unsplash
KADIN KAFASI Kültür/Sanat

Eril İmgeyi Öldürmek

03 Ağu 2023

Eril imgeyi öldüren üç filme odaklanıyoruz bugün; Bana Karanlığını Anlat, Yara ve Sofra Sırları. Peki bu filmler tam olarak erkek egemen sisteme nasıl bir eleştiri getiriyorlar biraz yakından bakalım mı? İktidarını öldüren kadınların merceğinden hayata bakalım mı?

Eril imge, eril yani erkek egemen bakışa sahip olan kişi. Erkek egemen hükümdarlığı kabul eden kadınların da yaratıcısı eril bakıştır. Yani bir kadın “sinek kadar kocam olsun başımda bulunsun” diyorsa, bu cümle kendisine değil, eril imgeye yani erkek egemen bakışa aittir. Eril imge, kadını ikinci planda tutar, kimliksizleştirir ve yok ederken, diğer yanda iktidar olma halini besler. Bu da kadın üzerinde söz sahibi olma halini beraberinde getirir.
Peki bu iktidar yani eril imge ölürse, hatta kadın tarafından öldürülürse ne olur?
Öyle soyut bir ölümden bahsetmiyorum, basbayağı öldürmekten bahsediyorum. Soyut olarak öldürenler zaten kendilerini feminist olarak tanımlıyorlar. Peki ya adaleti sağlamak için öldürenler?

image.tmdb.org/t/p/original/gySpTzWpdzHxahBqDeCcb5ApP9e.jpg
Eril imgeyi öldüren, ikisi uzun biri kısa metrajlı üç kadın filmi var merceğimizde. İlki Yara; yönetmenliğini Onur Güler üstlenirken, başrollerini Tülin Özen ve Nihal Yalçın paylaşıyor. Filmde eril imge bir kayınpeder, Nihal Yalçın’ın oynadığı karakterin kayınpederi. Kayınpeder ölünce eve gelen doktorun ölüm raporu hazırlamak için yaptığı muayene anlarını odağa alıyor film. Muayenede bir soruna rastlamıyorsa da mevtanın sağken kullandığı ilaçlara göz atınca bir tuhaflık olduğunu anlıyor doktor hanım. Çok geçmeden gerçekler ortaya çıkıyor, senelerce kayınpederinin tecavüzüne uğrayan gelinin bile isteye kayınpederini öldürdüğü ve torunu diye bilinen çocuğun da aslında babası olduğu berraklaşıyor.

https://www.kivitadinda.com/wp-content/uploads/2022/10/Bana-Karanligi-Anlat-Kapak.jpg
Gizem Kızıl’ın yönetmenliğini yaptığı, Aslıhan Gürbüz’ün de başrolünü oynadığı Bana Karanlığını Anlat filmi de aynı şekilde eril imgeyi öldürmek üzerinden ilerliyor. Nermin’in kocası bir akşam yemeği esnasında kalp krizi geçiriyor ve ölüyor. Nermin yemek yemeğe, hatta yemeğini daha bir iştahla yemeye devam ediyor. Geçinemediği, artık sevmediği kocası ölürken kılını bile kıpırdatmaz Nermin, eylemsizleşir. Ama eylemsizliği aslında bir eylemdir. Kocasının ailesi tarafından her bakımdan yetersiz bulunan, ilişki içinde olduğu herkesle iletişim sorunu yaşayan ve ötekileştirilen bir kadın olmasından hasep, Nermin eril imgesini, iktidarını yani kocasını öldürüyor.

https://live.staticflickr.com/4631/39439853264_f6be7acfb1_o.jpg
Ümit Ünal’ın Sofra Sırları filmini de bu listeye alacağız. Başrolünü Demet Evgar’ın canlandırdığı filmde Neslihan da boğulmakta olan kocasına yardım etmeyerek onun ölümüne sebep oluyor. Çünkü kocası onu yok sayıyor, aldatıyor, kimliğini elinden alıyor. Neslihan bir seri katile dönüşüyor. Herkesin bayıldığı yemekleriyle insanları bir bir öldürmeye ve intikamını almaya başlıyor. Gayet sıradan, sevimli ve tehlikesiz bir tip gibi görünen Neslihan’ın bir seri katile dönüşme hikayesine tanık oluyoruz bu filmde.

unsplash
Üç filmde de eril imge, kimliksizleştirilen kadınlar tarafından öldürülüyor. Peki bu bize ne söylüyor? Direnişi, direnişin kıymetini. Başkaldırının güçlü ve etkin yanını. Adalet olmayan, adaleti sağlayamayan bir sistemde kendi adaletini yaratmaya mecbur bırakılmış kadını işaret ediyor. Elbette herkes kocasını öldürsün demiyor bu filmler. Bir çıkış yolu olduğunu işaret ediyor aslında. Yani umudu işaret ediyor.

Bana Karanlığını Anlat, Yara, Sofra Sırları filmlerinin kadınları el ele yürüyorlar aslında. Üçü de iktidarları tarafından kimliksizleştirilmiş ve görünmez kılınmış kadınlar. Acı çektirilmiş ve yok sayılmışlar. Hayattaki mücadeleleri kendilerini var etmek bile olamamış kadınlar. Bu kadınların direnen bir imgeye dönüşmeleri, kendi adaletlerini yaratmaları hem sisteme hem topluma yani otomatik olarak iktidar kavramına ve erkek egemen bakışa bir başkaldırı niteliğinde. Aile yapısını, toplumsal cinsiyeti ve cinsiyetçiliği eleştiren bu üç filmin eril imgeyi yok eden kadınlarının perspektifinden dünya umutlu görünüyor…

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?