https://upload.wikimedia.org/
BİYOGRAFİ Tarih

Florence Nightingale Hakkındaki İlgi Çekici Gerçekler

26 Tem 2023

Viktorya Dönemi Britanya’sının en ünlü isimlerinden biri. Geleneksel kadın rollerine karşı kararlı duruşuyla hastane ve hemşirelik kurumuna yönelik tutumların dönüşümünde büyük rol oynayan sosyal reformcu bir isim. Modern hemşireliğin kurucusu. Bugün burada, “Lambalı Kadın” Florence Nightingale’in uzun hayatından bazı önemli kesitleri ve ilgi çekici gerçekleri öğrenmek için toplanmış bulunuyoruz. O halde buyrun.

https://anmf-website-assets.s3.ap-southeast-2.amazonaws.com/
Rahat bir çocukluk

12 Mayıs 1820 yılında, Floransa’da doğan Nightingale, doğduğu şehrin adını almıştır. Üst-orta sınıf bir aileye mensuptur. Zengin bir toprak sahibinin iki kızından biridir. Çocukluğu boyunca ayrıcalıklı yetiştirilme tarzının tadını çıkarmıştır. 

https://www.kcl.ac.uk/
Bilime ve matematiğe ilgili bir çocuk

Florence, küçük yaşlardan itibaren bilime ve matematiğe ilgi duymaya başlar. Öğretmeni, babasıdır. Kız kardeşler, babaları tarafından evde eğitilirler. Modern dilleri, felsefeyi ve klasikleri babalarından öğrenirler.  

Düzenli ve titiz bir kız olan Florence, deniz kabuğu koleksiyonu yapıp bunu çeşitli tablolar ve çizelgelerle kayıt altına alır. Kız kardeşinin söylediğine göre Florence matematikle çok derinden ilgilidir. 

1837 yılında ailece çıktıkları Avrupa seyahati sırasında Forence, gezip gördüğü yerlerdeki nüfus istatistikleri, hayır kurumları ve hastaneler hakkında o kadar ayrıntılı notlar tutmuştur ki onun bu durumu diğer aile üyelerinin canını sıkacak düzeye varmıştır. 

https://www.rcn.org.uk/
Kararlı, inatçı ve tuttuğunu koparan bir genç kız

Florence, başkalarına yardım etmesi için Tanrı’dan bir çağrı aldığına inanır. 
Varlıklı, zeki ve güzel bir genç kadın olarak hemşirelik eğitimi almak istediğini ailesiyle paylaştığında ailesi adeta şok olur. Ancak hizmetkarlara ve işçi sınıfına uygun olabilecek bir meslek için kızlarını desteklemeyi kesinlikle reddederler. Onlara göre Florence asla hemşire olmamalı, bunun yerine oturup iyi bir evlilik yapmayı beklemelidir.  

Florence ise düşünceleriyle geleneksel kalıpların ötesine çoktan geçmiştir. Ayrıca Tanrı’nın çağrısına olan inancı, herhangi bir romantik ilişki içine girmesini de engeller. Hiçbir şeyin hemşirelik işinin önüne geçmesine izin verememekte kararlıdır. Kendini bir eylem insanı olarak tanımlar. Pasif kalmayı reddeder. 

Florence bir sene sonra, 1838 tarihinde kendini annesine kabul ettirmeyi başarır. Aile nihayet yumuşar ve onun Almanya’da eğitim almasına izin verirler. 

https://i0.wp.com/imss.org/
Lambalı Kadın’ın hikayesi

Florence Nightingale, Kırım Savaşı’nda yaptıklarıyla adından sıkça söz ettirir. 1853-1856 yıllarında Osmanlı-Rus arasında gerçekleşen savaş sırasında, idaresi altındaki hemşirelerle birlikte savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakım hizmetlerini üstlenir. Bunun için Üsküdar’da bulunan Selimiye Kışlası’ndaki hastaneye gelir. İlk kez bir kadın resmi olarak orduya hizmet etmektedir. Hemşire Florence Nightingale burada pek çok hasta ve yaralıya şifa olur. 

Savaş koşullarının sebep olduğu kolera salgını sırasında yaralı askerlerin arasında dolaşırken elinde sürekli bir lamba taşır. Bu yüzden askerler ona “Lambalı Kadın” ismini takarlar. 

