Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
pexels
WELLNESS

Çikolatanın Diyetteki Yeri

27 Oca 2023

Çikolatayı sevmeyen var mıdır, pek sanmıyoruz. Hem lezzetli hem de bizi mutlu eden nadir besinlerden biri. Ancak diyet döneminde çikolata denildiğinde akıllara “yasaklı besin” olduğu gelebiliyor. Peki diyet yaparken çikolatayı hayatımızdan çıkarmak zorunda mıyız? Yazımızda detaylarını bulabilirsiniz.

Çikolatanın geçmişi çok uzak. Çikolata kelimesi “acı içki” anlamına gelen “Xocolate” kelimesinden türemiş. Kakao ağacının meyvesi olan Theobroma Cacao’nun içindeki tohumlardan elde ediliyor. Milattan önce 1500’lü yıllarda ilk olarak Olmekler tarafından kullanılıyor. Daha sonra Maya uygarlığı tarafından kutsal törenlerde kullanılmaya başlanmış. Milattan sonra 1300’lü yıllarda Aztekler çikolata hayranlıklarını bir üst seviyeye çıkarıyor ve Tanrıların armağanı olarak kabul ediyor. Hatta çikolatanın altından daha değerli kabul edildiğini gösteren kaynaklar da mevcut. Çikolata gerçekten yüzyıllar boyunca dini ritüellerde, uluslararası ilişkilerde ve tıp alanında da rağbet görmüş.

unsplash
Günümüzde ise çikolata en çok arzu edilen gıdalardan biri olmuş durumda. Normalde zararlı bir tatlı olarak günümüze gelmiş ve diyet listelerinin en yasaklı besinlerinden biri olarak yerini almış olsa da; son dönemlerde çikolatanın da diyete faydalı bir besin olarak eklenebilmesi gündemde. Bunun birçok sebebi olsa da maalesef bu sadece bitter çikolata için geçerli. Yani sütlü çikolata, beyaz çikolata gibi daha tatlı gıdalar bitter çikolata kadar fayda sağlamıyor. Ben yine de bitter çikolata yerim, vazgeçmem diyorsanız faydalarına beraber bakalım.

unsplash

Oldukça Besleyici


Yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata yüksek miktarda çözünür lif ve mineral içeriyor. İçeriğinde demir, magnezyum, bakır, potasyum, fosfor ve çinko bulunuyor. Bakıldığında diğer çikolatalara göre bitter çikolata daha düşük yağ içeriyor. Yağ örüntüsünde zeytinyağında bulunan oleik asit, stearik asit ve palmik asit bulunuyor. Palmitik asit kolesterol seviyelerini yükseltici etkiye sahip olduğu için burada ölçülü tüketimin önem taşıdığını görebiliyoruz. Ayrıca kafein de içeriyor ancak kahve kadar yüksek değil.

pexels

İyi Bir Antioksidan Kaynağı


Çikolatanın en faydalı özelliği iyi bir antioksidan olması. İçeriğinde polifenoller, flavanoller ve kateşin adlı antioksidanlar var. Gıdaların antioksidan kapasitesini ölçen ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) skorunun yüksek olduğu araştırmalarla kanıtlanmış. Hatta yapılan bir çalışma kakao ve bitter çikolatanın; yaban mersini, böğürtlen ve açai meyvesi gibi yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan meyvelerden daha fazla antioksidan aktivitesi olduğunu göstermiş.

pexels

Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor


Bitter çikolatadaki bileşikler kötü kolesterol seviyesini gösteren LDL’nin oksidasyonuna karşı koruyuculuk sağlıyor. Bu da uzun vadede damarlarda kolesterol birikimini azaltıyor ve kalp hastalığı riskini düşürüyor. Yapılan çalışmalar haftada 3 kere çikolata yemenin kalp hastalığı riskini %9 azalttığını ve daha fazla çikolata yemenin ekstra bir faydasının olmadığını gösteriyor. Başka bir araştırma haftada 45 gram çikolata yemenin kalp hastalığı riskini azalttığını ve 100 gramı aşmanın sağlık açısından fayda sağlamadığını gösteriyor.


pexels

Beyin Fonksiyonlarını İyileştiriyor


Araştırmalar yüksek flavanoid içeren çikolata tüketiminin beyne giden kan akışını iyileştirdiğini gösteriyor. Bu durum gün içinde dikkati, sözel öğrenimi ve hafızayı da güçlendiriyor. Yaşlı bireylerde de bilişsel işlevin korunmasını ve bunamaya ilerleme şansını azalttığını gösteren çalışmalar da mevcut. Ayrıca kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler ile beyin fonskiyonlarının iyileşmesine katkı sağlayabilir.

unsplash

Diyette Çikolata Olur mu?


Diyette çikolata elbette olur! Ancak fayda sağlaması için tükettiğiniz çikolatanın %70 ve üzeri bitter çikolata olması şartı ile. Ayrıca ne kadar faydalı olsa da tüketilen porsiyon alınan kalori ve yağ açısından önem taşıyor. Bu durumda günde 20-30 gram kadar çikolata tüketilmesinin diyet için hiçbir sakıncası yok. Ancak ben bitter çikolata sevmiyorum diyenlerin de haftada 2-3 kere kendini sütlü çikolata ile şımartmasında bir sakınca görmüyoruz. Unutmayın, size yasaklar koyan bir diyette başarısız olma riskiniz daha fazla.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?