EKONOMİ

Daha Refah Bir Yaşam İçin Finansal İpuçları

24 Kas 2022

Gelir gider dengenizi sağlamakta zorlanıyor musunuz? Maaşınız hesabınıza yattığı günden itibaren kısa bir süre içerisinde gözden mi kayboluyor? Borç ödemekten yoruldunuz mu? Yatırım yapmak istiyor ancak nasıl hareket edeceğinizi bilmiyor musunuz? Birçoğumuz bu sorulara cevabı maalesef ki evet. Üstelik bunun nedenleri yalnızca bizden kaynaklanmıyor olabilir. Sektörel durgunluklar veya pandeminin öğrettiği gibi global krizler de bizlerin bütçesini doğrudan etkiliyor. Peki olumsuz durumlardan kaçınmak ve daha refah bir yaşam sürmek için nelere dikkat etmeliyiz?

1.5 Bardak
Tüketim Alışkanlıklarını Değiştirmek ve Varlıkları Artırmak

Birçoğumuzun aslında bildiği ancak uygulamaya gelince unuttuğu altın kural, varlıkların, yani yatırımların belirli bir seviyede yaşam tarzını yansıtan tüketim malları ve alışkanlıklarından daha önemli olduğudur. Dolayısıyla gelir kaynaklarını bütçemizin sınırlarını zorlayacak şekilde kullanmaktan olabildiğince kaçınmalı ve yönümüzü varlıklarımızı hem nicel hem de çeşit olarak artıracak yollara çevirmeliyiz.

 Örnekler üzerinden anlatacak olursak, business class uçmak yerine economy tercih edebiliriz. Veya aynı hizmeti aynı kalitede gören iki ürünümüz olsun. Bunlardan birisi tasarım ve pazarlama alanındaki çalışmalarıyla epeyce rağbet gören ve bir toplumsal statü ifade eden bir ürün iken, diğeri bu statüyü aynı oranda karşılamayan ancak hizmet bağlamında eşdeğer olsun. Eğer bu ikisi arasındaki fahiş olabilen fiyat farkını önemsemeyecek denli zenginsek, ne ala. Fakat öyle değilsek bu iki seçim arasındaki farkı nakde çevrilebilir emtia alarak, kira geliri sağlayabilecek olan emlak alarak, borsada işlem görerek, hisse alım satımı yaparak, ya da tüm dünyada giderek etki alanını artıran kripto para piyasalarında değerlendirerek kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Pexels
Ayrıca gelirimizi yalnızca belirli bir varlığa yöneltmek, günümüzün hızla değişen dünyasında elbette riskli olacaktır. Ülkemizde yıllardır dillerdir düşmeyen emlak balonu tartışmaları bu riskin en açık örneğidir. Varlıkları çeşitlendirmek, bir alandaki olası bir riskin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkabilecek zarardan diğer alanlardaki kazançlarımız sayesinde daha az etkilenmenin bir yoludur.

Borç Yaklaşımını Değiştirmek

Toplumumuzda borç pek konuşulmuyor. Fakat borç finans ekseninde değerlendirilmesi gereken bir konu iken, çoğu zaman ahlaki bir boyuta taşınıyor. Daha açık olmak gerekirse, özellikle aile bireylerine ve yakın akrabaya borçlanmak diye bir şey var. Fakat aileye ve akrabaya borç vermek çoğu zaman finansal bağlamda zararla sonuçlanıyor. Borcun verildiği ve geri alındığı zaman aralıklarında paranın alım gücünün değişkenliği söz konusu olabiliyor. Halbuki herkes bir birey olarak kendi bütçesini yapabilmeli ve yönetebilmelidir. Elbette ki hiç borç vermeyin demiyoruz, ancak bu konuda daha temkinli olmak gerekiyor.

Pexels
Borç denince akla nedense kredi kartı borcu ödemek geliyor. Fakat kredi kartı borcu başka, kredi borcu başka. Kredi puanımızı optimal bir seviyede tutarak, bankaların zaman zaman sunduğu düşük faizli kredi imkanını değerlendirebiliriz. Örneğin bir iş kurmak için gereken finansmanı güvenilir bir müşteri olduğumuzu kanıtlayan kredi puanımız sayesinde bankalardan sağlayabiliriz. Ayrıca faizlerin düşük olduğu dönemlerde, borçların yeniden finansmanını da düşünebiliriz. Böylece hem önceki borcu daha hızlı ödeyebiliriz hem de ilk kredi faiz tutarından daha düşük bir miktar ödeyerek kazançlı olabiliriz.

Pexels
Finansal Okuryazarlığı Geliştirmek

Para kazanmak kadar önemli ancak pek de bilgili olmadığımız başka bir alan: para yönetimi. Para yalnızca kazanmak ve harcamak için bir araç değildir. Aksine parayı yönetmeyi bilmek gerekiyor. Yani bütçe oluşturmak ve takip etmek, piyasaları doğru analiz edebilmek ve yorumlayabilmek, öngörülebilir kâr marjı yüksek yatırım araçlarını bilmek ve kullanmak gibi konularda asgari düzeyde bilgi ve becerilerimiz olmalı. Kısacası her vatandaş için temel bir beceri olan finansal okuryazarlığımızı geliştirmeliyiz. Finansal okuryazarlığa dair giriş niteliğindeki yazımızı da ayrıca öneririz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?