Florence Nightingale’in Kırım Savaşı sırasında hastalara baktığını gösteren bir fotoğrafının The Times’ta yayınlanmasının ve derginin onu “yardımcı melek” olarak lanse etmesinin ardından Lambalı Kadın ünlenir. Artık o, herkesin bildiği bir isimdir. Hayran mektupları bile almaya başlar. Lambalı Kadın resimleri, çantaların ve bilumum hediyelik eşyaların üzerine basılır. 

https://www.historic-uk.com/
Çığır açıcı araştırmalar, şok edici istatistikler

Nightingale, hastalıklarla ilgili çeşitli istatistikleri ortaya çıkaran bir soruşturma başlatır.

Kraliçe Victoria'nın desteğiyle hükümeti, ordunun sağlığını araştırmak için bir Kraliyet Komisyonu kurmaya ikna eder. Yapılan araştırmalar neticesinde bazı inanılmaz istatistikler ortaya çıkar. 18.000 ölümden 16.000'i savaş yaralarından değil, hastalıklardan kaynaklanmaktadır!

Florence, çalışmaların sonuçlarını ilgililere ve İngiliz kamuoyuna, tabiri caizse kafalarına vura vura, gösterir. Kendi ifadesiyle; “Kulakları aracılığıyla beyinlerine sokamadığımızı gözleri aracılığıyla ileteceğiz.”

https://thewfy.com/
Hemşire klişesinin yerle bir oluşu 

Florence’in yaşadığı dönemde hemşireler ciddiye alınmaz. Adeta bir şaka figürüne dönüşmüş durumdadırlar. Nightingale bu algıyı değiştirmeyi başarır. Müthiş bir iştir bu…

Florence Kırım’dan döndüğünde hemşireliği dönüştürür. Eli, yüksek mevkilerdeki bazı insanlara uzanabilmektedir. Bu bağlantılarından yararlanır ve yapmak istediklerini hayata geçirir.

https://cdn.kobo.com/
Yayınları olan bir hemşire

Florence Nightingale mesleğiyle ilgili fikirlerini halka kitaplar aracılığıyla arz eder. 1859’da “Hemşirelik Üzerine Notlar”’ı ve “Hastane Notları”nı yayınlar ve 1860 yılında kendi adına bir hemşirelik okulu açarak profesyonel hemşirelik vakfının temellerini atmış olur. 
Hemşireliği saygın bir kariyer yolu haline getirmek için kampanyalar yürütür.

Ayrıca hastanelerin daha temiz ve ferah mekanlara dönüştürülmesi için çok çalışır. Hastanelerin standartlarını iyileştirir. Tıbbi tedavinin yalnızca zenginler için bir tür lüks tüketim olarak görüldüğü bir çağda, yoksullar ve savunmasızlar için de tedavi standartlarını iyileştirmek için çırpınır. 

https://i.guim.co.uk/
Upuzun bir ömür

Nightingale, alışılmışın dışında uzun bir ömür sürer. Yaşamının son döneminde, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel bir bulaşıcı hastalık olan bruselladan mustariptir. Hastalığa rağmen çalışmaya ve üretmeye devam eder. 

Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur.
 
13 Ağustos 1910 tarihinde 90 yaşındayken, uykusunda huzur içinde ölür.

Westminster Abbey'de cenaze töreni teklifi akrabaları tarafından reddedilir. Bunun yerine Hampshire'da küçük bir kilise bahçesine gömülür.

Florence’nin doğum günü olan 12 Mayıs her yıl Uluslararası Hemşireler Günü olarak kutlanır. 

https://www.speakeasy-news.com/
Ömrünü, dünya çapında halk sağlığını iyileştirmeye adayan Florence Nightingale, hemşirelik mesleğini hak ettiği saygın yere ulaştırmak için hiç durmadan çalışmıştır. İçine doğduğu üst ekonomik sınıfın onun için yaratabileceği rahat ve kolay hayata sırt çevirip varlığını insanlığa adayabilecek çok az insan vardır bu dünyada. Florence Nightingale, onlardan biridir. Her daim aydınlığa işaret eden lambasıyla. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?