The Notebook
İLİŞKİLER / CİNSELLİK

Bir Türlü Yalnız Kalamıyor Musunuz?

14 May 2021

Sağlıklı bir ilişkide beraber zaman geçirmek kadar ayrı bir şekilde zaman geçirmenin de fazlaca önemli olduğuna daha önce de defalarca kez değinmiştik. O zamanlar pek fark etmiyor olsak da pandemi öncesi hayatlarımızda bu dengeyi kurmak belki de pek çoğumuz için çok daha kolaydı. Dışarı çıkıyor partnerimizle ve arkadaşlarımızla keyifli bir şekilde sosyalleşebiliyorduk. Pandemi ile birlikteyse evlerimize kapandık ve bir anda eve kapandığımız kişiyle birlikte geçireceğimiz çok fazla zamanımız oldu. Başlarda ise pek çoğumuz bu durumda keyif aldık bile denebilir. Kendimizi oyalayacak ve kafamızı dağıtmamıza yardımcı olacak birçok aktivite ile bu zamanı keyifli bir şekilde değerlendirmeye çalıştık. Peki, ya sonra? Aylardır süren bu durum dışarı çıkma özgürlüklerimizi elimizden aldığından ve bizleri evlerin içine kapadığından pek çoğumuz artık yalnız kalacak bazı anlar arar olduk. Eğer siz de bu arayışta olanlardan biriyseniz ama partnerinizi kırmaktan da korkuyorsanız birazdan paylaşacağımız ipuçlarından yardım almayı deneyebilirsiniz.

2 Bardak

Yalnız Zaman Geçirmenin Sizin İçin Ne Anlama Geldiğini Bulun
Öncelikle yalnız zaman kavramın kişiler için farklı anlamlara geldiğini söyleyelim. Kimimiz yalnız başına geçireceği zamanı tek başına dışarı çıkmak, açık havada yürüyüş yapmak gibi evden ayrılacağı faaliyetler olarak görürken kimimizse bunu kulaklıklarını takıp müzik dinleyeceği, kitap okuyacağı ya da kişisel bakımına ayıracağı bir zaman olarak görebiliyor. Bu sebeple sizin de öncelikle yalnız zaman kavramının sizin için ne anlama geldiğini bulmanız gerekiyor. Öncelikle kendinize dürüst olup ihtiyaç duyduğunuz şeyin hangisi olduğunu kavramalı sonrasında partnerinizle yapacağınız konuşma için hazırlanmalısınız deriz. 

İstekleriniz Konusunda Partnerinize Net Olun
Stresli ve gergin anlarımızda partnerimize karşı “biraz özel alana ihtiyacım var” gibi kalıpları çok kolay bir şekilde kullanabiliyoruz. Bu gibi anlarda özel alan kavramının çok daha korkutucu bir şeye dönüştüğünün eminiz siz de farkındasınızdır. Öfkeli anlarda söylediğiniz bu gibi cümleler yanlış anlaşılmaya fazlasıyla müsait olduklarından partnerinizin gerçekten neye ihtiyaç duyduğunuzu ve ne istediğinizi anlaması pek de mümkün olmayacak. İşte bu yüzden böyle bir konuşmayı gerçekleştirmek için önce yukarıda bahsettiğimiz gibi yalnız zaman geçirmenin sizin için ne anlama geldiğinden emin olun. Sonrasında da partnerinize isteklerinizi söylemek için öfkeli bir anın gelmesini değil de sakince oturup konuşacağınız bir anın yaratılmasını sağlamaya çalışın ve kendinizi de aynı sakinlikle ona açıklayın.

Yalnız Zamanın Duygusal Bir Mesafe Anlamına Gelmediğini Açıkça Belirtin
Bu gibi konuşmaları yapmanın her zaman o kadar da kolay olmadığını ve az önce de dediğimiz gibi pek çok yanlış anlaşılmayı da beraberinde getirebileceğini biliyoruz. İşte tüm bunları önlemek adına partnerinize karşı tümüyle dürüst olmaya çalışın ve ihtiyaç duyduğunuz zamanın duygusal olarak aranıza mesafe koymak istemenizle bir ilgisinin olmadığına onu inandırın. Eğer siz kendinizi düzgün bir şekilde ifade edebilirseniz partnerinizin de size anlayışla yaklaşması ve belki de sizinkine benzer şeylere ihtiyaç duyduğunu dile getirmesi oldukça muhtemel olacak. Ancak bazen aynı anlayışı göremediğiniz zamanlar da olabilir. İşte bu gibi durumlarda da partnerinizle onu sulayıcı ya da ilişkiye aynı çerçeveden bakmadığınızı ima edici bir şekilde konuşmadığınızdan emin olmalısınız. 

Bir Kavga Değil Sohbet Başlatmaya Özen Gösterin
Bu konuyu açtığınızda partneriniz fazlaca üzülüp yalnız olmak istemediğini dile getiren şeyler söylemiş olsa bile hala daha yalnız kalmaya hakkınız olduğunu unutmayın. Ancak bu noktada gerçekleştirdiğiniz konuşmanın şekli çok daha fazla önem kazanıyor. Partneriniz yalnız zaman geçirmek istemiyor diye siz tüm zamanınızı onunla geçirmek zorunda olmadığınız gibi o da sizin istediğiniz her şeyde size ayak uydurmak istemiyor olabilir. Öncelikle ikiniz de bu düşüncenin doğru olduğu gerçeğini kabullenmenin yollarını arayın deriz. Sonrasında ise partneriniz sizinle aynı şeyleri düşünmüyor diye ona kızmamanız ve konuşmanın şeklini kavgaya çevirmemeniz gerektiğini unutmayın. Ona kendinizi ve hislerinizi sakin ve doğru bir şekilde tekrar açmayı deneyin ve sizi anlayabileceği bir şeyler sunmaya çalışın. Eğer umduğunuz sonuçları bir türlü alamıyorsanız da bir uzmandan yardım almanızın ilişkiniz için sağlıklı bir seçenek olabileceğini düşünmenizde yarar var deriz. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?