unsplash.com
GASTRONOMİ

Et Marinasyonunun İncelikleri

05 Oca 2022

Bir eti tadarken kekiğin üzerine serpilmiş olmasıyla, içine işlemiş gibi olması arasındaki lezzet farkını algılıyorsunuzdur. Sanki etin doğalı buymuş gibi hissettiren, aromatik ve asit anlamında dengeli bir et yiyorsanız bilin ki marine edilmiş bir etle baş başasınız. Siz de hem lezzeti arttırmak hem de ete asidik bir düzenleme getirmek için marinasyondan taviz vermeyin, sevdiklerinizi lezzetin en iyisiyle buluşturun. Gelin marinasyon çeşitlerine, hangi etlere yapıldığına birlikte bakalım.

unsplash.com
Neden Marine Ediyoruz?
 
Taze ve dinlenmemiş et her zaman için sert olur. Ayrıca bazı bölümlerden çıkartılan etler de yapısı gereği sert olur. Kaslı dokudaki etler, örneğin buttan çıkartılmış bir et sürekli hareket halinde olan, çalışan bir bölüm olduğu için yumuşak olması beklenmez. Fakat bonfile, kontrfile veya antrkot gibi kısımlar yüzeye yakın olmadığı ve kaslı bir dokuda olmadığı için her zaman yumuşak olurlar. Zaten bu kısımlara yapılan marinasyon yalnızca asidite düzenleme amacıyla yapılır. Hem lezzet hem de yumuşaklık için bir dokunuşa gerek olmaz. Kısacası elinizde sert bir et varsa bir gün önceden müdahale etmeye başlayarak yumuşatabilirsiniz.
Ayrıca et seçerken nelere dikkat etmeliyiz merak ediyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.

unsplash.com
Elbette marine amaçları arasında eti yumuşatmanın yanı sıra lezzet katmak da asit düzenleme de bulunuyor. Kimi marine yöntemiyle baharatlı ve sarımsaklı bir gizli lezzet yaratabilirken kimi marine yöntemiyle isli bir barbekü lezzeti yaratabilirsiniz. Kuzu ya da oğlak gibi ağır et türleri için de lezzet yumuşaklığını bu yöntemle sağlayabilir, etin ağır kokusundan hoşlanmayanlar için bu yöntemle maskeleme yaratabilirsiniz.
Ayrıca belirtmekte fayda var, hangi marinasyon yöntemini seçerseniz seçin, etinize marine aracılarını döktükten sonra 10-15 dakika kadar ete masaj yaparsanız daha hızlı yumuşayacaktır. Vaktiniz yoksa buzdolabında bekletmek de elbette faydalı oluyor fakat masaj yöntemi eti lokum kıvamına yaklaştırıyor.

unsplash.com
Et Marinasyonuna Başlarken
 
Öncelikle etlerinizi yatay olarak koyabileceğiniz genişlikte cam bir kap bulmakla başlayın. Tüm etlerin aynı oranda marine olabilmesi için önemli bir detay bu. Ardından nasıl bir lezzet istediğinize karar verin. Taze baharatların yaratacağı özgün ve aromatik lezzeti mi tercih ediyorsunuz yoksa sarımsak gibi baskın bir tatla etin tadını bastırmak mı istiyorsunuz? Buna karar verdikten sonra etin asit dengesi meselesi devreye giriyor. Limon suyu, sirke ya da portakal, mandalina suyu gibi çok asitli marine yöntemleri doğru yapılmadığında etin yapısını istemediğimiz şekilde değiştirebiliyor. Tuz oranını kaçırmak da aynı şekilde bir etkiye neden olabiliyor. Bu nedenle oranları iyi ayarlamakta fayda var çünkü bu işlem gereğinden fazla ya da yanlış yapılırsa arzu edilen lezzete ulaşmak mümkün olmuyor.

pexels.com
Asidik Marinasyon
 
Bu yöntem az önce bahsettiğim asitli marine yöntemi. Bu yöntemde gereğinden uzun marine edildiğinde etler yumuşamak yerine sertleşiyor. Bu nedenle en fazla 3-4 saat uygulanabilecek bir marinasyon olduğunu unutmamak gerekiyor. Damak tadınıza göre greyfurt, portakal ya da mandalina suyunu, yarım limon suyu ve 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı ve de dağ kekiği ile çırpın. Meyvelerin suyu yerine 1 su bardağı şarap ile etlerinizi lezzetlendirebileceğinizi unutmayın. Etlerinizin üzerinde karışımınızı gezdirin, her yerine temas ettiğinden emin olun. Üstünü kapatıp buzdolabında bekletin. Bu etler pişince derinden narenciye tatları ileten nefis bir yapıda olacak.
 
 

unsplash.com
Enzimatik Marinasyon
 
Enzimatik malzemeler aslında teknik olarak enzimlerle etin dokusunu parçalama görevini üstleniyor. Bu nedenle bu yöntemi tercih ediyorsanız çok uzun süre etinizi marine etmek yapısını bozacağından, etlerinizi çok uzun süre bekletmemekte fayda var. Ortalama 3-4 saatlik bir marinasyon bu yöntemde yeterli oluyor. Etlerinizi püre haline getirilmiş 1 ananas ve küçük bir parça zencefil rendesiyle harmanlayın. Tabağa yaydığınız etlerinizin üzerine hafifçe zeytinyağı gezdirin, üzerini ister streçle ister kabınızın kendi kapağıyla kapatıp buzdolabına koyun. Fırında, ızgarada ya da tavada pişirmek için etleriniz 4 saatin sonunda hazır.

Süt ve Yoğurtla Marinasyon
 
Sütün kalsiyumlu yapısı etle birleşince ve en az 12 saat süreyle bekleyince eti yumuşatıyor. Süt yerine yoğurt da tercih edebilir hatta ikisini birlikte de kullanabilirsiniz. Ekstra bir aromaya ihtiyaç duyuyorsanız da bu tarifin işinize yarayacağını düşünüyorum. Etlerinizi cam bir kaba alın üzerine kaya tuzu gezdirin. Bir kapta yarım su bardağından biraz az süt ve 2-3 çorba kaşığı yoğurdu çırpın, içine 1 çorba kaşığı ev yapımı biber salçası, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 diş dilimlenmiş sarımsak ve 1 çorba kaşığı kekik koyun. Malzemeleri iyice çırpın. Etlerinizin üzerine ve elbette her yerine temas edecek şekilde yayın. 12 saat kadar dolapta bekletin.

pexels.com
Aromatik Marinasyon
 
Bu yöntem etin lezzetini hafiflettiği gibi daha aromalı bir hale getiriyor. 2 çorba kaşığı dağ kekiği, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 dal ufalanmış biberiye ve 1 diş dilimlenmiş sarımsağı iyice karıştırıp etlerinizin üzerine dökün. En az 12 saat dolapta bekletin ve aromatik lezzetin tadına varın.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?