Onedio
SİYASET

“Canım, yalnız ODTÜ değil, Devrim Stadyumu”: ODTÜ Mezuniyet Pankartları

01 Ağu 2023

ODTÜ Mezuniyet Töreni ülkemize damgasını vurmuş, en ünlü mezuniyet törenlerinden biri. Devrim Stadyumu’nda yapılan bu tören yıllardır iktidar odakları ve öğrenciler arasında çekişme sebebi oluyor. Peki bu çekişmenin sebebi ne? Gelin beraber bakalım.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) güzide ülkemizin en güzide kurumlarından birisi… Üniversite sınav dönemimizi hatırlayalım sevgili okuyucular, bir çoğumuzun gönlünde yatan bir aslandı ODTÜ. Kimimiz kapısından girebildi kimimiz ziyaretçi olarak gitti kimimiz ise burun kıvırıp ODTÜ’ye negatif duygular besledi ama ODTÜ’nün üniversiteler arasındaki karizması kendinden hiçbir şey yitirmedi. Yitirecek gibi de durmuyor, ODTÜ deyince birçoğumuz için akan sular duruyor. Gerek akademik başarıları gerekse asla çizgisinden ödün vermeyen öğrencileri olsun ODTÜ her daim ülkenin önde gelen akademik kurumlarından biri olarak öne çıkıyor.

Onedio
Gelelim bugünkü konumuza… Bilenler bilir, ODTÜ’nün mezuniyet töreni ünlüdür. Her sene Devrim Stadyumu’nda düzenlenen törenin en cazibeli, en şahane kısmı ise öğrencilerin o yıl yaşananlardan esinlenerek açtıkları pankartlardır. Bu pankart açma töreni o kadar kemikleşmiştir ki her sene ODTÜ Mezuniyet Töreni sadece öğrenciler tarafından değil, ülke tarafından beklenir ve törenden sonra dört bir yanımız en yaratıcı pankartlarla dolup taşar. Bu pankartları birbirimize gönderir, kimi zaman içlenir kimi zaman kahkahalarla güleriz. 

Evrensel
ODTÜ pankartlarının birden fazla özelliği vardır ama en belirgin olanı ülkenin nabzını tutup yıl içinde yaşanan tüm olayları adeta bir zaman makinesiymiş gibi gözümüzün önünden geçirme yeteneğidir. Her sene “Nasıl unuttuk ya?” dediğimiz siyasi olaylardan skandallara, ağlamaktan içimizin şiştiği vakalardan gülmekten gözümüzden yaş getiren isyanlara kadar her şeyi baştan yaşarız. Evet, bu çocuklar belki sadece stadyumda yürürler ama aslında yaptıkları bizlere tarihi baştan yaşatmak ve tekrar anımsatmaktır. Bu nedenle belki kendi okulumuzu ya da kendi mezuniyet törenimizi değil, ODTÜ’nün mezuniyet törenini heyecan içinde bekleriz.

Onedio
Peki, ODTÜ Mezuniyet Töreni ile siyaset arasındaki ilişki tam olarak nedir? Bu yazı neden Siyaset kategorisine denk düşer sonuçta altı üstü bir mezuniyet törenidir bahsedilen… Ancak ülkeyi bir nebze takip eden herkes bilir ki kazın ayağı öyle değildir. ODTÜ Mezuniyet Töreni artık siyasi bir iştir çünkü siyasetçilerimiz her kuşun etini yedikleri ve bir tek mezuniyet törenleri kaldığı için ODTÜ’yü de bu noktaya çekmişlerdir. Özellikle son yıllarda her mezuniyet dönemi yaklaşırken ODTÜ Devrim Stadyumu siyasilerin korkulu rüyalarının mekanı haline gelir.


Evrensel
Rektörlük mezuniyet tarihiyle oynamaya başlar, öğrencilere türlü çeşitli e-postalar atılır ve ortaya bir bulamaç çıkar. Rektörlük, törenin yapılmaması için elinden geleni ardına koymazken, öğrenci grupları toplanır, kulüplerde ateşli mücadeleler verilmeye başlanır, belki Türkiye'nin en etkili mezun gruplarından biri olan ODTÜ Mezunlar Derneği ayağa kalkar ve Rektörlük ile adeta bir savaş verilir. Mesele nedir? Mesele bir ODTÜ geleneği olan, Türkiye'deki akademilerin artık bir yapı taşı haline gelmiş, akademik dokunulmazlığın ve özgürlüğün belki de en yaratıcı ürünlerini ortaya koyabilen bir geleneği korumak ve siyasetçilerin baskılarından uzak tutabilmektir.

