Pexels
BUSINESS

Ekipteki Imposter Sendromunu Yenmek

17 Kas 2022

Eğer ekip üyelerinden bir ya da birkaç tanesi kendilerini sıklıkla yetersiz hissediyor, başarılarını küçümsüyor ve becerilerinden şüphe duyuyorsa; imposter sendromu ekibinizi ele geçirmiş olabilir. Bireylerle ilgili olduğu kadar ekiple de ilgili olan bu problemi, yine ekip ile birlikte çözmek mümkün. Bu yazı, imposter sendromunun ekibinizde yaygın olup olmadığını anlamanıza ve bunun için kalıcı çözümler üretmenize yardımcı olabilir.

1.5 Bardak
Imposter sendromu; yetkin, başarılı, becerikli olmamıza karşın kendimizi bunların tam tersi olarak görmemize ve dolayısıyla da tıpkı bir sahtekar gibi hissetmemize sebep olabilir. Imposter sendromunu deneyimleyen insanlar genellikle ellerindeki somut veriler ne gösterirse göstersin içten içe yaptıkları işi, kazandıkları başarıları veya aldıkları övgüleri hak etmediklerine inanırlar. Onlara göre bugün sahip oldukları başarılar ya büyük ölçüde şansları ile ilgilidir ya da iş arkadaşları sahtekarlıklarına kanmıştır da başarı elde edebilmişlerdir. Böylesine insanlar her gün her saat rol yapıyormuş gibi hissedebilir. Öyle ki yakın çevremizde başarılı bulduğumuz, imrendiğimiz, takdir ettiğimiz pek çok kişi, dışarıdan kolaylıkla belli olmasa da, imposter sendromuna sahip olabilir. 

Oysa imposter sendromunu deneyimleyen çoğu kişi, kendi kişisel inançlarının aksine büyük ölçüde yetkin ve yetenekli insanlardır. Yalnızca hak ettikleri krediyi kendilerine kolay kolay veremezler. Yetenekli yanlarını görseler dahi, yeteneksiz oldukları yanlarına odaklanır ya da yeteneklerini küçümserler. “Bunu zaten herkes yapıyor.” ya da “Benden daha iyileri de var.” gibi bakış açıları ile kendilerine ait güzel özellikleri sıradanlaştırır ya da önemsizleştirirler.

Pexels
Eğer ekibinizdeki pek çok insan bireysel olarak bunu deneyimliyorsa ya da ekip kültürünüzde ekipçe yaptıklarınız ya da yapabileceklerinize karşı benzer bir yaklaşım yaygınsa bu, potansiyelinizi engelliyor olabilir. Kendimizi yeterli olmamıza karşın yetersiz gördüğümüzde kolaylıkla yapabildiklerimizi dahi yapamamaya başlarız. Ya da ilerleme kaydetmekten kaçınır, olası başarılarımızı kendi kendimize engelleriz. Dolayısıyla kendimize dair böyle inançlara sahipsek, bunlar üzerine çalışmak kariyerimizde ilerleyebilmek adına oldukça önemlidir.

Hem bireysel olarak hem de ekipçe imposter sendromundan kurtulmak, aşağıdakiler sayesinde mümkün olabilir.
Ekipteki işaretleri gözlemleyin. 

Eğer ekibin lideri konumundaysanız ekip üyeleriniz çok yüksek ihtimalle yaşadıkları bu durumu size anlatmayı tercih etmeyecektir. Öyle ki bunu saklamaları gerektiğini dahi düşünebilirler. Dolayısıyla ekipteki işaretleri gözlemlemek bir hayli önemli. Eğer ekip üyeleriniz çok uzun saatler çalışıyorsa, fazla sorumluluk üstleniyorsa, topluluk içinde söz almaktan çekiniyor ya da işlerini yetiştirmekte güçlük çekiyorsa; bunlar imposter sendromunun habercisi olabilir.

Pexels
Ekiptekilerin performanslarını somut biçimlerde ölçün ve sıklıkla ekibi tebrik edin. 

Imposter sendromunu deneyimleyen insanlar için somut hedefler belirlemek ve başarıyı bu somut çıktılar ile ölçmek çok işlevsel olabilir. Örneğin 600 kelimelik bir yazının bir hafta içerisinde yazılması gerekiyorsa ve ekip üyeniz de bu yazıyı vaktinde tamamladıysa, bu somut bir başarı olabilir. Yapılan görevler için böylesine net hedefler belirlemek ve çalıştığınız insanlar bu hedeflere ulaştığında takdir etmek, epey basit gibi görünse de, göründüğünden daha etkili olabilir. 
Kişisel deneyimlerinizi açıkça paylaşın. 

Ekipteki imposter sendromunu yenmenin en kolay yollarından bir tanesi de, bunun üzerine özgürce konuşulabilen bir iş ortamı yaratmak olacaktır. Eğer buna yönelik kendi deneyimlerinizi ya da yenmek için neler yaptığınızı paylaşırsanız, ekiptekiler çok daha anlaşılmış ve güvende hissedebilir. Yöneticilerinin dahi yer yer böylesine duygular yaşayabileceğini bildiklerinde; hem kendi duygu ve düşüncelerinden dolayı ekstra strese girmezler hem de yalnız olmadıklarını bildikleri için yaşadıkları yetersizlik duyguları da hafifleyebilir. “Herkes benzer bir deneyim yaşıyorsa, o kadar da sahtekar olmayabilirim.” dedirtebilir. 

Bu yazı ile birlikte Lider Olmanın Duygusal Yükü ve İş Yerinde Kendinizi Sabote Ettiğinizin İşaretleri yazılarını da inceleyebilirsiniz. 

Kaynaklar


©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?