Önümüzdeki 5 gün boyunca
Medical Daily
BUSINESS

Ergofobi: Çalışma Korkusu

17 Eyl 2022

Kelimenin tam anlamıyla işten ve çalışmaktan korkmak anlamına gelen ergofobi, birçok insanın yaşamını oldukça olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Yer yer çalışmak istememek veya belirli işleri yaparken strese girmek bir hayli insanca olsa da, bütünüyle çalışmanın kendisinden korkmak fazlasıyla zorlayıcı olabilir. Gelin, ergofobiyi yakından inceleyelim.

1.5 Bardak

Ergofobi Nedir?


Ergofobi, tıpkı diğer fobilerde olduğu gibi, insanın yaşamını tamamıyla etkileyebilecek seviyelerde sıra dışı bir korkuyu işaret ediyor. Ergofobiyi deneyimleyen kişiler iş ve işe dahil olan her şeye dair kaygı duyuyorlar. Pek çok kişi deneyimledikleri kaygının boyutunun fazla olduğunu veya pek de gerçekçi olmadığını bilmesine karşın, bunun önüne geçmekte güçlük çekebiliyor. 

Sebepleri Neler Olabilir?


İşten de bağımsız bir biçimde kişinin kendi ile ilgili olumsuz inançları ergofobiyi tetikleyebiliyor. Eğer kendimizi diğer pek çok konuda da yetersiz, beceriksiz, çaresiz olarak görüyorsak bunlar pek tabii işimize de yansıyabilir. Bununla birlikte olumsuz geçmiş iş tecrübeleri, baskıcı işverenler ya da stresli çalışma ortamları da kişilerin ergofobi geliştirmesine katkı sağlayabilir. Her birinin temelinde ise çoğunlukla zorlu duygularla baş edebilme kabiliyetlerinin güçsüz olması yatabiliyor. Yoğun duygularla sağlıklı yollarla nasıl baş edeceğini bilmeyen kişiler ergofobiden de daha fazla etkileniyor.

Ergofobinin Belirtileri Nelerdir?


Aşağıdakilerden birden fazlasını deneyimlemek ergofobinin işaretçisi olabilir. 

Acil, önemli, stresli görevler olmamasına rağmen, gündelik işleri yaparken fazlasıyla kaygılanmak. 

İş dışındaki zamanlarda da sıklıkla iş üzerine düşünüp strese girmek. 

Düzenli bir işi devam ettirmekte güçlük çekmek ve özellikle iş aramaktan kaçınmak.

Ya da mevcut işe fazlasıyla bağlanmak ve daha iyi bir ihtimalin olmadığına inanmak. 

İş ile ilişkili neredeyse her şeyin olumsuz ilerleyeceğine inanmak; sürekli en negatif olasılıkları düşünmek. 

İşte veya iş dışında sıklıkla yetersiz, çaresiz, güçsüz ve bitkin hissetmek. 

Çalışma arkadaşlarının kişinin kendisi ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip olduğuna inanmak. 

Hata yapmaktan, becerememekten ya da yetersiz hissetmekten dolayı olağan koşullarda yapma kapasitesine sahip olduğu işleri yapamamak. 

Intheblack

Yaşamı Nasıl Etkileyebilir?


Ergofobi deneyimleyen kişisel fiziksel ve duygusal boyutta fazlasıyla etkilenebilirler. Fiziksel olarak tıpkı herhangi bir kaygı bozukluğunda olduğu gibi; kalp çarpıntısı, nefes darlığı, yüzde kızarma ve yanma hissedebilirler. Duygusal olarak da yetersiz, çaresiz, güçsüz hissedebilirler. Bununla birlikte iş, hayatlarımızın büyük çoğunluğunu kapladığı ve maddi olarak kendimizi idame etmemizi sağladığı için, burada yaşadığımız süregelen sıkıntılar neredeyse yaşamımızın tamamını etkilemeye başlayabilir. Uzun süreli stres ve kaygıya maruz kalmak da çeşitli fiziksel veya psikolojik rahatsızlıkların temellerini atabilir. Fakat pek tabii diğer pek çok konuda olduğu gibi ergofobiyi de bir spektrumda ele almak mantıklı olacaktır. Dolayısıyla herkesin deneyimleme ve etkilenme seviyeleri de farklılık gösterebilir.

Ergofobinin Çözümleri Nelerdir?


Ergofobi her ne kadar oldukça spesifik bir kaygıyı işaret etse de aslında kaygı ile baş etme yöntemleri burada da işe yarayacaktır. İş yerinde yaşadığınız zorlu duyguları, bu duyguları hangi olay ve kişilerin tetiklediğini gözlemlemek iyi bir başlangıç olabilir. Deneyimlediklerinizin tam olarak ne olduğunu kavradıktan sonra bunlar için spesifik çözüm önerileri de geliştirilebilir. Hangi işler beni strese sokuyor? Belirli örüntüler var mı? Ne zamanlar strese girmiyorum? Süregelen kaygılarımın önüne nasıl geçebilirim? gibi çeşitli sorular üzerine düşünmek fikir verici olacaktır. 

Bu doğrultuda “İş Yeri Kaygılarını Aşmak”, “Yetersizlik Hissi İle Baş Etmek” ve “Kaygıyı Dönüştürmek” yazılarını okumak çok daha ayrıntılı bir biçimde fikir verebilir. Eğer işe ve çalışmaya yönelik deneyimlediğiniz kaygılar gündelik yaşamınızı fazlasıyla etkiliyorsa bir terapist ile görüşmek çok daha sağlıklı olacaktır. “Ne Zaman Terapiye Gitmeliyiz?” yazısı buna karar vermenize yardımcı olabilir.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?