Oda TV
Bilenler bilir, hatırlayanlar hatırlar sevgili BOBOscope okuyucuları. Bizim siyasetçilerimizin bir kısmı her fırsatta ODTÜ’ye laf atmayı çok severler. Bazı politikacılarımız vardır ki ODTÜ’ye ve ODTÜ’nün sol kimliğine karşı nefretlerini saklamaya bile gerek duymaz, açık açık hedef göstermekten asla çekinmez ve gerekli gördükleri zaman kolluk kuvvetlerini okulun içine gönderirler. Bu yetmez, atanmış rektörleri de bu kuvvetleri kampüse buyur eder ki yine akademiyi bilenler bilir, kolluk kuvvetinin kampüslerde yeri yoktur çünkü üniversiteler özerk kurumlardır ve kendi işlerinden yükümlüdürler. Tabii bu sadece kâğıt üzerindedir, bizim bazı siyasetçilerimizin ‘canları sıkıldığında’ ODTÜ olsun, Boğaziçi olsun, eskinin Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi olsun o kolluk güçlerini biber gazlarıyla, tazyikli sularla okulların içine göndermekten hiç de keder etmezler. Nerede kalmış akademinin dokunulmazlığı, üniversitenin özerkliği? 

Oda TV
Bu noktada ise ODTÜ Mezuniyet Töreni akademinin gözünde ayrı bir değer kazanırken bazı siyasetçilerimizin nezdinde ezilmesi gereken bir gelenek olarak kabul edilir. Çünkü ODTÜ pankartları eleştirinin, orantısız zekanın ve kinayenin bu topraklardaki en akademik haliyle türetilir ve her zaman taşı gediğine koyma konusunda unutulmaz başarılara imza atar. Hangimiz unuttuk “Ellerimiz, aklımıza gelenleri yazabilecek kadar özgür değil!” pankartını? “Ay tek adamla ömür mü geçer?”, “13 saattir AA’dan diploma bekliyoruz!”, “Bu vakıfları temizleyecek deterjanı henüz üretemedik!”, “Ben İstanbul Sözleşmesi diyorum Danıştay bana NAU NAU diyor”, “Abi diplomasız cumhurbaşkanı oluyormuş, boşuna okumuşuz”, “Çelik’in de Çevik’in de kuvvetini okulda öğrendik!”, “Tam Zamanında Bitirdik” pankartları ise uzun süre akıllardan çıkmadı. 

Onedio
2023 pankartları ise her zamanki gibi bir yandan ağlattı bir yandan güldürdü ama öncesi daha büyük bir trajikomediydi. Zira Rektörlük önce Devrim’e alınacak tüm pankartların kontrol edileceğini ve ülke bayrakları dışında bir bayrağın alana alınmayacağını duyurmuş, yürüyüşe davetiye şartı getirmiş ve sonra bu kararı mezunlar için esnetmişti. Baskılara ve kontrollere rağmen ODTÜ öğrencileri her zamanki duruşlarını sergilediler ve alana getirdikleri LGBTİ bayrağını da pankartlarını da açtılar.

 “Oturan adamdan nefret, adam dediğin koltuktan kalkar gider, ne oturup duruyon? Sevmem. Kalk git be adam!” pankartıyla birleşerek bizce Voltran oluşturabilecek “KKAlk git be adam!” pankartının hangi siyasetçiye gönderme olduğu açıkça belliyken, törende Kahramanmaraş Depremleri unutulmadı. “Depremde yardım için toplanıp kaybolan paraları hesaplamaya matematiğimiz yetmedi”, “Servet ve Rant Vergisi Alın Hadi, Yapabilir misiniz?”, “Bu mimarlar mühendislere kanalize mi olacak?”, “Bu diploma şehirleri birkaç sokak, konut ve insandan ibaret sayarak A4 kağıdına kent planı karalamak için alınmamıştır”, “Bana ne olum bana ne şehir planlarından getirin bir kağıt kalem çizeyim işte” ve bizce 2023’ün en iyi pankartlarından biri olan “Merak etmeyin sadece bu pankartta malzemeden çalacağız” Devrim’de yerini buldu. Aynı zamanda “Şeyhinizin ölüsü için 15 dakikada bir kalkan uçaklar şehrimize 15 gün uğramadılar” pankartı da gözlerin dolmasına sebep oldu.

Evrensel
Sözü bitirmeden önce, sevgili BOBOscope okuyucuları… Devrim bir kültürdür, sen seversin sevmezsin bilemem ama ben Devrim kadınıyım diyelim ve şöyle bitirelim. Geçen sene davet edilmeyenler bu sene davetiye dağıtmış… Ancak orası ODTÜ Stadyumu değil, DEVRİM canım.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?