pexels
GASTRONOMİ

Biranın Tarihini Hiç Merak Ettiniz mi?

04 Haz 2021

Dünyanın ilk alkollü içkisi olan birayı özellikle sıcak yaz günleri tüketmeye bayılıyoruz. Her sohbete her ortama ve her damak zevkine göre şekillenebilen biranın kökeni insanlık tarihi kadar eskiye dayanıyor. Yüzyıllar içinde kültürel, sosyal ve ekonomik olarak önemli bir yere sahip oluyor ve 140 tip ve 40 binden fazla çeşidi yıllar içinde ortaya çıkıyor. Mezopotamya’da doğduğuna inanılan bira, kültürlerde oldukça önemli bir yere sahip oluyor kısa zaman içinde. Gelin sıklıkla tükettiğimiz bu içeceğin tarihine hep birlikte göz atalım ve bundan sonraki biralarımızı bu bilgilerle yudumlayalım.

1.5 Bardak

pexels
Biranın ilk nerede bulunduğu tam olarak bilinemese de bazı rivayetler var elbette. İnsanlar konar göçer yaşamdan yerleşik yaşama geçtiğinde tarlalarına buğday ekerek ekin elde etmeye başlıyorlar ve bu noktada bira yapımı ve ekmek yapımı olduğu biliniyor. Bu rivayetlerden biri M.Ö. 5 binli yıllarda Sümerli bir kadının büyük olasılıkla unuttuğu bir parça ekmeğin fermente olması yani mayalanması sonucunda birayı bulduğu. Bu yüzden de bira ve ekmeğin ilk yapılışlarının yakın tarihler olduğu ve kesiştiği arkeologlar tarafından söyleniyor. Babillilerin 20 çeşit bira ürettiği ve Mısır’a bira ihraç ettiği bugüne ulaşan bilgiler arasında. Ayrıca Babil Kralı Hammurabi’nin yasalarında birayla ilgili maddeler bulunuyor. Bu maddelere göre her sınıftan kişinin bira alma sınırı oluyor, bir işçi günde 2 litre alabilirken bir memur 3, kıdemli bir idareci günde 5 litre bira alabiliyor

pexels
Babil’den bira ithal eden Mısır’da ise ekmek ve bira gündelik ihtiyaçlar listesinde yer alıyor. Sudan daha faydalı olduğuna inanılıyor ve o döneme ait bulunan reçetelerin 700 tanesinin 100’ünün bira olması oldukça şaşırtıcı bir bulgu. Mısırlıların biranın lezzetiyle ilgili çalışmalar yaptığı ve aletler ürettiği de biliniyor. Bugün günümüzde hala boza yapımı için kullanılan bir aletin Mısırlılardan bugüne geldiği biliniyor. Mısırlılar biraya hurma ekleyerek farklı bir lezzet de yaratıyorlar hatta hala Mısır birası hurmalı olarak anılıyor. Babillilerin biranın dibinde oluşan tortuyu içmemek için kamıştan veya altından yapılma pipet icat ederek her türlü konforu da düşünüyorlar. Ayrıca Mısırlılar ve Sümerlilerin de pipet kullandıkları biliniyor.

pexels
Babilliler zamanında bira para karşılığı alınan bir şey değil bunun yerine buğdayla takas edilerek alınıyor. Birayı yapmak ev kadınlarının işi, zira evde daha çok vakit geçiren kişi kadın olduğu için birayı yapmak da evin hanımına düşüyor. Hammurabi kanunlarına göre para karşılığı barda bira satmanın ve düşük kalitede bira satmanın cezası idam. Oldukça önemsedikleri ve hassasiyet gösterdikleri bir mesele olduğu için büyük cezaları oluyor. Ayrıca çok kıymetli olan birayla işçilerin ücretlerinin bir kısmı da ödenebiliyor o dönemde. Testi testi bira ile ödeme alan işçilerin bu ödeme karşısında memnun olduğu biliniyor. 


pexels
Akdeniz ülkelerinde bira, şarap üretilene kadar bir numaralı içecekken şarap bir anda biranın pabucunu dama atıyor. Tanrıların içeceği olarak anılmaya başlanan şarap yüzünden bira ücra köşelerde üretilen bir içeceğe dönüşüyor. Şarap bulmanın zor olduğu yerlerde üretildiği için de bira alt sınıfın içeceği olarak varlığını sürdürüyor ve bugüne dek geliyor. Roma’da ise bira barbarların içkisi olarak nam saldığı için değişik bir yere konumlandırılıyor. Peki, bizim aklımıza bira deyince neden Almanya geliyor? Biranın uzun tarihinde Almanya’ya çok geç rastlıyoruz. 2800 yıldır Almanya’da üretilen bol köpüklü biranın Almanya ile özdeşleşmiş olmasının sebebi tüm dünyaya ihraç etmesi. Bu güçlü ağ sayesinde Almanya’nın birasını dünyaya tanıtmasına vesile oluyor.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?