Google
KADIN KAFASI

Femidom: Kadın Kondomuna Hazır mıyız?

12 Haz 2023

Bugün birlikte kadınlar için çığır açan bir kavramdan bahsedeceğiz! Öyleyse soralım sizlere, “Femidom” diye bir şey duymuş muydunuz daha önce? Şayet duymadıysanız kulaklarınızı dört açın isteriz çünkü bugün “Kadın kondomunu nedir?” sorusuyla muhatap olacağız sevgili okurlar. E hadi öyleyse, cinsel ilişki esnasında istenmedik durumlardan korunma yollarına farklı bir alternatif sunan femidomu birlikte keşfedelim.

3 Bardak
Cinsellik, hepimizin aşina olduğu bir konu doğrusu. Kimimiz için ulaşması zorlu kimimiz için de erişmesi oldukça kolay olan bu doğal aktiviteyi, gerçekleştirmesi ayrı gerçekleştirememesi ayrı bir dert doğrusu. Evet seks yapmak iyi hoş, buna hiçbir lafımız yok. Fakat seks esnasında gözümüzü karartıp aldığımız risklerin de epeyce fazla olduğu yadsınamaz bir gerçek. Belli ki zaten bu gerçekler asla yadsınmamış ve cinsellik esnasında oluşması muhtemel olan risklerin en aza indirgenmesi için uzmanlar tarafından çeşitli korunma yolları geliştirilmiş.

Pinterest
Peki öyleyse, asıl konumuza geçmeden önce seks esnasında neden korunmamız gerektiğinden bahsedelim. Seks sırasında muhatap olduğumuz belli başlı risklerin varlığından az önce bahsetmiştik. Bu risklere değinecek olursak; cinsel yolla bulaşan hastalıklardan tutun, istenmeyen gebeliğe kadar uzanan bir risk skalasından bahsetmek mümkün. Yalnızca keyfi ve fiziksel ihtiyaç kapsamında yapılan sekslerde, bu tarz risklerle muhatap olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğu göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek. Özellikle çok partnerli bireylerin cinsel hastalık riski ile karşı karşıya kalması, şayet seks esnasında korunma tercih edilmiyorsa oldukça olası. Bunu takiben hiçbir korunma alternatifinin tercih edilmediği sekslerde, erkek bireyin kadının içine boşalması ihtimali de son derece yüksekken, istenmeyen bir gebeliğe davetiye çıkarmak neredeyse kaçınılmaz. İşte tüm bu durumları düşündüğümüz zaman güvenli bir cinsel birliktelik için korunma alternatiflerini tercih edecek bir bilince sahip olmak son derece büyük bir önem arz ediyor.

Seks yaparken beklenmedik ve istenmedik durumlardan korunma yolları denildiği zaman akla gelen ilk şeyin prezervatif olduğu bir gerçek. Erkeğin penisine takılmasının ardından penetrasyonun gerçekleştirildiği prezervatif kullanımı, seks esnasında meydana gelebilecek istenmeyen gelişmelerin önüne alabilmek için en çok tercih edilen bariyer yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra kadının oral yolla kullandığı doğum kontrol hapları ise tam anlamıyla adına hizmet eden bir korunma yöntemi sunuyor. Doğum kontrol haplarının düzenli kullanımı sayesinde cinsel birliktelikte meydana gelebilecek istenmeyen gebelikler önlenebiliyor ve bu yöntem, özellikle evli çiftler arasında oldukça rağbet görüyor.

Cinsel ilişki esnasında kullanılabilecek genel korunma yöntemleri elbette ki bu iki alternatifle sınırlı değil. Kondom ve doğum kontrol hapı kullanımının yanı sıra deri altı kapsülleri, aylık iğneler ve sperm yok ediciler gibi doktor kontrolünde kullanılması gereken alternatifler de mevcut durumda. Fakat tüm bunlara ek olarak, tercih edilmeyi bırakın neredeyse hiç bilinmeyen bir korunma yöntemi daha mevcut. Evet, nihayet içeriğimizin ana konusundan bahsedebiliriz sevgili okurlar. Uzmanlar femidom diyor bu korunma sistemine ve kendileri, halk arasında kadın kondomu olarak biliniyor…
 

