Joe_Biden_wikipedia
SİYASET

Bir Devlet Başkanı Kaç Yıl Görev Yapmalı?

28 Tem 2023

Sizce bir devlet başkanı ya da cumhurbaşkanı kaç yıl görev yapmalı? Dünya'da bununla ilgili bir standart bulunmuyor ve her ülkenin kendine göre yasası var. Kıyaslamalı olarak geçmişten günümüze kadar devlet başkanlarının görev sürelerini ve toplumun buna tepkisini sizler için derledik.

Evo Morales Ayma _ Wikipedia
Demokratik seçimle olup halkın oyu ile göreve gelmiş olsa dahi bir yöneticinin en verimli şekilde görev süresi acaba kaç yıldır? Görev süresinin yanı sıra aynı göreve yeniden seçilmesi yani kaç kez aday olacağı da benzer bir soru. Belki bir devlet başkanının üst üste seçilmesi yerine belirli bir bekleme süresinin ardından yeniden aday olabilir. Devlet başkanı için getirilen görev kısıtlaması devletin diğer kademelerine de getirilmeli midir? Örneğin bir siyasi parti liderinin görev süresi sınırladırılmalı mıdır? İdeal bir demokrasinin yaşanabilmesi açısından bu gibi soruların yanıtlanması bekleniyor.
Dünyada halihazırda var olan pek çok yönetim biçimi mevcut. Bunlardan en çok tercih edileni elbette demokrasi. Genel olarak değişiklik gösterse de en çok kabul gören 4 tercihi listeliyoruz.

Mao Zedong - www.britannica.com
İki Dönem Görev Yapma

Bir kişinin ömrü boyunca iki dönem görev yapabilmesini ifade eden bu görüşte devlet başkanı en fazla iki kez seçilebiliyor. En çok tercih edilen görev süresi sisteminin bu olduğunu görüyoruz. Dünyadaki ülkelerin %57’sinin bu yöntemi benimsediği yapılan araştırmalardan ortaya çıkıyor. Afrika ülkeleri başta olmak üzere üçüncü demokrasi dalgasıyla birlikte demokrasiye geçiş yapan ülkelerde bu sınırın benimsendiği söylenebilir. Afrika ülkelerinin %71’i iki dönem sınırlandırmasını benimsiyor.

Franklin Roosevelt - whitehouse.gov.
İki dönem uygulaması günümüzde bir demokratiklik göstergesi. Örneğin ABD’de iki dönem görev süresi ancak 1951 yılında anayasal düzenleme ile George Washington’dan itibaren uygulanıyor. Buna karşın üçüncü dönem seçilmeyi arzulayan kişiler adaylığını açıklamış olsalar dahi Amerikan halkının ruhuna işleyen sistem o kişinin yeniden seçilmesine izin vermemiştir. İkinci Dünya Savaşı’na denk gelmesi nedeniyle Franklin Roosevelt’in dördüncü kez seçilmesi bir istisnadır.

John Kufuor_Wikipedia
Tek Dönem Görev Yapma

Bir devlet başkanının hayatı boyunca yalnızca bir kez seçilebileceği anlamına geliyor. İkinci dönem sisteminin çokluğuna karşın tek dönem sistemi o kadar rağbet görmüyor. Tüm ülkeler göz önüne alındığında %8 gibi az bir oranın buna destek verdiğini görüyoruz. Öte yandan bu sistemin benimsenmeme nedenleri arasında, tekrar seçilmeyi arzulayan devlet başkanının anayasal düzeni hiçe sayıp görevde kalmaya çalışacaklarına yönelik davranışı teşvik edebilmesi sayılabilir.

Mahatma Gandhi - wikipedia
Aralıklı Tekrar Seçilme

Bir diğer farklı uygulama, art arda seçilmek değil de belirli aralıklarla yeniden seçilmeyi mümkün kılma görülebilir. Bir diğer adıyla art arda en fazla iki kez seçilme olarak düşünülebilir ama kişinin ömrü boyunca iki kez kısıtlamasını getirmiyor. Aralıklı tek dönem görevde kalma sistemi için Şili, Uruguay ve Kosta Rika örnek gösterilirken, ardışık iki dönem sonrasında bekleme süresi olan ülkeler için ise Brezilya ve Arjantin örnek verilebilir. Modern dönemin en eski örneklerine ise 1795 Fransız Anayasası'nda rastlıyoruz. 
Bir devlet başkanının görev süresi bitiminde tekrar seçilme ihtimali %90 iken, aralıklı tekrar seçimlerde bu sayının %40’lara düştüğünü görüyoruz. 

Sir Winston Churchill_Wikipedia
Sınırsız Dönem ve Benzeri Görev Süresi Tercihleri

Dünya ülkelerinin yaklaşık %16’sının, devlet başkanlarına seçilebildikleri süre boyunca tekrar ve tekrar görev hakkı verdiğini görüyoruz. Çin, Kuzey Kore, Azerbaycan, Belarus, Afrika'da Uganda, Gabon, Togo, Sudan, Cibuti, Mauritius, Gambiya, Kamerun, Güney Amerika'da Suriname, Venezuela, Nikaragua ve Bolivya olarak belirtebiliriz. Bu ülkelerin otoriter rejimler olarak ifade edildiklerini ve özgürlüklerin korunması ve anayasal demokrasinin tesisi açısından son derece başarısız olduklarını söylememiz gerekir. 

Porfirio Diaz - mexicodesconocido.com
Bir ülkenin kaderinin emanet edildiği kişinin kaç kez görev başına gelebileceğini anayasal olarak sınırlandırmak hayati bir değer taşıyor. Çünkü bu konuda önemli çalışmaları bulunan profesörlerin ve uzmanların söylemlerine göre görev süresinin kısıtlanmaması, politik sistemi yozlaştırıyor. Dünyada sıklıkla karşılaşılan durum ise demokrasi dalgalarının ardından giderek pozitif yönde ilerlemesi beklenen demokrasi fikirlerinin anokrasiye ve ardından otokrasiye dönüştüğü gerçeğidir. Demokrasiler despotizm yaygınlaşması ile medeniyet söylemlerinin arka sıralarında tiranlık hakimiyeti ele geçiriyor.

Kaynak:
Coşkun Can Aktan, Ahmet Ekinci, Dünyada Devlet Başkanlarının Görev Süresinin Uzunluğu ve Dönemsel Sınır, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, Cilt: 13 No: 2 Yıl: 2021 Issn: 1309-8012 (Online)

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?