine getirmeye çalışan sporcularımız başlarda zor anlar yaşamışlar. Ama bu zorluğun sebebi hamlelerin zor olmasından değil, hamleleri saymanın zor olmasından kaynaklanıyor. Bunun bir çözümü olarak da eskrim sporu için elektrikli bir sinyal düzeneği kuruluyor. Flöre ve épée ile hamleler yapılırken bu hamlelerin yapılıp yapılmadığından emin olunuyor böylece.
 
Tarihinden, malzemelerinden ve çok çok temel olarak oynanışından sonra da sizleri, eskrim sporunda şampiyon olmuş birtakım ismi takdim ederek uğurluyorum.
 

1988 Olimpiyatlarında takım etkinliğinde altın, bireysel karşılaşmalardaysa bronz madalya kazanmış Alexandr Romankov, aynı zamanda 1974 ve 76 yıllarında Dünya Kupası’nı kazandı. 1973 yılından 1983’e kadar bireysel etkinliklerde, 1981’den 89’a kadarsa takım etkinliklerinde dünya şampiyonu oldu. Sonraki yıllarında ise hem bireysel hem de takım karşılaşmalarında kazandığı dünya şampiyonluğuyla yetenekleri kanıtlamış bir sporcumuz kendisi.
 
Valentina Vezzali, Avrupa şampiyonalarında 5 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla ödüllere doymayarak eskrim tarihine geçen isimlerden biri oldu. Dünya şampiyonasında da yine aynı ödül yağmuruyla 6 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalya sahibi oluyor. Onun için gururla gayet başarılı bir sporcumuz diyebiliriz.

Jerzy Pawlowski de silahı sabre (kılıç) olan solak bir sporcumuzdu. Dünya şampiyonasında 4 altın madalya ve 2 bronz madalyanın sahibi olarak başarılarını dünyaya gösteren isimler arasında yerini alıyor.
 
 

Bütün başarılı isimleriyle ve kılıç stilleriyle, eskrim sporu bizim gayet ilgimizi çeken bir spor. Eğer siz de kılıcın zarafetini tatmak istiyorsanız, eskrim dünyasına bir göz atmayı unutmayın!

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?