Kadın prezervatifi olarak da anılan femidom, doğum kontrolü ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapsamında güvenli bir kalkan oluşturma yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapı olarak sıradan bir prezervatifi andıran femidomun, yaklaşık olarak 15 cm’lik -bazı kaynaklara göre 17-18 cm’lik- boya sahip olan bir kese şeklinde olduğunu söylemek mümkün. Femidomun kullanımı ise oldukça kolay. Cinsel ilişki öncesinden kadının kendi vajinasının içine yerleştirdiği femidomun kapalı ucunun, iç tarafta bulunması gerekiyor. Açık ucunun ise dışarıda olacak şekilde yerleştirilmesi gerekiyorken, söz konusu kondomun her iki ucunda da sert olmasına karşılık kolayca bükülebilen halkalar bulunuyor.

Google
Kapalı tarafta bulunan halkanın görevi kondomun içeride kalmasını sağlamakken, açık uçlu tarafın görevi ise perine bölgesi denilen, kadınlardaki anüs ve vajina arasındaki bölge ile birlikte erkeklerdeki penis kökü bölgesini korumaya yarıyor. Bunların yanı sıra söz konusu halkalar, kondomun vajina içine kaçmasını da engelliyor. Vajina içine yerleştirildikten sonra yumuşama ve bütünleşme eğilimi gösteren femidomun iç kısmı, silikon bir kayganlaştırıcıyla da kaplı. Yerleştirme işleminin ardından kondom vajina duvarına yapışıyor. Kullanımı gayet kolay olan femidomun, %99 etkili olan erkek prezervatiflerine kıyasla %95 oranında etkiye sahip olduğu uzmanların gözlemleri arasında yer alıyor. 
Ülkemizde çok bilinmese bile 1990’lı yıllarda üretilmeye başlanan Femidom, 2005 yılında bazı ülkelerde piyasaya sürülmüş durumda. Fakat kadınların femidoma olan farkındalığı ele alındığı zaman bu korunma bariyerinin, çok da popüler olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Neredeyse hiç bilinmeyen femidomu kullanan kadınlar, yapılan araştırmalara göre kondomun vajina içine yerleşmesinin zor olduğunu ve ciddi bir rahatsızlık hissi verdiğini belirtmişler. Söz konusu araştırmaların yanı sıra femidomu deneyimleyen kullanıcılar, kondomu yakın gelecekte kullanmaıa tercih etmeyeceklerini de aktarmışlar. 

Google
Muhatap olduğumuz “Kadın kondomuna hazır mıyız?” sorusuna, tam da bu kısımdan cevap bulabiliriz aslında. Femidom kullanmanın, tampon ya da penetrasyon işleminden çok da farklı bir şey olmadığı aşikar. Fakat kondomu deneyimleyen kadınların yorumlarına baktığımız zaman günümüz kadınlarının, henüz bu tarz bir korunma alternatifine hazır olmadığını söylemek mümkün. Nedeni ise fikrimce, kadının kendi vücudunu keşfetmekten ve sınırlarını test etmekten korkuyor olduğu gerçeği sevgili okurlar. Kadının kendi içine bir şey sokuyor olduğu düşüncesinin ürpertici olduğu, tampon kullanım oranlarının, ped kullanım oranlarına nazaran oldukça düşük olmasından da anlaşılabilir doğrusu. Henüz tampon kullanımını normalleştiremeyen kadınların femidoma sıcak bakabilmesi biraz gerçeklik dışı olurdu şeklindeki düşüncemi de şöyle bırakmış olmak isterim. 
Fikrimce, uzunca bir süre doğum kontrol hapları ya da prezervatif kadar popüler olamayacak olan femidomu, kullanmasak bile en azından bilelim ve bu tarz bir alternatifin de varlığından haberdar olalım istedik. Umuyoruz ki kadınlar olarak bizlerden esirgenen fakat hakkımız olan her bilinci keşfetmeye, öğrenmeye ve gerekirse uygulamaya, dünden hazır olduğumuz günlerimiz olur.

Sevgilerimle… 
 
*İçerikte Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide’nin platformundan ve “Kadın Kondomu Farkındalığı ve Kullanımındaki Engeller” adlı makaleden faydalanılmıştır.

 
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?