Photo via elaynealmoses.com
İLİŞKİLER / CİNSELLİK

Erkekler Beden Olumlayamaz Mı?

24 Oca 2023

Body positivity, yani beden olumlaması son yıllarda epey gündemde olan bir konu. 21. yüzyılın postmodern ve teknolojik atmosferinin etkisiyle paradigmalar dönüşüyor ve değişen güzellik normlarına ulaşmak, ya büyük bir azim ve istikrar isteyen bir spor ve diyet süreci gerektiriyor ya da güzellik endüstrisinin tıp ile kesiştiği noktaya erişebilmek için belirli bir maddi kazanç istiyor. Güzellik denince akla ilk kadınlar gelse de, her kadın perfect body’e sahip değil. İşin aslı, perfect görünmek zorunda değil. Peki ya erkekler?

Beden olumlaması hareketinin olabildiğince fit, az yağlı, sıkı ve selülitsiz bir beden, yüz ve yanak bölgesinde de yine benzer şekilde bir dirilik ve duruluk empoze eden bir ideale uymayan kadınlar tarafından başlatıldığını hepimiz biliyoruz. Dünya genelinde bu ideale uymayan ve çoğunlukla az önce belirttiğimiz bedene göre “kilolu” sayılan kadınlar, özellikle sosyal medyada fit olmayan karın bölgelerini göstererek günümüzün estetik normlarına karşı çıkmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla beden olumlaması hareketi daha çok kadınların hem özne hem de tartışmanın nesnesi olduğu bir hareket. Ama bu demek değil ki, beden olumlaması yalnızca kadınları kapsıyor. Adı üstünde beden olumlaması, kadın bedeni olumlaması değil.

Pexels
Nasıl ki kadınlar için bir ideal beden var, erkekler için de bir perfect body söz konusu. Elbette siz de sosyal çevrenizde gyme giden erkek sayısında bir artış olduğunu gözlemişsinizdir. Çekiciliğin ve hatta cinsel performansın bir göstereni olarak perfect body’e ulaşmak için sabah ilk işi sade bir kahvenin ardından koşuya çıkan ya da mesai bitimi gym’in yolunu tutan veya evinde spor aletleri ile adeta küçük bir gym dizayn ederek evde çalışan erkeklerin sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle sosyal medyada görünürlük, ideal erkek bedenini herkesçe bilinir yapıyor. Instagram keşfet kısmında vücut geliştirmenin farklı metotlarını anlatan ve kendi bedenini bu metotların işe yarıyor olduğuna kanıt olarak sergileyen erkekleri görmeniz işten bile değil. Youtube’da öylesine gezinirken 100 push-up challenge’a denk gelmeniz de gayet olası. Stresli bir iş gününün ardından eve geldiğinizde günün yorgunluğunu atmak ve keyifle karnınızı doyurmak için Big Mac söyleyip, bir şeyler izleyeyim diye Youtube’a girdiğinizde 100 şınavı azıcık terlemeden seri bir biçimde çeken adamı görmek, size katılıyorum, hoş değil.

Pexels
Üstelik iş fit, kaslı ve güçlü erkekleri görmekle kalmıyor. Gym rat erkeklerin bir kısmı kendi bedenlerini yüceltirken, diğer erkek bedenlerine sataşmaktan da geri durmuyor. Vücut yağ oranı %15’in üzerindeki erkekler kilolu ve hatta şişman kabul edilirken, disiplinden ve azimden yoksun oldukları nedeniyle topa tutuluyor. Protestan ahlakında ve neoliberal söylemde görülen başarılı erkek modeli yalnızca maddi kazanç ile sınırlı kalmıyor ve erkek bedenlerini de kapsayarak uzamını artırıyor.

İdeal erkek bedenine erişemeyenler yalnızca “yağlı ve kilolu” olanlar değil. Eğer ki kas kütleniz az ise, size kötü bir haberimiz var: “zargana” olabilirsiniz. Gym rat erkekler yeterince kaslı olmayan zayıf erkekleri uzun ve ince bir yapısı bulunan zargana balığına benzetiyor. Diğer bir deyişle, “zargana” erkekler yeterince erkek olmadıkları ve görünmedikleri için erkeklikleri eksiliyor. Yakıştırmalar zargana ile sınırlı değil. Örneğin bacak bölgesini çalıştırmak için gereken motivasyon, “chicken legs”, yani tavuk bacakları söylemiyle sağlanıyor. Motivasyonun kaynağı, bacak kaslarını çalıştırmak kardiyovasküler sağlığınız için iyidir veya bacakların estetik ve güçlü görünümüne yardımcı olur gibi söylemler olsa hadi neyse. Fakat motivasyon çoğu zaman haşin ve sert ve kadın-erkek fark etmeksizin bir başkasını kötü bir pozisyona getiren söylemlerle sağlanıyor.

Photo via LA Machine
Sonuç: mükemmel erkek bedeni acımasız söylem ve eylemlerle yeniden üretilirken, birçok erkeğin arzu nesnesi oluyor. Geniş omuzlar ve göğüsler, güçlü kollar ve karın bölgesinde six pack baklavalar, yani genel olarak daha toned bir beden birçokları için dream body oluyor çıkıyor. Ancak bu hayali gerçekleştirmek, öyle kolay değil. Nitekim dünya genelinde 1000 erkekten biri, hayatının bir döneminde anoreksiya nervosa tanısı alıyor. Henüz lise çağındaki ergenlerin önemli bir bölümü vücutlarının daha kaslı olması gerektiğini söylüyorlar ve beden dismorfisi ile birlikte yaşıyorlar.

Halbuki her beden ruhuyla uyumlu olduğu ölçüde güzeldir. Aynaya baktığınızda telefon ekranlarında beliren bedeni görmüyorsanız, kendinize bu dünyada cehennemi yaşatmanıza lüzum yok. Elbette gym’e gitmek, kaslı ve fit olmak kötüdür demiyoruz, ancak bir ideale erişmek için ruhsal sağlığınızı bozmaya gerek yok. Varsın vücut kitle indeksiniz 40 olsun, insanlar sizi onlara göründüğünüz şekilde değil hissettirdiğiniz biçimde hatırlarlar. Sizce de bu daha önemli değil mi?

Kaynakça

https://www.nationaleatingdisorders.org/statistics-research-eating-disorders

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?